Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΑΡΧΑΙΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΣΙΑΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

ΑΡΧΑΙΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΣΙΑΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ ΡΟΒΗΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1540-0538




Παρουσίαση

Το παρόν λεξικό της αρχαίας ούτως ειπείν ερωτολογίας είναι το πρώτο και ευτυχώς θεμελιώδες, όσο μπορώ να κρίνω, ανάλογο λεξικό κι όχι μόνο στα ελληνικά. Διεκδικεί το προνόμιο να είναι το πρώτο ευρωπαϊκό λεξικό (αναφέρομαι σ' αυτή τη μορφή ειδικά) με ανάλογο περιεχόμενο.
Ο Μανθούλης συγκέντρωσε τα λήμματα του λεξικού του με προσοχή, με γνώση, με φιλολογική μεθόδευση, με βιβλιογραφική πληρότητα και, κυρίως, με σπουδαίο λεξικογραφικό ένστικτο. Όσο και να φανεί παράδοξο, ένας κινηματογραφιστής είναι συχνά ένας καλός λεξικογράφος. Κάθε λέξη γι' αυτόν αποτελεί ένα πλάνο. Κάθε λέξη-πλάνο έχει "τραβηχτεί" από μια ειδική γωνία και ζουμάρει άλλοτε στο πρώτο επίπεδο κι άλλοτε διερευνά, φωτίζοντας, το φόντο. Οι λέξεις είναι σαν τα τοπία, έχουν το δικό τους φωτισμό, την υγρασία τους, τη θερμοκρασία τους, τον εσωτερικό τους ρυθμό. Κάθε λέξη-λήμμα σφύζει από ζωή, πάλλεται, έχει ένα ιδιότυπο φεγγίον, κάτι σαν ένα αλώνι, μια άλω γύρω της. Ο λεξικογράφος, σαν τον κινηματογραφιστή, μοντάρει πλάνα, συνδυάζει ρυθμούς, φωτίζει γωνίες, προβάλλει σε γκρο πλαν σημασίες, υπομνηματίζει λεκτικές συμπεριφορές.
Ο Μανθουλης έκανε καλή δουλειά επιστημονικώς άρτια, παιδαγωγικώς εύληπτη και ταυτόχρονα ελκυστική. Ένα λεξικό αυτού του είδους, που συνήθως προσεγγίζεται με περιέργεια, συχνά πονηρή και καχύποπτη, γίνεται γοητευτικό και ελκυστικό όταν κατορθώνει να πείσει χωρίς σοβαροφάνεια και να μορφώσει χωρίς χυδαιότητα.
Είναι μεγάλο πάντα το πρόβλημα πώς περνάει σ' ένα κοινό μιας άλλης εποχής το ήθος, οι ανάγκες, οι συμπεριφορές και, κυρίως, η σεξουαλικότητα μιας παρελθούσης περιόδου και πολιτισμού.
Ο αρχαίος ελληνικός κόσμος, αν δεν ιδωθεί με τα μάτια και το γούστο του καιρού του, με κριτήρια τα δικά του ήθη, χωρίς τα ματογυάλια του χριστιανισμού, γίνεται και σκανδαλώδης και ακατανόητος. [...]
Σε μιαν εποχή που η μικροαστική ηθική μας έχει δεμένους στους πασσάλους της σεμνοτυφίας, όπου η βωμολοχία από απελευθέρωση έγινε βρισιά και χυδαιότητα, όπου ο θρησκευτικός υποκριτικός δογματισμός φίμωσε την ελευθεροστομία και τη χαρά της κυριολεξίας, ο Μανθούλης και το λεξικό του μας ξεναγούν στο χαμένο παράδεισο της ερωτικής αθωότητας. Είναι το λεξικό που θα είναι εν χρήσει πιθανόν όταν η ανθρωπότητα θα ιδρύσει πολιτεία που το σύνταγμά της θα υλοποιεί το δράμα του Ανδρέα Εμπειρίκου, την Οκτάνα. (Οι λέξεις του χαμένου Παράδεισου, του Κώστα Γεωργουσόπουλου)

Περιεχόμενα

Οι λέξεις του χαμένου παραδείσου - του Κώστα Γεωργουσόπουλου
Δυο λόγια του συλλέκτη
ΕΡΩΤΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ
Παρατηρήσεις
Τ' αμελέτητα
Γυναικείον αιδοίον
Πέος
Πρωκτός
Αυνανισμός
Αιδοιολείκτης
Προοίμια συνουσίας
Συνουσιάζομαι
Πόρνη ή εταίρα
Πορνείον
Επιβήτωρ
Παιδεραστής
Έφηβοι ή ερώμενοι
Κίναιδος
Ο «αρχαίος» Αριστοφάνης
Η αρχαία αργκό
Έρωτ' εράν
Εταίρες
Άσημες εταίρες
ΣΥΜΠΟΣΙΑΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ
Φαγοπότι
Εδέσματα
Τραγήματα
Νώγαλα
Αφροδίσια
Αρτύματα
Οδηγίες για εδέσματα
Οδηγίες μαγειρικής
Στίχοι για εδέσματα
Περί οίνου
Περί ύδατος
Γενικά περί συμποσίων
Επίλογος
Ευρετήριο των σχολιαστών
Βιβλιογραφία
Λεπτομέρειες
ISBN139789602564059
ΕκδότηςΕΞΑΝΤΑΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1999
Αριθμός σελίδων292
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΚΩΣΤΑΣ
Κωδικός Πολιτείας1540-0538
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

john mavrakis

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

maria vouka

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Κήπος
SIMONETTI PABLO
€8.70 €3.04
(-65%)
Κερδίζετε €5.66
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ
MARABINI JEAN
€19.08 €8.59
(-55%)
Κερδίζετε €10.49

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS