Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΦΟΥΕΡΜΠΡΑΧ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ Φ

ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΦΟΥΕΡΜΠΡΑΧ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ENGELS FRIEDRICH
Κωδ. Πολιτείας: 1920-0190




Παρουσίαση

Το έργο του Ένγκελς Λουδοβίκος Φόυερμπαχ και το τέλος της κλασικής γερμανικής φιλοσοφίας δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1886 στη Neue Zeit και το 1888 κυκλοφόρησε, θεωρημένο από τον Ένγκελς και με πρόλογο από τον ίδιο, σε ιδιαίτερο τεύχος. Το 1889 το ρωσικό περιοδικό Sewerny Westik έδωσε μια πλατιά περίληψη του Λουδοβίκου Φόυερμπαχ. Στα ρωσικά, μεταφράστηκε ολόκληρο από τον Πλεχάνωφ, το 1892, αν και, όπως λέει ο Λένιν στον "Εμπειριοκριτικισμό", η μετάφραση αυτή δεν ήταν πετυχημένη. (Τη μετάφραση του Πλεχάνωφ μετέφρασε ακόμα πιο άσχημα, στα ελληνικά ο Ζαχαριάδης). Τον ίδιο χρόνο, (1892), κυκλοφόρησε και μια βουλγαρική μετάφραση.
Το 1894, στα τεύχη 4 και 5 του παρισινού περιοδικού L' Ere nouvelle, δημοσιεύτηκε μετάφραση του έργου στα γαλλικά από την κόρη του Μαρξ, Λάουρα Λαφάργκ, θεωρημένη από τον ίδιο τον Ένγκελς. Αυτή ήταν και η τελευταία μετάφραση που έγινε όσο ζούσε ο Ένγκελς.
Στον "Λουδοβίκο Φόυερμπαχ" ο Ένγκελς δίνει με εξαιρετική σαφήνεια την ουσία του μαρξισμού. Το έργο αυτό ήταν τότε απαραίτητο βοήθημα για το επαναστατικό προλεταριάτο της Γερμανίας και των άλλων χωρών στην πάλη του ενάντια στις ρεβιζιονιστικές ιδεαλιστικές τάσεις, που παρουσιάστηκαν μέσα στους κύκλους των διανοουμένων της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας. Πολλοί απ' αυτούς ζητούσαν να αναθεωρήσουν τον μαρξισμό με βάση τον νεοκαντιανισμό και διάφορες άλλες αντιλήψεις «νεώτερων» φιλοσόφων.
Ο Ένγκελς στον "Λουδοβίκο Φόυερμπαχ", εξετάζει περιληπτικά, μα συστηματικά, τις σχέσεις της μαρξιστικής φιλοσοφίας με την κλασική φιλοσοφία και ιδιαίτερα με τη φιλοσοφία του Χέγκελ και του Φόυερμπαχ, ξεσκεπάζει όλες τις αδυναμίες και τις εσωτερικές αντιφάσεις τους και τονίζει τα προοδευτικά στοιχεία της φιλοσοφίας αυτής που παρέλαβε ο μαρξισμός και τα ανέπτυξε ακόμα πιο πολύ. Στο ίδιο έργο εκθέτει το βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας -τη σχέση ανάμεσα στο Είναι και τη σκέψη- και δείχνει πως στη φιλοσοφία υπάρχει και η άλλη πλευρά, το γνωσιολογικό πρόβλημα, το πρόβλημα δηλαδή αν είναι δυνατό ο άνθρωπος να γνωρίσει τον εξωτερικό κόσμο. Ο Ένγκελς απαντώντας καταφατικά στο ζήτημα αυτό, αποδεικνύει, πως όλες οι προσπάθειες για συμβιβασμό ανάμεσα στον υλισμό και τον ιδεαλισμό, λ.χ. ο αγνωστικισμός ή ο ντουαλισμός, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.
Η πιο μεγάλη, όμως, υπηρεσία του Ένγκελς είναι το ότι στο έργο αυτό αποκαλύπτει μια για πάντα τον κομματικό χαρακτήρα της φιλοσοφίας. [...] (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΦΡ. ΕΝΓΚΕΛΣ Λουδοβίκος Φόυερμπαχ και το τέλος της γερμανικής φιλοσοφίας
Δύο λέξεις για το έργο τούτο του Ένγκελς
Εισαγωγικό σημείωμα του Ένγκελς
I-IV
ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ Θέσεις για τον Φόυερμπαχ
ΦΡ. ΕΝΓΚΕΛΣ Ένα αδημοσίευτο κομμάτι από τον Φόυερμπαχ
Σημειώσεις
Λεπτομέρειες
ISBN139789603101383
ΕκδότηςΘΕΜΕΛΙΟ
ΣειράΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ 15
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1982
Αριθμός σελίδων128
Διαστάσεις19x12
ΜετάφρασηΦΩΤΙΟΥ ΦΩΤΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΕΝΓΚΕΛΣ ΦΡΙΝΤΡΙΧ
Κωδικός Πολιτείας1920-0190
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η άνοδος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εξουσία 1954-1956
ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΑΝΘΗΣ
€16.54 €8.27
(-50%)
Κερδίζετε €8.27
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ARASSE DANIEL
€28.40 €14.20
(-50%)
Κερδίζετε €14.20

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS