Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΓΡΑΦΗ Η΄ ΖΩΗ

ΓΡΑΦΗ Ή ΖΩΗ

SEMPRUN JORGE
Κωδ. Πολιτείας: 1540-0119




Παρουσίαση

Μέλος αντιστασιακής οργάνωσης στην κατεχόμενη Γαλλία, ο Χόρχε Σεμπρούν συλλαμβάνεται από την Γκεστάπο, εκτοπίζεται στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Μπούχενβαλντ, γίνεται ηγετικό στέλεχος των κρατουμένων Ισπανών και απελευθερώνεται στις 11 Απριλίου 1945, όταν τα στρατεύματα του Πάττον καταλαμβάνουν το Μπούχενβαλντ. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαπέντε χρόνια για ν' αποδεχτεί τη ζωή, όπως μας δείχνουν οι έμμονες ιδέες του, που επαναλαμβάνονται συνέχεια, όπως τα μουσικά θέματα μιας εφιαλτικής ραψωδίας.
Ο φοιτητής του λυκείου Henri -IV, ο νεαρός ποιητής που γνώριζε ήδη όλους τους διανοούμενους του Παρισιού, βιώνει στο Μπούχενβαλντ το θάνατό του. θα πιστέψει, για λίγο, ότι είναι δυνατόν να εξορκίσει το θάνατο με τη γραφή. Μα το γράψιμο παραπέμπει στο θάνατο. Για να ξεφύγει απ' αυτόν το φαύλο κύκλο, δέχεται τη βοήθεια μιας γυναίκας και... της ομπρέλας του Μπακούνιν, που φυλάσσεται στο Λοκάρνο της Ελβετίας.
Το βιβλίο αυτό, που πραγματεύεται το θάνατο, είναι παρ' όλα αυτά εξαιρετικά ζωντανό. Γιατί μπλέκονται μέσα του χίλιες ιστορίες, μύριες εικόνες, πάμπολλα περιστατικά από την πολυτάραχη ζωή του συγγραφέα.
Ο Σεμπρούν θα μπορούσε ν' αρκεστεί να γράψει ενθυμήματα ή μια μαρτυρία. Συνθέτει όμως ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα, που επίμονα μας υπενθυμίζει ότι η Βαϊμάρη ήταν η πόλη του Γκαίτε, αλλά και η πόλη του τρομερού στρατοπέδου Μπούχενβαλντ. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
Το βλέμμα
Το καντίς
Η λευκή γραμμή
Ο υπολοχαγός Ρόζενφελντ
Η τρομπέτα του Λούις Άρμστρονγκ
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
Η δύναμη του γράφειν
Η ομπρέλα του Μπακούνιν
ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ
Η μέρα του θανάτου του Πρίμο Λέβι
Ω εποχές, ω πύργοι
Επιστροφή στη Βαϊμάρη
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςL' ECRITURE OU LA VIE
ISBN139789602562628
ΕκδότηςΕΞΑΝΤΑΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 1996
Αριθμός σελίδων368
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΤΟΜΑΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΣΕΜΠΡΟΥΝ ΧΟΡΧΕ
Κωδικός Πολιτείας1540-0119
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

elena71, fryne, ημίφως, anifan, panagiotispapadimas, ΦΜ70, panther, nanjab., blacknarcissus

Κριτικές για το προϊόν

[26/02/2020] NikosMaistros.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Ο τίτλος δικαιώνεται απόλυτα. Ο Σεμπρούν, αντί να γράψει μια μαρτυρία από την πραγματικότητα του Μπούχενβαλντ, γράφει ένα μυθιστόρημα. Εξηγεί απολύτως τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτό, και δικαιολογείται ίσως και για κάποιες επαναλήψεις στην αφήγηση (που προσωπικά δεν με ενόχλησαν καθόλου). Το "Γραφή ή Ζωή" είναι μια ακατέργαστη αναφορά (με τον ιταλικό όρο omaggio) στην ανθρώπινη σκέψη. Πραγματεύεται την τύχη, την φρικαλεότητα, αλλά και το μεγαλείο της τέχνης, της ποίησης της ομορφιάς τοπίων και ανθρώπων, και τον αυτοματισμό που λυτρωτικά μπερδεύει την πραγματικότητα με το όνειρο, την ζωή με τον "θάνατο" ακυρώνοντας τον "πραγματικό" χρόνο.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
KOSTOLANY ANDRE
€19.00 €8.55
(-55%)
Κερδίζετε €10.45
ΘΕΣΜΟΙ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΘΑΝΑΣΗΣ [Καθηγητής]
€11.90 €5.95
(-50%)
Κερδίζετε €5.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS