Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΟΙ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ( ΜΙΕΤ )

ΟΙ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

+
-
KIRK S. GEOFFREY, RAVEN E. JOHN, SCHOFIELD MALCOM
Κωδ. Πολιτείας: 2705-0059
Τιμή Έκδοσης
€18.99
Τιμή Πολιτείας
€13.29
(-30%)
Κερδίζετε €5.70


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το έργο αυτό, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1957, προορίζεται κυρίως για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής σκέψης ωστόσο οι συγγραφείς, μεταφράζοντας όλα τα ελληνικά χωρία και περιορίζοντας μερικές επιμέρους αναλύσεις σε σημειώσεις, θέλησαν να κάνουν το βιβλίο χρήσιμο και σ' εκείνους τους μελετητές της ιστορίας της φιλοσοφίας ή της επιστήμης που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτόν τον σημαντικό και γοητευτικό τομέα. Οι συγγραφείς περιόρισαν το θέμα τους στους κυριότερους προσωκρατικούς «φυσικούς» και τους προδρόμους τους, που ενδιαφέρθηκαν κατά κύριο λόγο για τη φύση και τη συνάφεια των πραγμάτων γενικά. Βέβαια, σε όλη τη διάρκεια του 6ου και του 5ου αιώνα π. Χ. αναπτύσσονταν ειδικότερα ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα για τα μαθηματικά, την αστρονομία, τη γεωγραφία, την ιατρική και τη βιολογία αλλά από έλλειψη χώρου και, ως ένα βαθμό, στοιχείων δεν αναλύονται αυτά τα επιμέρους ζητήματα πέρα από τα ενδιαφέροντα των κυριότερων φυσικών. Επίσης δεν περιλαμβάνονται οι σοφιστές, των οποίων η θετική φιλοσοφική συμβολή βρίσκεται κυρίως στους τομείς της επιστημολογίας και της σημασιολογίας. Οι συγγραφείς δεν επιχείρησαν να κάνουν μια αυστηρά ορθόδοξη ανάλυση των κειμένων (αν είναι νοητό κάτι τέτοιο σ' ένα πεδίο όπου οι γνώμες αλλάζουν τόσο γρήγορα), αλλά σε πολλά σημεία προτείνουν τη δική τους ερμηνεία. Ταυτόχρονα, όμως, αναφέρουν συνήθως και άλλες ερμηνείες των διαφιλονικούμενων σημείων και προσπαθούν να δώσουν στον αναγνώστη τα κύρια υλικά για να διαμορφώσει τη δική του άποψη.
Το μέρος του βιβλίου που ασχολείται με την ιωνική παράδοση, συμπεριλαμβάνοντας τους προδρόμους της καθώς επίσης και τους ατομιστές και τον Διογένη, γράφτηκε από τον G. S. Kirk, ενώ το μέρος που ασχολείται με την ιταλική παράδοση, καθώς και τα κεφάλαια για τον Αναξαγόρα και τον Αρχέλαο, γράφτηκε από τον J. E. Raven. Φυσικά, τα κείμενα του ενός συγγραφέα υποβλήθηκαν στην εξαντλητική κριτική του άλλου, ενώ το γενικό σχέδιο του βιβλίου καταστρώθηκε και από τους δύο μαζί. Τα τελευταία χρόνια οι συγγραφείς αποφάσισαν ότι το βιβλίο χρειάζεται ριζική αναθεώρηση. Το 1979 ο M. Schofield δέχτηκε να πάρει μέρος στο εγχείρημα, και οι τρεις συγγραφείς συμφώνησαν απόλυτα για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να γίνει η εργασία. Σ' αυτή την καινούρια έκδοση υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, κυρίως στα κεφάλαια για τους ελεατικούς, για τους πυθαγόρειους, κι επίσης για τον Εμπεδοκλή, που ξαναγράφτηκαν από τον M. S. σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της επιστημονικής έρευνας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Ι. Οι πρόδρομοι της φιλοσοφικής κοσμογονίας
Η απλοϊκή αντίληψη για τον κόσμο
Ωκεανός
Νύχτα
Ορφικές κοσμογονίες
Η ησιόδεια κοσμογονία και ο διαχωρισμός της γης από τον ουρανό
Μεικτές θεογονίες
Αλκμάν
Ο Φερεκύδης από τη Σύρο
Προς τη φιλοσοφία
ΟΙ ΙΩΝΕΣ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ
ΙΙ. Θαλής ο Μιλήσιος
ΙΙΙ. Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος
ΙV. Αναξιμένης ο Μιλήσιος
V. Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος
VI. Ηράκλειτος ο Εφέσιος
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ
VII. Πυθαγόρας ο Σάμιος
VIII. Παρμενίδης ο Ελεάτης
ΙΧ. Ζήνων ο Ελεάτης
Χ. Εμπεδοκλής ο Ακραγαντινός
ΧΙ. Φιλόλαος ο Κοτρωνιάτης και ο πυθαγορισμός του 5ου αιώνα
Η ΙΩΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΧΙΙ. Αναξαγόρας ο Κλαζομένιος
ΧΙΙΙ. Αρχέλαος ο Αθηναίος
XIV. Μέλισσος ο Σάμιος
XV. Οι ατομιστές: Λεύκιππος ο Μιλήσιος και Δημόκριτος ο Αβδηρίτης
XVI. Διογένης ο Απολλωνιάτης
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΩΡΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE PRESOCRATIC PHILOSOPHERS
ISBN139789602500057
ΕκδότηςΜΙΕΤ (ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ)
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΦεβρουάριος 2006
Αριθμός σελίδων564
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΚΟΥΡΤΟΒΙΚ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΚΕΡΚ Σ. ΤΖΕΦΡΙ, ΡΕΙΒΕΝ Ε. ΤΖΟΝ, ΣΚΟΦΙΛΝΤ ΜΑΛΚΟΜ
Κωδικός Πολιτείας2705-0059
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

ΚΟΣΜΑΣ Δ, victor nemo, agrofylakas, lab.alex

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

mitsos

Κριτικές για το προϊόν

[05/12/2018] thanuser.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Όπως και δηλούται οι συγγραφείς τοπ/νται πλήρως και υπάρχουν πολλές απόψεις (και δή όπου οι πληροφορίες είναι λίγες), ενώ ενίοτε φαίνεται να αγνοούν σημαντικές πηγές (κάτι αδύνατον βάσει βιβλιογραφίας). Κάποια κεφάλαια είναι κάκιστα (Ὀρφεύς, Παρμενίδης...) και άλλα πολύ ενδιαφέροντα (Ἀναξίμανδρος, Ἐμπεδοκλῆς). Η δύναμις του βιβλίου είναι ότι ελέγχει τις πηγές και την ιστορία/αξιοπιστία των (λ.χ. ο χ τήν έλαβε από περίληψι του ψ). Μεγάλο αρνητικό ο τρόπος σκέψεως «μέχρι τότε κανείς δεν το είχε πεί, άρα ούτε ο χ το είπε και είναι μτγν. προσθήκη» και η μη ανάλυση, πέραν αναφοράς, σε κάτι δυσερμήνευτο από τήν ματιά των (βλ. ετεροφωτισμός Σελήνης ἐν Ἀναξιμένῃ). Αγνοεί παντελώς τα της Γ.Γ.Β (και την θρησκ. πινακίδα PY TN 316) και τολμά να γράφει «ο χ δεν σκέφτηκε το χ προφανές» βάσει ελαχίστων-προβληματικών σπαραγμάτων. Πολλάκις δε απορούν με προφανή σχεδόν συμπεράσματα (βλ. σ. 400 άνω). Βέβαια είναι καλή πηγή και εν πολλοίς διείδε τα πράγματα τόσον ψυχρά ώστε επεσήμηνε πράγματα λείποντα από την Ελλ. βιβ/ία. Στό απ/μένο πολυτονκό γραμμένο με γυαλιστερό χαρτί. Εύρηνται και λίγα ορθογραφικά (π.χ. ενιαχού «λόγο» αντί «λόγῳ» και «μέσο» αντί «μέσῳ»). Τέλος παρέχει εξαιρετικό ευρετήριο.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΙΑ ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
TAYLOR CHARLES
€43.00 €21.50
(-50%)
Κερδίζετε €21.50
ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
MLODINOW LEONARD
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS