Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Ο ΚΑΚΤΟΣ ΚΑΙ Η ΒΡΟΧΗ // ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

Ο ΚΑΚΤΟΣ ΚΑΙ Η ΒΡΟΧΗ

ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

+
-
ΦΛΩΡΑΚΗΣ Ε. ΑΛΕΚΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1310-0431
Τιμή Έκδοσης
€8.48
Τιμή Πολιτείας
€5.94
(-30%)
Κερδίζετε €2.54


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Τι είναι ο ελληνισμός; Οδοιπορία μόχθου, με ποικίλες εναλλαγές και μεταλλάξεις, που άγγιξε τις κορφές χωρίς να επαίρεται και σπρώχτηκε στα βάθη χωρίς να συντρίβεται. Οδηγός λαών και αιώνων, λουλούδι που αναθάλλει μέσ' από τις πληγές: της γνώσης και του κάλλους, του μέτρου και της διάκρισης, της πίστης και της ελπίδας, της αγάπης και της ταπείνωσης, του λόγου και της σιωπής. Από την αυγή των Μυκηνών και το κλασικό θαύμα ως το βυζαντινό φως και την «πονεμένη Ρωμιοσύνη», κάθε πολιτισμική περίοδος εισδύει στην επόμενη, κάθε χρονική στιγμή επισωρεύεται στην προηγούμενη· εκπέμπει και δέχεται, ενυπάρχει στις νέες μορφές, οριοθετεί και ταυτόχρονα διευρύνει.
Αυτή η παράδοση, η ελληνική, είναι που στάθηκε κρίκος συνοχής του συνολικού μας προσώπου. Ο βυζαντινός κόσμος δέχτηκε στα σπλάχνα του το αρχαίο πνεύμα, το επαναξιολόγησε όμως και το τοποθέτησε μέσα στο απολυτρωτικό φως της χριστιανικής αγάπης. Ο αρχαίος πολιτισμός εντάχτηκε έτσι δημιουργικά σε νέα σχήματα, η παράδοση προσέλαβε άλλη δυναμική, αφομοίωσε ποικίλες επιρροές, σφυρηλατήθηκε σε λογής αμόνια. Στο τέλος έφτασε, κατά την όψιμη βυζαντινή περίοδο, στη γέννηση του νέου ελληνισμού, στη Ρωμιοσύνη της Τουρκοκρατίας. «Εσμέν γαρ ουν Έλληνες το γένος ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί», γράφει ο Γεώργιος Πληθών Γεμιστός· και πέντε αιώνες αργότερα ο Φώτης Κόντογλου: «Η Ρωμιοσύνη βγήκε από το Βυζάντιο ή, για να πούμε καλύτερα, το Βυζάντιο στα τελευταία του χρόνια στάθηκε η ίδια η Ρωμιοσύνη... Η καινούργια Ελλάδα. Μεγάλωσε μέσα στην αγωνία η χριστιανική Ελλάδα, γιατί ο πόνος είναι η καινούργια σφραγίδα του Χριστού... Με τέτοια σφραγίδα είναι σφραγισμένη η Ρωμιοσύνη».
Η νεοελληνική παράδοση ενέχει, βέβαια, στοιχεία της αρχαιότητας, είναι όμως παιδί της Ορθοδοξίας. Το πρόσωπό της δεν μπορεί να νοηθεί έξω από τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, τη βεβαιότητα του «ενός σώματος» και την ενοριακή οργάνωση. Η παράδοσή μας είναι ελληνική και ορθόδοξη [...] (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

Μπροστά στην ελληνική παράδοση
Λαϊκή παράδοση και λαϊκισμός
Τη ελληνίδι φωνή ή περί αγλωσσίας
Ο χρόνος και ο καιρός
Δια πυρός και ύδατος
"Βόηθα, Γέρο..."
Οι χρυσές χειροπέδες
Ανάμεσα στο ιερό και στο βέβηλο
Το δόρυ και η ασπίδα
Οι τρεις πειρασμοί του συγγραφέα
Λεπτομέρειες
ISBN139789602892114
ΕκδότηςΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2021
Αριθμός σελίδων80
Διαστάσεις20x14
Κωδικός Πολιτείας1310-0431
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΔΥΤΟ
FAULKNER WILLIAM (NOBEL 1949)
€17.49 €8.74
(-50%)
Κερδίζετε €8.75
ΔΟΞΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΧ ΕΙΜΑΙ ΑΘΕΟΣ (KAFIR)
SHERWAN AMED
€14.84 €7.42
(-50%)
Κερδίζετε €7.42

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS