Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
Κωδ. Πολιτείας: 3720-0510




Παρουσίαση

Το συνταγματικό δίκαιο νοείται είτε ως κλάδος του δικαίου, δηλαδή ως σύνολο κανόνων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ξεχωριστή ρυθμιστέα κοινωνική ύλη, είτε ως κλάδος της νομικής επιστήμης. Με την πρώτη έννοιά του, το συνταγματικό δίκαιο έχει ως αντικείμενο την συνταγματική οργάνωση του κράτους, αντικείμενο με κατ' εξοχήν δυναμικό και ιστορικό χαρακτήρα. Πραγματικά, η μορφή του κράτους και οι λειτουργίες που αυτό επιτελεί διαφοροποιούνται ιστορικά και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της καθεμιάς χώρας. Το σύγχρονο κράτος ως νεωτερική μορφή της πολιτικής οργάνωσης γεννήθηκε στην Ευρώπη τον 16ο και 17ο αιώνα μέσα από την διεκδίκηση για την εγκαθίδρυση μιας εκκοσμικευμένης, απρόσωπης και θεσμικά διαρρυθμισμένης εξουσίας. Μαζί με το κράτος γεννήθηκε το συνταγματικό δίκαιο, που ανέλαβε να θεμελιώσει και ταυτόχρονα να οριοθετήσει την πολιτική εξουσία, να καθυποτάξει, δηλαδή, σε κανόνες αυτό που αποτελεί την πεμπτουσία κάθε κράτους, την κυριαρχία.
Κατ' αρχήν, λοιπόν, το συνταγματικό δίκαιο είχε ως αντικείμενο την συγκρότηση και οργάνωση της κρατικής εξουσίας, προσδιορίζοντας με τον τρόπο αυτό κανονιστικά το πολίτευμα. Τούτο επιτυγχάνεται αφενός με την κατανομή της κρατικής εξουσίας σε επιμέρους όργανα και με την ορθολογική ρύθμιση της ενάσκησής της, αφετέρου με την κατοχύρωση της προσωπικής ελευθερίας και της ιδιοκτησίας των πολιτών. Το αντικείμενο αυτό του συνταγματικού δικαίου αντιστοιχεί στο φιλελεύθερο πρότυπο του συνταγματικού κράτους, η εξουσία του οποίου διέθετε σχετική αυτονομία από την κοινωνία και περιοριζόταν στην άσκηση των λειτουργιών της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και ανάπτυξης των αναγκαίων για τις οικονομικές δραστηριότητες υποδομών. Πάντως, μέσα από την ρύθμιση του φιλελεύθερου κράτους άρχισαν να αναπτύσσονται οι δεσμοί του συνταγματικού δικαίου με την δημοκρατία, καθώς η οριοθέτηση της εξουσίας και η ρύθμιση των σχέσεών της με την ελευθερία συγκροτούσαν ήδη μια "τεχνική της πολιτικής ελευθερίας". Μάλιστα, όταν με την ανάπτυξη των κοινωνικών κινημάτων και την ευόδωση των διεκδικήσεών τους, η κυριαρχία ανάγεται ολόκληρη στον λαό, τότε η δημοκρατία καθίσταται το πρωταρχικό αντικείμενο της συνταγματικής ρύθμισης.
Η μετεξέλιξη των κοινωνικοοικονομικών σχέσεων μετέβαλλε τους σκοπούς του κράτους, με αποτέλεσμα την διεύρυνση της ρυθμιστέας από το συνταγματικό δίκαιο ύλης. Από τον μεσοπόλεμο, το παρεμβατικό και κοινωνικό κράτος αναλαμβάνει όχι μόνον την εγγύηση της ασφάλειας και της περιουσίας των προσώπων, αλλά συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την επιδίωξη της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Η προστασία των σπουδαιότερων κοινωνικών αγαθών (ισότητα, αξιοπρέπεια, ανάπτυξη της προσωπικότητας, περιβάλλον κ.α.) παίρνει την μορφή αναγνώρισης συνταγματικών δικαιωμάτων ή θέσπισης θεμελιωδών αρχών. Με τον τρόπο αυτό, το αντικείμενο του συνταγματικού δικαίου "διπλασιάζεται": το συνταγματικό δίκαιο σήμερα περιλαμβάνει τους κανόνες που διαρρυθμίζουν την οργάνωση και την άσκηση της δημοκρατικής εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αρχές που εξασφαλίζουν την ενότητα της πολιτικής κοινωνίας.
Με την δεύτερη έννοιά του, το συνταγματικό δίκαιο ως επιστήμη έχει ως αντικείμενο τον τρόπο και τις μεθόδους μελέτης των συνταγματικών κανόνων και λειτουργίας των θεσμών. (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

Ι. Συνταγματικό δίκαιο
II. Σύνταγμα
III. Κράτος και κυριαρχία
IV. Συντακτική εξουσία και αναθεωρητική λειτουργία
V. Πηγές του Δικαίου
VI. Η δημοκρατική μορφή του πολιτεύματος και η δημοκρατική αρχή
VII. Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών
VIII. Η κοινοβουλευτική μορφή του πολιτεύματος και η κοινοβουλευτική αρχή
IX. Οι αρχές του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους
Χ. Το εκλογικό σώμα
XI. Η Βουλή
ΧΙΙ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΧΙΙΙ. Η κυβέρνηση
Λεπτομέρειες
ISBN139789603018964
ΕκδότηςΣΑΚΚΟΥΛΑΣ Α.Ε.
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2004
Αριθμός σελίδων224
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας3720-0510
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Nenamz

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΥΤΟΑΝΑΛΥΣΗ
BOURDIEU PIERRE
€12.64 €4.42
(-65%)
Κερδίζετε €8.22
ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ (ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΗΣ)
€40.00 €20.00
(-50%)
Κερδίζετε €20.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS