Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: M.Χ.

μ.Χ.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1540-0766




Παρουσίαση

-Δεν αμφισβητώ ότι οι πατέρες της Εκκλησίας δανείστηκαν κάποια ρητορικά σχήματα από τους αρχαίους συγγραφείς, απάντησε ο Βεζιρτζής. Υπήρξαν ωστόσο θανάσιμοι εχθροί της κλασικής παιδείας και του πολιτισμού των αρχαίων. [...] Ο διασυρμός του ελληνισμού από την Εκκλησία υπήρξε τόσο συστηματικός ώστε οι Έλληνες αναγκάστηκαν ν' αλλάξουν όνομα, να μετονομαστούν σε Ρωμαίους, Ρωμιούς ή Γραικούς. Σε ορισμένες τοιχογραφίες του Αγίου Όρους απεικονίζονται μαζί με τους αγίους και τους αγγέλους διάφοροι φιλόσοφοι, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων, ο Σωκράτης, ο Πυθαγόρας. Όλοι φορούν στέμμα, έχουν μακριές γενειάδες και είναι ντυμένοι σαν Βυζαντινοί πρίγκιπες. [...] Είναι γνωστό ότι η Εκκλησία επιδίωξε να προσεταιριστεί τους αρχαίους σοφούς, αυτούς τουλάχιστον που δεν κατάφερε να θάψει, παραποιώντας τη σκέψη τους. Αυτό άλλωστε δεν διδάσκονται οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ότι η αρχαιότητα παρέδωσε τη σκυτάλη του πολιτισμού στο Βυζάντιο; Ο χριστιανισμός, αγαπητέ μου φίλε, δεν συνεχίζει την αρχαιότητα, απλά την ακολουθεί όπως η νύχτα ακολουθεί τη μέρα. Η θεολογία αναιρεί τη φιλοσοφία. Η πρώτη απαντά σε όλα, ενώ η δεύτερη ξέρει κυρίως να ρωτά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λεπτομέρειες
ISBN139789602566527
ΕκδότηςΕΞΑΝΤΑΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2007
Αριθμός σελίδων344
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας1540-0766
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

alkis73, sdontis, john mavrakis

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

alkis73, anna.ka, sdontis, Ντόρα, golddie, kyr1960, fotinipoliteia, NikosMaistros

Κριτικές για το προϊόν

[06/04/2022] giorkos23508.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:1
Το σενάριο η ηλικιωμένη σπιτονοικοκυρά ενός νεαρού φοιτητή να του αναθέσει να ερευνήσει τον μοναχικό βίο στο Άγιο Όρος με σκοπό να αφήσει την περιουσία της εκεί, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Πίστευα ότι το βιβλίο θα παρουσιάσει τα πνευματικά οφέλη και την ομορφιά του έργου του μοναχικού βίου. Αντιθέτως παρουσιάζει τη ζωή στο Άγιο Όρος με ένα πολύ επιφανειακό, πεζό και άκομψο τρόπο, μέσα απο τα μάτια ενός αδαή τουρίστα που χάνει εντελώς την ευκαιρία να ωφεληθεί μιας επίσκεψης στο Άγιο Όρος. Όπως χαρακτηριστικά είπε και ο Άγιος Παϊσιος για τους επισκέπτες στο Άγιο Όρος: "Αν είσαι μέλισσα που ψάχνει λουλούδια αυτό θα βρεις. Αν είσαι η μύγα που ψάχνει σκουπίδια επίσης αυτό θα βρεις". Ο συγγραφέας εδώ είναι η μύγα και όχι η μέλισσα. Επίσης αρκετές ιστορίες στο βιβλίο είναι εντελώς άσχετες με την πλοκή και ο συγγραφέας φαίνεται έγγραφε για να συμπληρώσει τον αριθμό σελίδων.
[19/07/2021] ΓιώργοςΜ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:2
Το βιβλίο, αν κι ένα ένα ενδιαφέρον θέμα, δεν εμπεριέχει κάποια κορύφωση. Η πλοκή είναι κάπως απλοϊκή, χωρίς να διαγράφονται καθαρά οι χαρακτήρες, οι οποίοι παραμένουν μάλλον μισοτελειωμένοι, ενώ και τα διάφορα επεισόδια που περιγράφονται δεν δένουν πάταν καλά με την υπόλοιπη ιστορία. Είναι ξεκάθαρος ο αντικληρικαλισμός του συγγραφέα (ο οποίος αρκετές φορές υιοθετεί έναν αντιχριστιανικό λόγο κάπως επιφανειακό) ήδη από την πρώτη σελίδα. Η γλώσσα είναι ενδιαφέρουσα, λιτή, ρέει, χωρίς, ωστόσο, κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η ιστορία είναι μάλλον άνιση, καθώς η περιγραφή του ταξιδιού στο Άγιο Όρος καταλαμβάνει τις τελευταίες 60-70 σελ. του βιβλίου, ενώ -τουλάχιστον αυτό σου δίνει να καταλάβεις ο συγγραφεάς- διαφαίνεται στην αρχή ότι το ταξίδι αυτό θα είναι το κύριο μέρος του έργου. Είναι το πρώτο του Αλεξάκη που διάβασα, ενώ έρχιχνα ματιές παράλληλα και στη γαλλική έκδοση. Καθώς δεν υπάρχουν σαφείς λεπτομέρειες ούτε στη γαλλική ούτε στην ελληνική έκδοση, το πιθανότερο είναι ότι ο ίδιος ο Βασιλάκης έγραψε και το ελληνικό και το γαλλικό κείμενο. Μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 2007 - λίγο υπερβολικό, θα έλεγα.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΚΟΥΡΑ ΣΟΦΙΑ
€60.00 €30.00
(-50%)
Κερδίζετε €30.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS