Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΔΕΜ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΠΕΡΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΠΕΡΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0810-0382




Παρουσίαση

Το "Περί ποιητικής σύγγραμμα" ανήκει εις την τάξιν των τεχνοκριτικών έργων του Αριστοτέλους και κατέχει παρά την μικρήν του έκτασιν και την εν μέρει μόνον μέχρις ημών διάσωσίν του μίαν πρωτίστην θέσιν εις το όλον συγγραφικόν έργον του μεγάλου Σταγιρίτου.
Είναι βεβαίως γνωστόν ότι, και πολύ παλαιότερον του Αριστοτέλους, συνεγράφησαν υπό άλλων φιλοσόφων έργα τεχνοκριτικού χαρακτήρος, μερικά των οποίων ανεφέροντο εις μόνην την ποίησιν. Ο περιώνυμος Αβδηρίτης φιλόσοφος Δημόκριτος, ο μετά του συμπολίτου του Λευκίππου δημιουργός και πατήρ της ατομικής θεωρίας, έγραψε σύγγραμμα, το οποίον είχε την επιγραφήν Περί ποιήσεως (Περί ποιήσιος εις την Ιωνικήν διάλεκτον). Το σύγγραμμα τούτο του Δημοκρίτου απωλέσθη, ο δε περισωθείς τίτλος αυτού παρέχει νύξιν μόνον περί του περιεχομένου του (το ίδιον συνέβη και με άλλα έργα του Δημοκρίτου).
Επίσης και ο Πλάτων διηρεύνησε φιλοσοφικώς και τεχνοκριτικώς το περί ποιήσεως και γενικώς περί λόγου θέμα (της ποιήσεως εις την Πολιτείαν, του ρητορικού λόγου εις τον Φαίδρον), εξέτεινεν όμως αυτό και διηύρυνε κατά τον οικείον εις αυτόν τρόπον εις ευρύτατον και καθολικόν πλαίσιον.
Αλλά ο Αριστοτέλης δύναται ευλόγως να διεκδικήση τον τίτλον του πρώτου συστηματικού μελετητού της ποιήσεως και του λόγου. Πράγματι ο Αριστοτέλης δια των δύο διασωθέντων συγγραμμάτων του, του Περί ποιητικής και της Ρητορικής, και άλλων πολλών απολεσθέντων εθεμελίωσε την συστηματικήν μελέτην των προβλημάτων, τα οποία συνδέονται προς την ποίησιν και γενικώτερον προς τον λόγον και την όλην καλλιτεχνικήν δημιουργίαν, και διεπλάτυνεν επί πολύ τον ορίζοντα προς θεώρησιν των προβλημάτων τούτων και διείσδυσιν εις αυτά.
Το ερευνητικόν πνεύμα του Αριστοτέλους ώθησεν αυτόν να ασχοληθή εις όλους τους κλάδους του ανθρωπίνου επιστητού, ώστε να διανοίξη νέους δρόμους εις την επιστήμην δια της δημιουργίας αγνώστων μέχρι τότε επιστημονικών κλάδων και της θεμελιώσεως αυτών δια νέων μεθόδων. Τοιουτοτρόπως ο Αριστοτέλης πρώτος ησχολήθη και εις θέματα γραμματολογικής φύσεως, αφού δια του "Περί ποιητικής" συγγράμματός του έθεσε τας βάσεις μιας νέας επιστήμης, της φιλολογικής, και προωδοποίησεν εις τους μεγάλους Αλεξανδρινούς φιλολόγους την έρευναν επί πάντων των προβλημάτων του λόγου, και του ποιητικού και του πεζού, ως τεχνικού δημιουργήματος. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2005
Αριθμός σελίδων220
Διαστάσεις21x15
ΜετάφρασηΜΑΓΓΙΝΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΕπιμέλειαΧΑΧΛΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑ
Κωδικός Πολιτείας0810-0382
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΝΙΟΤΗ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
SCHNITZLER ARTHUR
€21.20 €10.60
(-50%)
Κερδίζετε €10.60
Ο θάνατος πλησιάζει
JAMES PETER
€9.90 €4.95
(-50%)
Κερδίζετε €4.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS