Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

+
-
YALOM D. IRVIN
Κωδ. Πολιτείας: 0020-0642
Τιμή Έκδοσης
€9.50
Τιμή Πολιτείας
€6.65
(-30%)
Κερδίζετε €2.85


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Όταν με ειδοποίησαν ότι με τιμούσαν με αυτό το βραβείο, ένιωσα έναν καταιγισμό συναισθημάτων. Υπήρχαν συναισθήματα περίπλοκα, παράξενα, σκοτεινά, δύσκολα να τα εκφράσω. "Τι σχέση έχω εγώ με τη θρησκεία; Κάποιο λάθος θα έχει γίνει". Γι' αυτό και η πρώτη απάντησή μου ήταν: "Είστε βέβαιοι; Το ξέρετε ότι εγώ θεωρώ τον εαυτό μου άθεο;" Η απάντηση ήταν άμεση: "Πιστεύουμε ότι έχετε αφιερώσει τη ζωή σας σε ερωτήματα θρησκευτικής φύσεως". Η γενναιόδωρη απάντηση με αφόπλισε και μου έφερε στο νου πολλές συζητήσεις που έχω κάνει με τον Rollo May, ο οποίος επέμενε να θεωρεί το εγχειρίδιό μου "Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία" θρησκευτικό βιβλίο. Θυμάμαι επίσης ότι η Λού Σαλομέ αναφερόταν στον Νίτσε ως θρησκευτικό διανοητή με αντι-θρησκευτική θέση.
"Η ομιλία μου θα επικεντρωθεί στα θέματα που ξεπηδούν από αυτά τα αντικρουόμενα συναισθήματα και ιδίως σε κάποια υπαρξιακά θεραπευτικά ζητήματα τα οποία συχνά θεωρούνται θρησκευτικής φύσεως. Θα σκιαγραφήσω επίσης κάποιες συγκρίσεις ανάμεσα στην υπαρξιακή ψυχοθεραπεία και τη θρησκευτική παρηγοριά. Πιστεύω ότι τις δύο αυτές προσεγγίσεις τις συνδέει μια σύνθετη και τεταμένη σχέση. Κατά μια έννοια είναι ξαδέλφια, έχουν τους ίδιους προγόνους και τις ίδιες μέριμνες. Μοιράζονται μια κοινή αποστολή: διακονούν την απόγνωση, που είναι εγγενής στην ανθρώπινη μοίρα. Μερικές φορές έχουν κοινές μεθόδους - την προσωπική δυαδική σχέση, τη διαδικασία της εξομολόγησης, της εσωτερικής εξερεύνησης, της συγχώρησης των άλλων και του εαυτού. [...]"
Το δοκίμιο αυτό είναι η ευχαριστήρια ομιλία του ΙΡΒΙΝ ΓΙΑΛΟΜ κατά την παραλαβή του βραβείου Όσκαρ Πφίστερ, μιας πολύ σημαντικής τιμητικής διάκρισης που απονέμει η Επιτροπή για την Ψυχιατρική και τη Θρησκεία της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Ο διάσημος ψυχίατρος αναπτύσσει εδώ τις θέσεις του για την υπαρξιακή ψυχοθεραπεία και αναλύει τα σημεία στα οποία συγκλίνει ή αποκλίνει από τη θρησκευτική παρηγορία. Οι ιδέες του Νίτσε, του Σοπενάουερ και του Καζαντζάκη διαπνέουν αυτό το καίριο θεωρητικό κείμενο του συγγραφέα των πεζογραφημάτων Ο δήμιος του έρωτα, Στο ντιβάνι, Όταν έκλαψε ο Νίτσε, Η θεραπεία του Σοπενάουερ και Η μάνα και το νόημα της ζωής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςRELIGION AND PSYCHIATRY
ISBN139789603254829
ΕκδότηςΑΓΡΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2003
Αριθμός σελίδων48
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΑΝΔΡΙΤΣΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΖΕΡΒΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΓΙΑΛΟΜ ΝΤ. ΙΡΒΙΝ
Κωδικός Πολιτείας0020-0642
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Enigmatic1318

Κριτικές για το προϊόν

[25/04/2022] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Απλά τέλειο! Η Επιτροπή για την Ψυχιατρική και την Υγεία τίμησε με βραβείο τον Irvin D. Yalom. Ο τελευταίος αναρωτιέται τι σχέση έχει ο ίδιος με τη θρησκεία και γράφει ένα υπέροχο μικρό δοκίμιο. Ο ίδιος, ως άνθρωπος και επιστήμονας είναι εντελώς άθεος. Απορρίπτει κάθε τι υπερφυσικό (θρησκείες, ουφολογία, μαντεία, κτλ.) και αποδέχεται μόνο αυτό που μπορεί να αποδειχτεί. Ως θεραπευτής έχει κληθεί όμως να αναλάβει πολλές περιπτώσεις βαθιά θρησκευόμενων ανθρώπων, κάτι που απαιτεί σεβασμό και λεπτούς χειρισμούς. Αναγνωρίζει όμως και τον ανακουφιστικό ρόλο της πίστης στον ψυχισμό των ανθρώπων. Οι θρησκείες δίνουν άλλου είδους απαντήσεις στους πιστούς. Με δικά μου λόγια, η επιστήμη δίνει επιστημονικές απαντήσεις, ενώ οι θρησκείες δίνουν εσχατολογικές απαντήσεις. Θεωρεί ότι υπάρχουν τέσσερις έσχατες έννοιες που σχετίζονται στενά με την ψυχοθεραπεία: ο θάνατος, η μοναξιά, η ανάγκη νοήματος και η ελευθερία. Θεωρεί ότι η θεραπεία δεν πρέπει να προχωρεί με βάση τη θεωρία, αλλά με βάση τη σχέση. Γράφει: «Είμαστε όλοι στην ίδια μοίρα και κανένας θεραπευτής-και κανένας άνθρωπος-δεν είναι άτρωτος στις εγγενείς τραγωδίες της ύπαρξης». Όσο για τη θρησκευτική πίστη αναφέρει: «Συνεπώς η αιτία που η θρησκευτική πίστη είναι πανανθρώπινη είναι ότι το υπαρξιακό άγχος είναι πανανθρώπινο». Το βιβλίο έχει και αυτοβιογραφικές αναφορές. Μνημονεύει το Νίτσε και προτιμά «σαφώς μια νιτσεϊκή προοπτική, που είναι εορταστική για τη ζωή, δεμένη με τη ζωή, και βασίζεται στην amor fati, την αγάπη για τη μοίρα σου». Στις τελευταίες 15 γραμμές του βιβλίου γίνεται μνεία για τον Καζαντζάκη και ο Yalom εκφράζει τον θαυμασμό του σ’ εκείνον.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΚΑΡΟΛ
HIGHSMITH PATRICIA
€13.30 €6.65
(-50%)
Κερδίζετε €6.65
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
SCHMUKLER V. ALAN
€17.00 €7.65
(-55%)
Κερδίζετε €9.35

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS