Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Ή ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ;

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Ή ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ;

+
-
ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Κωδ. Πολιτείας: 3980-0335
Τιμή Έκδοσης
€18.02
Τιμή Πολιτείας
€12.61
(-10%)
Κερδίζετε €5.41


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το "Κοινοβούλιο ή Δικτατορία;", γραμμένο από ένα από τα πιο φωτεινά και κριτικά πνεύματα της ελληνικής Αριστεράς, τον Σεραφείμ Μάξιμο, παραμένει ακόμα και σήμερα ένα οδόσημο πολιτικής και κοινωνικής ανάλυσης, για τέσσερεις, βασικούς λόγους:
Πρώτον: Διότι φέρνει στο φως για πρώτη φορά στην Ελλάδα με φιλόδοξους και απαιτητικούς όρους τις αντιλήψεις των κλασικών του μαρξισμού.
Δεύτερον: Διότι κάνει μια συστηματική και συγκεκριμένη ανάλυση των συνθηκών της τότε νεοελληνικής πολιτικής σκηνής, έτσι που τα συμπεράσματα της θεωρίας να μπορούν να συνδέονται με την συγκεκριμένη πραγματικότητα.
Τρίτον: Διότι κατορθώνει να εξαγάγει, τα προκύπτοντα συμπεράσματα με διαλεκτικό και επαγωγικό τρόπο, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό η ζωή επαλήθευσε στην συνέχεια. Κυρίως ότι στην περίοδο του ιμπεριαλισμού η γενική πορεία προς τον αυταρχισμό και τον περιορισμό της αντιπροσωπευτικότητας και της οργανικής λαϊκής συμμετοχής, είναι η κύρια τάση του συστήματος, ανεξάρτητα από τις επιμέρους αναδιπλώσεις.
Τέλος, τέταρτον, διότι κατορθώνει να εμπλουτίσει και διευρύνει τον προβληματισμό μας σε μια κατεύθυνση πιο πολύπλοκη, πιο σφαιρική, πιο διεισδυτική στην αποκάλυψη των βασικών στοιχείων που συγκροτούν οι πολιτικές συμπεριφορές των συγκρουόμενων τάξεων.
Έτσι, το βιβλίο αυτό ξεφεύγει, παρ' όλα τα ασθενή του σημεία, από το σύνολο των αντίστοιχων έργων της εποχής του, καλύπτοντας με τα συμπεράσματά του μιαν ολόκληρη ιστορική περίοδο, αποτελώντας δείκτη μιας ρωμαλέας οπτικής που η ολοκλήρωσή της θα άνοιγε καινούργιους, διαφορετικούς, ίσως, δρόμους στην Ελληνική Αριστερά.
Το έργο αποκατάστασης ενός δημιουργού, είναι, ενδεχομένως, ανάλογης δυσκολίας εγχείρημα με αυτό της αποκατάστασης της αλήθειας. Ο «Στοχαστής» από τα πρώτα του βήματα είχε υιοθετήσει την άποψη του Αντόνιο Γκράμσι ότι «το να λέμε την αλήθεια στην μαζική πολιτική είναι οπωσδήποτε μια πολιτική αναγκαιότητα», ανεξαρτήτως κόστους.
Σε αυτή την λογική ανταποκρίνεται και η νέα κριτική έκδοση του "Κοινοβουλίου", 90 χρόνια μετά την έκδοσή του και με τα ερωτήματα που ο Μάξιμος είχε θέσει να παραμένουν δραματικά επίκαιρα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ
Λουκάς Αξελός
Α'. ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΑΞΙΜΟΥ
Β'. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΑΞΙΜΟΣ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Ή ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ; ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ
Εισαγωγικά
Η Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Η διόγκωση της εσωτερικής και εξωτερικής κρίσης. Η ανάδυση του Μακεδονικού Ζητήματος και τα πρώτα αδιέξοδα στην πολιτική αντιμετώπισής του από πλευράς ΚΚΕ
Η στάση απέναντι στην Τουρκία και το κεμαλικό κίνημα. Βασικά-αφετηριακά χαρακτηριστικά του κεμαλισμού και του ευρύτερου νεοτουρκικού κινήματος
Κοινοβούλιο-Δικτατορία. Η διαλεκτική μιας σχέσης στον μεσοπόλεμο και ο ρόλος του στρατιωτικού παράγοντα στα πολιτικά δρώμενα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή
Μια πρώιμη κριτική του φασιστικού φαινομένου στην δεκαετία του 1920
Το θεωρητικό και πολιτικό υπόβαθρο. Η πρωτογενής αλλά και πρωτοπόρα σχέση του Σεραφείμ Μάξιμου με την φιλοσοφία της πράξης
Επίλογος
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Ή ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
Εισαγωγή
Ι. Η Μικρασιατική Καταστροφή
II. Πλαστηρική Δικτατορία
III. Δ' Συντακτική
IV. Δικτατορία
V. Φασισμός και Μπολσεβικισμός
VI. Παγκαλική Δικτατορία
VII. Προς το Κοινοβούλιο
VIII. Κοινοβουλευτική Δικτατορία
Συμπέρασμα
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Βιβλιοκρισία του Παντελή Πουλιόπουλου στο "Κοινοβούλιο ή δικτατορία;"

Χρονογραφία - Εισαγωγή - Επιμέλεια: Λουκάς Αξελός
Επίλογος / Βιβλιοκρισία: Παντελής Πουλιόπουλος
Λεπτομέρειες
ISBN139789603032779
ΕκδότηςΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
ΣειράΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2021
Αριθμός σελίδων322
Διαστάσεις20x14
ΕπιμέλειαΑΞΕΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
Κωδικός Πολιτείας3980-0335
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Τ' ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΡΥ ΛΥΝΤΟΝ
THACKERAY WILLIAM-MAKEPEACE
€12.72 €5.72
(-55%)
Κερδίζετε €7.00
ΟΥΤΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ
SENFT GERHARD
€16.96 €7.63
(-55%)
Κερδίζετε €9.33

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS