
Η ΔΙΚΗ
KAFKA FRANZΚωδ. Πολιτείας: 3690-0232
Τιμή Έκδοσης €14.84 | Τιμή Πολιτείας €10.39 |
Η τιμή Πολιτείας σε σύγκριση με την τιμή έκδοσης είναι χαμηλότερη κατά 30%
- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων
Παρουσίαση
Η Δίκη, είναι ένα έργο-σταθμός στη σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία και, ίσως, το χαρακτηριστικότερο έργο του Κάφκα."Τί περίεργο, ιδιόμορφο και συναρπαστικό βιβλίο, και τι απόλαυση να το διαβάζεις! Όπως όλα τα έργα του Κάφκα, είναι ένα υφαντό από άπιαστα όνειρα, ένας ονειρικός κόσμος φτιαγμένος με τόσο γνήσια τεχνική στηριγμένος σε μια τόσο ισχυρή δύναμη οραματισμού, που το αποτέλεσμα, ανησυχητικά παρόμοιο με πραγματικότητα δίχως υπόσταση, μας τυραννάει και μας αγχώνει στην αρχή σαν εφιάλτης, μέχρι τη στιγμή που μαντεύουμε το κρυμμένο νόημα." - Έρμαν Έσσε. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Με το έργο του ο Κάφκα προκάλεσε (άθελά του) διχογνωμίες στις διάφορες σχολές κριτικής: οι ψυχαναλυτές μίλησαν για παραλλαγές οιδιπόδειου συνδρόμου οι μαρξιστές το καταδίκασαν εξαιτίας της ηττοπάθειας απέναντι στους καπιταλιστικούς μηχανισμούς μαρξιστές άλλων σχολών το επαίνεσαν, επειδή αποτυπώνει ανάγλυφα την αλλοτρίωση του ατόμου μέσα στον καπιταλισμό οι φιλόσοφοι μίλησαν με όρους υπαρξιστικής φιλοσοφίας: για την "Αγωνία" (angst) της "Επιλογής" και την "Αποξένωση" του ατόμου μέσα σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η "Κακή πίστη" οι θεολόγοι διέγνωσαν την απουσία Θεού και πίστης οι εβραϊστές βρήκαν μια νέα ανάγνωση του Ταλμούδ, καθώς και τον τρόμο του κυνηγημένου Εβραίου υπήρξαν κι εκείνοι που τον κατέταξαν στους συγγραφείς του παραλόγου. Ο Γκέοργκ Λούκατς τον αποκάλεσε κορυφαίο ρεαλιστή, ενώ σύμφωνα με κάποιον άλλο κριτικό, "ο Κάφκα απλώνει παντού το σκοτάδι αφήνοντας όμως όλα τα φώτα αναμμένα". Ο κατάλογος είναι ατελείωτος και αν φανερώνει κάτι είναι το μεγαλείο ενός έργου που μέσα στους πολύπλοκους κώδικές του είναι ανοιχτό σε κάθε είδους ερμηνεία. (Ηλίας Μαγκλίνης, Η Καθημερινή, 26/5/2002)
To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:
fryne, anastasiafa, leukokrino, maurogato, MelinaD, physio, kikika, elpida moumouri, vmal77, antigone ignatiadou, dimitrios.n.t, spstrouzas, anpan79, tosca88, nmpoutis, Maria996, TSOUK87, nikhms95, gerasi, COSTAS1988, catherine.liapi, alex.anast, Christos Kitsos, skriousi, Βεδές Δημήτριος, Μαρια Τσικε, yanyan80, revoltman, GeorgiaF21, DemyDzl, ΦιορεντηςToν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:
geopap, dimos, Irene, sporos2403, ioanna, GIOTSU, nikourem, DimitrisPer, kostastz, clea, ημίφως, Foteinikos, asd1982, t_someone, agelikiparask, tzemmanouela, wstavac, irini tro, vagz, alathiti, sea2773, maurogato, MelinaD, johkal, fluck, bowser, manos_arkas, Feanor, Victor Dunwich, kikika, YANKARA, mitsost, FEVGATOS, geopap1984, nkarakasis, Δημητρης 1973, Trismegistos, avgi7, sharpblad3, orwell52, verbooky, jsspyrou, stel4, axaga93, chorilias, antigone ignatiadou, xaitase, dimitrios.n.t, iwgerou, spstrouzas, azissis, ΡΗΓΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Τριανταφυλλιά Βράνα, moglis__, makou, GPORT, sophiakotsi, KoMaFi, tosca88, marinamarina, salonique, Lenamic1990, georgesydneyart, kyr1960, Antisocial, stella.estella.stella, NickKarv, tinoli00, blaxos, biancpolit, eleni.ior, ioannisch86, dvo dav, NafsiK, Μιχαλης Πατσαλιδης , Aberdeen Cobain, Maria996, Nefeli Karapiperi, George_B, christos raptis, vera_k, zaxaou, mariouzo, xpetra82, TSOUK87, nikosantoniadis, nikhms95, dimmanol, bioms, StavriLina, seth, BigBOSS, dimitris kalimeris, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ, jimbo83h, Γιώργος Παν, JohnD, pinelopii_mst, charesalex, blacknarcissus, Grigoris Marduk, Ioannis Papathanasiou, georgesgouros, jimmis77, antonino88, gerasi, jo81, Silverchild, Панаётис, m.sioula, Migel19, martio83, DIMITRIS KAZAKIDIS, ManosVas, JimELES, San Junipero, catherine.liapi, Krvag, Μαρια Κυρτση , nas_os, alex.anast, abra82, lab.alex, Ελισάβετ., TeacherPan, elina_kslp, Christos Kitsos, mateosdin, Μαριτίνα Λεοντίου, Βεδές Δημήτριος, DimiPapS, Μαρια Τσικε, Στένια, KaterinaKoltsida, bwkini, yanyan80, Vasilikichira, Elton1998, NickAngel, revoltman, ani.rst, vt1977, houdini6430, Angelbookm, thanoskafka, ngkagr, paraskevipap06Κριτικές για το προϊόν
[12/05/2025] giorgosg92. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΒαθμολογία:

[18/07/2024] ngkagr. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΣτο μυαλό μου δεν μπορώ να μην εξισώσω τον Κ. με τον Ρασκόλνικωφ,σαν ένα Γιν και Γιανγκ,Εάν στο έγκλημα και τιμωρία έχουμε έναν που δεν δικάζεται και δεν λυτρώνει τον εαυτό του εύκολα από ένα ατελείωτο μαρτύριο(στο οποίο συνειδητά δεν αποδέχεται οτι φταίει αλλά κατηγορεί την κοινωνία),στη δίκη έχουμε έναν άνθρωπο που καταδικάζεται και μπαίνει μόνος του στο ρόλο του ενοχου δίχως να φταίει.
Για τον Κάφκα,ο κοσμος είναι ένα μέρος της εξουσίας ως σύνολο γιατί κρίνει τον συνάνθρωπο και παίρνει και ο ίδιος την εξουσία στα χέρια του με λίγα λόγια γίνεται όργανο της(σκηνή συνελεύσεως).
Ο Κ. Μπαίνει στη διαδικασία ξετυλίγοντας τον μίτο της Αριάδνης όλο και πιο βαθιά μόνος του χωρίς κανείς να τον αναγκάσει,σαν έναν ένοχο που στο υποσυνείδητο του νιώθει σαν να έχει κάνει κάτι και έχει ενοχές.
Κάθε φορά που ανακρίνει κάποιος τον Κ. Το δωμάτιο αλλάζει και είναι ανακατεμένο σαν μια προσομοίωση του χάους της στιγμής στο μυαλό του Κ..Πραγματικά ένα φοβερό σασπένς και ένα βιβλίο που σε αλλάζει και δεν σκέφτεσαι ποτε ξανά όπως πρώτα.
Βαθμολογία:

[08/12/2023] revoltman. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΟ Κάφκα ήταν πολύ αυτομηδενιστής και μισούσε τον εαυτό του, λόγω της άσχημης συμπεριφοράς του πατέρα του στην παιδική του ηλικία. Παρόλα αυτά έκανε διδακτορικό στη Νομική και αυτό φαίνεται και στο βιβλίο 'η Δίκη '. (Τον τίτλο τον έδωσε ο φίλος του Μαξ Μπροντέ μετά Κάφκα θάνατον) -στον Πύργο ακόμη περισσότερο.
Αυτό που μου έμεινε είναι ότι καταπιάνεται με νομική, θεολογία, τέχνη, κοινωνικές συμπεριφορές με ταυτόχρονη ύπαρξη ισχυρής πλοκής και το μοναδικό στο είδος του στοιχείο:
Όλοι οι διάλογοι/κεφάλαια γίνονται μεταξύ πρωταγωνιστή και κάποιου άλλου ήρωα.(πχ δικηγόρος, έμπορος, ζωγράφος, φύλακας, δάρτης, ιερωμένος, θείος, γυναίκα φύλακας, Λένι, δεσποινίδα μπρυντερ κλπ) ποτέ οι υπόλοιποι ήρωες μεταξύ τους μεμονωμένα.
Ενώ είναι σκοτεινό αρκετά έχει σημεία που τρέχει η ροή γρήγορα, ενώ τα άλματα σε σκηνές όπως η ξενάγηση του Ιταλού πελάτη της Τράπεζας στη Μητρόπολη που καταλήγει σε συνάντηση με τον ιερωμένο των φυλακών (χωρίς να εξηγείται) προκαλεί εντυπωσιασμό.
Συνεπώς πρόκειται για επιστημονικό, φιλολογικό, μυθιστορηματικό αριστούργημα, όχι όμως χαρούμενο, ειδικά το φινάλε, το οποίο βέβαια είναι αλληγορικό.
Και φυσικά σου μένει για πάντα.
Υγ. Ο σύγχρονος Έλληνας Κάφκα πάντως στο πιο χαρούμενο λιγάκι είναι ο Δημήτρης Σωτάκης.
Βαθμολογία:

[01/12/2017] The Big Brother. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΝομίζω δεν έχω ξαναδιαβάσει κάτι που να περιγράφει καλύτερα την φιλοσοφική αναζήτηση ενός ανθρώπου και την φιλοσοφία εν γένει.
Ξυπνάς ένα πρωί και είσαι καταδικασμένος, ενώπιον της ίδιας σου της ύπαρξης, χωρίς να σε ρωτήσει κανένας για το άμα θέλεις να μπεις σε αυτήν την δίκη. Με την τελευταία να διαρκεί χρόνια, προσπαθώντας να καταβάλεις υπέρογκες προσπάθειες για να κερδίσεις κι άλλο χρόνο, διαβάζοντας και συμμετέχοντας, αλλά παραμελώντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα πράγματα στην ζωή σου. Η πορεία δηλαδή κάποιου που αρχίζει και ασχολείται σοβαρά με την φιλοσοφία. Είναι στα ίδια πλαίσια της μεταμόρφωσης, δηλαδή της αρχής αυτής της αναζήτησης, αλλά φυσικά σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο. Ο Κάφκα έχει καταφέρει να κερδίσει με μικρά βιβλία, όλον τον λογοτεχνικό κόσμο και κυρίως να είναι η παρηγοριά κάθε εναλλακτικά σκεπτόμενου ανθρώπου.
Βαθμολογία:

[08/06/2013] Foteinikos. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΈνα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο του 20ου αιώνα. Από ό,τι φαίνεται, ο Κάφκα επιχειρεί εδώ να συνταιριάξει μύχιες φοβίες με μια σκληρή κριτική κατά του γραφειοκρατισμού και της πανίσχυρης διοικητικής εξουσίας, η οποία μπορεί να εξοντώσει το άτομο, μέσα σε ένα "σιδερένιο κλουβί ανορθολογισμού", όπως θα έλεγε και ο κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ. Η γραφή του Κάφκα είναι αγωνιώδης, η πλοκή κορυφώνεται διαρκώς και δεν αφήνει ήσυχο τον αναγνώστη. Ένα θρίλερ με πολλές ερμηνευτικές προεκτάσεις. Δεν είναι τυχαίο όταν σήμερα μιλούμε για καφκικές καταστάσεις και συναισθήματα!
Βαθμολογία:

Ένα συγκλονιστικό, καθηλωτικό έργο σε μια εξαίρετη μετάφραση! Η δύναμή του συνίσταται στο βαθιά φιλοσοφημένο λόγο του και τις προοπτικές που προσφέρει για μια πολυεπίπεδη ανάγνωση.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.