Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ Μ ΑΣΙΑ κ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΥ 11ος - 15ος ΑΙΩΝΑΣ

+
-
ΒΡΥΩΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2705-0359
Τιμή Έκδοσης
€30.43
Τιμή Πολιτείας
€21.30
(-30%)
Κερδίζετε €9.13


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το ερέθισμα για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού ήταν το ενδιαφέρον μου για δύο θέματα που από καιρό με προβλημάτιζαν: πρώτον ο εξελληνισμός της ανατολικής Μεσογείου στην αρχαιότητα και, δεύτερον, η μακραίωνη αναμέτρηση των δύο κληρονόμων της ημιεξελληνισμένης ανατολικής Μεσογείου - δηλαδή της βυζαντινής κοινωνίας και την κοινωνίας του Ισλάμ. Η παρακμή του βυζαντινού Ελληνισμού και το φαινόμενο του εξισλαμισμού της Μικράς Ασίας από τον 11ο μέχρι του τέλους του 15ου αιώνα εστιάζονται σ' αυτήν την περιοχή και σ' αυτήν την εποχή όπου οι δύο διαδικασίες ακολούθησαν συγκλίνουσα πορεία για τελευταία φορά. Ίσως ήταν υπερβολικά τολμηρό το ότι ανέλαβα τη διερεύνηση του θέματος αυτού, που καλύπτει τεράστιο γεωγραφικό και χρονικό εύρος και προϋποθέτει γνώσεις τριών διαφορετικών ειδικευμένων ιστορικών (του βυζαντινολόγου, του ισλαμολόγου, και του τουρκολόγου). Τώρα που το έργο αυτό αποπερατώθηκε, τα λόγια που μου είπε ο Helmut Ritter σε ένα εστιατόριο της Πόλης το 1959, και που τότε μου είχαν φανεί σαν πρόκληση, παίρνουν διαφορετικό νόημα. Ο διάσημος αυτός ανατολιστής μου είπε απλά και ήρεμα, ότι ήταν αδύνατο να γράψει κανείς την ιστορία του μεγάλου αυτού πολιτισμικού μετασχηματισμού. (. . .) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Α' Η Βυζαντινή Μικρά Ασία τις παραμονές της τουρκικής κατάκτησης
Β' Πολιτική και στρατιωτική κατάρρευση του Βυζαντίου στη Μικρά Ασία
Γ' Αρχές του μετασχηματισμού
Δ' Παρακμή της Εκκλησίας τον 14ο αιώνα
Ε' Εξισλαμισμός
ΣΤ' Η απώλεια της βυζαντινής Μικράς Ασίας και ο βυζαντινός κόσμος
Ζ' Βυζαντινά κατάλοιπα στην Μικρά Ασία
Ανακεφαλαίωση
Σημειώσεις
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE DECLINE OF MEDIEVAL HELLENISM IN ASIA MINOR AND THE PROCESS OF ISLAMIZATION FROM THE ELEVENTH THROUGH THE FIFTEENTH CENTURY
ISBN139789602501177
ΕκδότηςΜΙΕΤ (ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ)
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2008
Αριθμός σελίδων666
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΓΑΛΑΤΑΡΙΩΤΟΥ ΚΑΤΙΑ
Κωδικός Πολιτείας2705-0359
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

babisskamn, aposdrak, raf12, tsouknida, Aurelius84, dmim67

Κριτικές για το προϊόν

[14/03/2024] Aris0978.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Κορυφαια μελετη- αναφορα για οποιον θελει να κατανοησει γιατι το Βυζαντιο η ο ελληνικός και ελληνόφωνος κοσμος παρηκμασε,γιατι επεσε στους Φραγκους και γιατι αλωθηκε απο τους Τουρκους. Ο Σπυρος Βρυωνης εξηγει ολη αυτη την μεταμορφωση της περιοχης. Μια καινουργια εκδοση με συγχρονους σχολιασμους η και εμπλουτισμο απο τα δεδομενα των τελευταιων δεκατετιων θα ηταν σουπερ αλλα ακομα και μονο του μετα απο 50+ χρονια το βιβλιο αυτο στεκεται σαν φαρος για την κατανοηση της ελληνικης ιστοριας. Απαραιτητο για οποιον διαβαζει ελληνικη ιστορια περα απο ιδεολογικα- κομματικα κολληματα.
[23/05/2023] aaristo1974.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Όποιος δεν έχει διαβάσει αυτό το βιβλίο, το λέω λίγο εμφατικά, δεν έχει δικαίωμα να έχει άποψη για το μέλλον του Ελληνισμού. Βιβλίο σταθμός.
[06/05/2021] Γρηγόρης Αυξεντίου.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Άρτι ολοκληρωθέν.Σπουδαίο βιβλίο,το οποίο εξηγεί την απώλεια της Μικράς Ασίας για το Βυζάντιο και τις οδυνηρές της επιπτώσεις.Η μάχη του Μαντζικέρτ το 1071 ήταν καθοριστική για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, καθώς τότε ξεκίνησε η κατάληψη εδαφών από τις διάφορες φυλές Τούρκων.4 αιώνες αργότερα η Μικρά Ασία θα ενοποιηθεί πολιτικά υπό Οθωμανική διοίκηση. Η απώλεια των εδαφών αυτών μετέτρεψε την Αυτοκρατορία σε μικρό κράτος που έδινε αγώνα επιβίωσης. Αυτό γιατί το οικονομικό,θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο βάρους βρισκόταν στην Ανατολή,η οποία ήταν και η κυρία πηγή ανθρώπινου δυναμικού. Σκληρό ήταν το πλήγμα και για την Ορθόδοξη Εκκλησία, που αποδιοργανώθηκε ολοκληρωτικά.Ο Ελληνισμός ολοκλήρωσε τη φάση της επέκτασης προς την Ανατολή, που ξεκίνησε στα ελληνιστικά χρόνια, και επέστρεψε στην κοιτίδα του.Συγκίνηση προκαλεί η επιβίωση μέχρι τις μέρες μας θρύλων για ανάκτηση της Πόλης και της δόξας του Βυζαντίου.
[17/08/2020] angeta.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Είναι ένα βιβλίο σταθμός για την κατανόηση των 1123 χρόνων Βυζαντινής ιστορίας.
Η Συρία, η Αίγυπτος και η Β. Αφρική έπεσαν γρήγορα στα χέρια των Αράβων και τα Β. Βαλκάνια στα χέρια των Σλάβων, ενώ η δυτική και η κεντρική Μικρά Ασία αντιστάθηκαν στους Άραβες επί τετρακόσια χρόνια.
Άλλοι τέσσερις αιώνες χρειάστηκαν για να συμπληρωθεί η τουρκική κατάκτηση, εγκατάσταση και αφομοίωση της χερσονήσου.
Ο εκτουρκισμός της Ανατολής δεν αποτελεί επομένως ένα στιγμιαίο γεγονός, αλλά ανακατάταξη φυλών και πολιτισμικών αλλαγών γιγαντιαίων διαστάσεων.
[15/07/2020] raf12.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Τα λόγια είναι περιττά για αυτό το βιβλίο. Ένα εξαιρετικό πόνημα που προσωπικά μου έλυσε τις απορίες για τα βαθύτερα αίτια της πτώσης της βυζαντινής Μ. Ασίας. Τονίζει ιδιαιτέρως τη σημασία της για τον ελληνισμό, αποκαλύπτει με λεπτομερή περιγραφή την κατάσταση που επικρατούσε κυρίως από το 1070- 1080μΧ. Είναι ένα απαραίτητο έργο για να καταλάβουμε τον τρόπο σκέψης των Τούρκων και πως συνδέεται με το δικό μας.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΥΦΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
€33.95 €15.28
(-55%)
Κερδίζετε €18.67
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ
FOUCAULT MICHEL
€29.00 €14.50
(-50%)
Κερδίζετε €14.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS