Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΜΠΛΑΝΣ Ή Η ΛΗΣΜΟΝΙΑ

ΜΠΛΑΝΣ Ή Η ΛΗΣΜΟΝΙΑ

ARAGON LOUIS
Κωδ. Πολιτείας: 1540-0152




Παρουσίαση

Θα ήταν τουλάχιστον απροσμέτρητη μεγαλαυχία να θελήσει κανείς να κλείσει μέσα σε λίγες σελίδες το πρωτεϊκό φαινόμενο της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας που ακούει στο όνομα Αραγκόν. Ο ίδιος άλλωστε, από την πρώτη σχεδόν εμφάνισή του στο στερέωμα του υπερρεαλισμού (1924), δηλώνει στην Ελευθεροφροσύνη (Le Libertinage, σελ. 22): "Κάθε διάβημα του πνεύματός μου ας είναι ένα βήμα, όχι κάποιο αχνάρι". Κι αυτή θα αποτελέσει μια από τις κυρίες συνιστώσες του έργου του. Ο ίδιος βηματισμός θα ηχεί σε όποιον δεν ξεγελιέται από τις παραλλαγές και τις τρίλιες, βαθιά μέσα από κάθε γραπτό του. Σημασία δεν έχουν τα χνάρια της προσωπικής του ζωής μέσα στο έργο, ούτε το παντοδύναμο, κυριαρχικό πρώτο πρόσωπο, ούτε καν η Έλσα Τριολέ, που αποκρυσταλλώνει, κατά τη στανταλική έννοια του όρου, τη μορφή του έρωτα. Αυτό που θα μείνει από τον Αραγκόν δεν είναι τόσο ούτε η διαδρομή του στις εκάστοτε δολιχοδρομίες της ρεάλ-πολιτίκ. Όμοιος σ' αυτό με τον Σταντάλ (το 1954 γράφει το Φως του Σταντάλ): η ευτυχία της γραφής είναι ένα είδος παράνομων συναντήσεων με το παρελθόν. Κρυμμένα μικροπεριστατικά, άσχετα με την κλασική αυτοβιογραφία, ξεπετιούνται από κάθε γραμμή, μια μνήμη που τη χαϊδεύεις και σου ξεγλιστρά και γυρνά, επίμονη σαν το ίδιο το βράδυ της ανθρώπινης μοίρας.
Όπως και για τα «Απομνημονεύματα του Αντρέ Μαλρώ», μερικοί θέλησαν να δουν στο «Μπλανς ή η λησμονιά» ένα αντιμυθιστόρημα. Όμως ο ίδιος ο Αραγκόν θεωρούσε το βιβλίο αυτό, και σωστά, ως μια μετατροπή και μια απολογία του μυθιστορήματος. Χρησιμοποιεί λίγο-πολύ την τεχνική του κολάζ: ένα είδιος καλειδοσκοπίου, όπου οι εικόνες αλλάζουν ατελείωτα. Σημαδεύει, διαφορετικά βέβαια, αλλά όπως και ο Προυστ, τη φυγή των ετών και την αναζήτησή τους. Το έργο μπορεί να αποπνέει την έννοια του «αντιμυθιστορήματος» μέχρις ενός σημείου. Ο ποιητής έγραψε το 1956 το «Ημιτελές μυθιστόρημα», που είναι ένα ποίημα. Η «Μπλανς» είναι ένα μυθιστόρημα «κατεστραμμένο», ένας σωρός από θραύσματα ποιητικών κατόπτρων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςBLANCHE OΝ L' OUBLI
ISBN139789602562802
ΕκδότηςΕΞΑΝΤΑΣ
ΣειράΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 1987
Αριθμός σελίδων580
Διαστάσεις17x11
ΜετάφρασηΣΠΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΑΡΑΓΚΟΝ ΛΟΥΙ
Κωδικός Πολιτείας1540-0152
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

GKOLIANOPOULOS_G, NickKarv

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
NABOKOV VLADIMIR
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ
JAGER GERHARD
€19.08 €8.59
(-55%)
Κερδίζετε €10.49

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS