Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΠΛΑΤΩΝ: ΘΕΑΙΤΗΤΟΣ (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ /ΣΕΙΡΑ)

ΠΛΑΤΩΝ: ΘΕΑΙΤΗΤΟΣ

ΠΛΑΤΩΝ
Κωδ. Πολιτείας: 0810-0340




Παρουσίαση

Στον "Θεαίτητο" για πρώτη φορά γίνεται έρευνα του ουσιαστικού περιεχομένου του όρου "επιστήμη" (αντί "γνώσις") και επιχειρείται η διατύπωσις κάποιου ορισμού αυτής. Ο Σωκράτης εφαρμόζοντας την "μαιευτική" του μέθοδο βοηθάει τον νεαρό Θεαίτητο να "γεννήση" την απάντησι στο ερώτημα "τι εστί επιστήμη". Ο Θεαίτητος την ορίζει ως "δόξα", ήτοι απλή γνώμη, που ο καθένας σχηματίζει με την βοήθεια των αισθήσεων, για να διορθώση λέγοντας ότι είναι η "αληθής δόξα" και να καταλήξη ότι είναι "μετά λόγου αληθής δόξα".
Αλλά και με την προσθήκη του όρου "λόγος" (=λογική) δεν προκύπτει ικανοποιητική για τους συνομιλητές απάντησις και ο διάλογος κλείνει με το συμπέρασμα ότι η "μαιευτική απάλλαξε τουλάχιστον τον Θεαίτητο από τις πλάνες του και καλυτέρευσε τον τρόπο της φιλοσοφικής του έρευνας".
Οριστική λοιπόν απάντησις για το τεθέν ερώτημα δεν προέκυψε, αλλά η εστίασις της συζητήσεως στο πρόβλημα του "λόγου" λειτουργεί ως προκαταρκτική των διαλόγων "Παρμενίδης" και "Πολιτικός", στους οποίους θα αναπτυχθή η θεωρία των "ιδεών".
Από πλευράς ύφους, μεταξύ των άλλων γνωστών αρετών του Πλάτωνος, εντυπωσιάζουν δύο υπέροχες παραστατικές και συμβολικές εικόνες:
- Η ψυχή παρομοιάζεται με "κέρινον πίνακα", που λειτουργεί ως εκμαγείο γνώσεων.
- Η απόκτησις και κατοχή των γνώσεων παρομοιάζεται με "περιστερεώνα", όπου εγκλωβίζει κανείς ποικίλα πτηνά και τα κατέχει ως κτήμα του.
Και βέβαια δεν λείπει η αιχμηρή "Πλατωνική ειρωνεία", η οποία στρέφεται κατά των φυσικών φιλοσόφων, των σοφιστών και των ρητόρων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λεπτομέρειες
ISBN139789603164807
ΕκδότηςΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΣειράΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2010
Αριθμός σελίδων256
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΤΖΑΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΕπιμέλειαΤΖΑΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Κωδικός Πολιτείας0810-0340
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΚΟΥΡΑ ΣΟΦΙΑ
€60.00 €30.00
(-50%)
Κερδίζετε €30.00
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ
DELECROIX VINCENT
€5.00 €2.50
(-50%)
Κερδίζετε €2.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS