Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΩΝ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΩΝ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ

+
-
ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ ΝΙΚΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1920-0426
Τιμή Έκδοσης
€12.72
Τιμή Πολιτείας
€8.90
(-30%)
Κερδίζετε €3.82


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών 1967-1974, ως ειδική μορφή Κράτους Εκτάκτου Ανάγκης, κατά τον Πουλαντζά δεν ήταν φασισμός, σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των άλλων αναλύσεων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Και τούτο διότι η Χούντα δεν ήταν κόμμα φασιστικό, όπως το ναζιστικό στη Γερμανία και το φασιστικό στην Ιταλία κατά τον Μεσοπόλεμο. Δεν είχε οργανώσει μάζες σε μηχανισμούς φασιστικού τύπου, δεν είχε δράσει ιδεολογικά και πολιτικά πριν την άνοδο των στρατιωτικών στην εξουσία, ούτε κατά τη διάρκεια της επταετίας. Έτσι, δεν είχε πετύχει τον εκφασισμό των κρατικών μηχανισμών, των συνδικάτων, των αντιπροσωπευτικών σωμάτων, μηδέ της αστικής μονοπωλιακής τάξης εξαιρουμένης. Όπως ο ίδιος δείχνει στο έργο του Φασισμός και Δικτατορία, που είχε προηγηθεί (1970), ο φασισμός είναι μια ιδιότυπη μορφή Κράτους Εκτάκτου Ανάγκης, που δεν πρέπει να συγχέεται ούτε με τις μορφές στρατιωτικών δικτατοριών ούτε με τις αυταρχικές μορφές του κράτους του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Τα κατ' εξοχήν χαρακτηριστικά του φασισμού-ναζισμού είναι ο πλήρης εκφασισμός της κοινωνίας χάρη στη δράση του φασιστικού κόμματος και η άσκηση της πολιτικής με μιλιταριστικά μέσα. Δεν είναι όλες οι δικτατορίες φασισμός ο "πανφασισμός" ήταν ιδέα ξένη στον Πουλαντζά. Οι πολιτικές συνέπειες της θέσης αυτής ήταν σημαντικές, μολονότι ούτε τα κόμματα της Αριστεράς είχαν υιοθετήσει τις απόψεις του και τα οποία παρέμειναν στην, τριτοδιεθνιστικής προέλευσης, άποψη περί του φασιστικού χαρακτήρα της δικτατορίας.
Ο Πουλαντζάς εστιάζει την προσοχή του όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά ξανοίγεται στον ευρωπαϊκό χώρο περιλαμβάνοντας στην ίδια τυπολογία της στρατιωτικής δικτατορίας την περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Οι διαφορές ανάμεσα στις τρεις στρατιωτικές δικτατορίες ορατές αλλά και οι ομοιότητες διδακτικές. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πλαίσιο
Οι δικτατορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη
Οι κυρίαρχες τάξεις
Οι λαϊκές τάξεις
Οι κρατικοί μηχανισμοί
Συμπέρασμα
Επίμετρο του Άγγελου Ελεφάντη
Λεπτομέρειες
ISBN139789603103165
ΕκδότηςΘΕΜΕΛΙΟ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2006
Αριθμός σελίδων128
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΑΓΡΙΑΝΤΩΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΕπιμέλειαΕΛΕΦΑΝΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Κωδικός Πολιτείας1920-0426
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

uchihaestelcior, dimos, Nikazos, kzacharakis

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

dimos, gatoulinio, sav_vag, checkbook

Κριτικές για το προϊόν

[04/07/2017] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ο Νίκος Πουλαντζάς, στο έργο του 'Η Κρίση των Δικτατοριών' (Πορτογαλία-Ελλάδα-Ισπανία), πραγματεύεται το πλαίσιο δράσης των στρατιωτικών δικτατοριών στις τρεις αντίστοιχες χώρες της Νότιας Ευρώπης, προσδιορίζοντας κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, συγκλίσεις-αποκλίσεις, τις οικονομικές-κεφαλαιοκρατικές τάσεις, την συγκρότηση σχέσεων εκπροσώπησης με κοινωνικές τάξεις και μερίδες τάξεων, (οι στρατιωτικές δικτατορίες απέκτησαν κοινωνική βάση), το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, τις παραμέτρους που οδήγησαν στη 'Μέτα-πολίτευση' σε Ελλάδα, Πορτογαλία & Ισπανία. Δίχως θεωρητικές ωραιοποιήσεις που φέρουν τον τύπο 'δικτατορία=φασισμός', ο συγγραφέας της 'Κρίσης των Δικτατοριών', εστιάζει στην ανάδυση μίας τυπολογίας κράτους, η οποία, όντας στρατιωτική δικτατορία, δικτατορία πραγμάτευσης του εθνικού 'κινδύνου', δικτατορία που φέρει τις συνδηλώσεις ενός ιδιαίτερου πολιτικά, ελληνικού συναισθηματισμού, δεν παραπέμπει στον κλασικού τύπου φασισμό-ναζισμό..Εξόν του πλαισίου της φασιστικής 'μονάδας', ο Νίκος Πουλαντζάς συν-διαλέγεται και στηλιτεύει με θέσεις της Τρίτης Διεθνούς η οποία συμφύει τα αντιδραστικά καθεστώτα με μία μορφή οικονομικής οπισθοδρόμησης, θέτοντας παράλληλα στο επίκεντρο την κατεύθυνση που λαμβάνει η οικονομική ανάπτυξη την περίοδο της δράσης των στρατιωτικών δικτατοριών.. Αυτό που ο ίδιος θέτει ως την 'σχέση (σ.σ: της ανάπτυξης) με την εκμετάλλευση των λαϊκών μαζών στη σημερινή ιμπεριαλιστική αλυσίδα'.. Με μία ανάλυση που μεταβαίνει στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων ως προσδιοριστικού παράγοντα, ( οι κορυφές των οποίων τείνουν να μεταβληθούν στο πρακτικό-πολιτικό'κόμμα' της αστικής τάξης και των ηγεμονικών της μερίδων) τον ρόλο του κράτους ως ευρύτερου ιδεολογικού παράγοντα, ο Νίκος Πουλαντζάς 'παίζει' με τα γραμμικά όρια συγκεκριμένων αναλύσεων (με το 'μύθο' του πάντα φασισμού, με μία άλλη 'ρομαντική τερατότητα',) για την κοινωνική-πολιτική 'φύση' των στρατιωτικών καθεστώτων.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΗΣΙΟΔΟΣ: ΘΕΟΓΟΝΙΑ
HESIOD
€13.25 €5.96
(-55%)
Κερδίζετε €7.29
ΒΕΡΝΟΝ ΣΟΥΜΠΟΥΤΕΞ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ)
DESPENTES VIRGINIE
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS