Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΜΠΕΝΙΤΟ ΣΕΡΕΝΟ ( ΑΓΡΑ )

ΜΠΕΝΙΤΟ ΣΕΡΕΝΟ

+
-
MELVILLE HERMAN
Κωδ. Πολιτείας: 0020-0784
Τιμή Έκδοσης
€14.40
Τιμή Πολιτείας
€10.08
(-30%)
Κερδίζετε €4.32


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ο Μπενίτο Σερένο είναι μια νουβέλα -ή ένα σύντομο μυθιστόρημα- που έγραψε ο Χέρμαν Μέλβιλ το 1855, λίγο μετά τον Μόμπυ Ντικ. Η νουβέλα επικεντρώνεται σε μια εξέγερση σκλάβων σ' ένα ισπανικό εμπορικό πλοίο το 1799 και λόγω της αμφισημίας της έχει ερμηνευτεί από μερικούς κριτικούς παλαιότερα ως ρατσιστική και υπέρ του θεσμού της σκλαβιάς και από άλλους ως κείμενο αντιρατσιστικό και υπέρ της κατάργησης της δουλείας. Άλλοι βέβαια δεν είδαν τίποτα από τα παραπάνω και θεώρησαν ότι η ιστορία αυτή πρωταρχικά ανιχνεύει την ανθρώπινη έκπτωση και δεν ασχολείται διόλου με το φυλετικό ζήτημα.
Η πρωταρχική πηγή της πλοκής αλλά και μέρος του κειμένου είναι ένα επεισόδιο από την αφήγηση των ταξιδιών του πλοιάρχου Αμεσσάι Ντηλέηνο (1817), όπου με θεατρική δεξιοτεχνία αποκρύπτεται η αλήθεια των τεκταινόμενων μιας εξέγερσης σκλάβων στο ακινητοποιημένο μυστηριώδες ισπανικό πλοίο του Μπενίτο Σερένο, το οποίο πλευρίζει για να προσφέρει τη βοήθειά του ο Αμεσσάι Ντηλέηνο. Με αριστοτεχνικό τρόπο ο Μέλβιλ μετατοπίζει το κέντρο βάρους της νουβέλας σε ένα παιχνίδι με τον αναγνώστη ο οποίος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα μέσα στα όρια των λεγομένων του αφηγητή, στα πράγματα που βλέπει αυτός (ή που δεν βλέπει).
Ο πλοίαρχος Ντηλέηνο είναι άλλος ένας από τη σειρά των ηρώων του Μέλβιλ που η αθωότητα τους τούς εμποδίζει να αντιληφθούν το κακό στο οποίο εκτίθενται.
Πολλοί θεωρούν τον Μπενίτο Σερένο ως μια από τις πιο θαυμαστές ιστορίες του συγγραφέα και μιλούν για την "ακραία πυκνότητα και τελειότητα της φόρμας". Η νουβέλα φέρνει στο προσκήνιο έναν κόσμο που βρίσκεται σαβανωμένος στη σκιά και αυτή η αφήγηση είναι ένα ντοκουμέντο της πνευματικής εξάντλησης, γεμάτο εικόνες κατάπτωσης και αδιεξόδων. Ο Μέλβιλ προσπαθεί να δώσει έμφαση στην αχαρτογράφητη γεωγραφία του ανθρώπινου μυαλού, ως προδρομικός συγγραφέας του Φρόυντ αλλά και των μοντερνιστών του 20ού αιώνα όπως ο D. H. Lawrence, ο Joyce και η Virgina Woolf. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςBENITO CERENO
ISBN139789603256434
ΕκδότηςΑΓΡΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούλιος 2006
Αριθμός σελίδων208
Διαστάσεις21x12
ΜετάφρασηΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΑΘΗΝΑ
ΕπιμέλειαΠΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΕΛΒΙΛ ΧΕΡΜΑΝ
Κωδικός Πολιτείας0020-0784
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

ΦΜ70, geopap1984, annaserp, Γιαννης Ισιδώρου

Κριτικές για το προϊόν

[03/05/2018] LaKiz.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ο Μπενίτο Σερένο διαδραματίζεται πάνω σε ένα ισπανικό καράβι. Κι εδώ λοιπόν, το κεντρικό περιβάλλον είναι η θάλασσα, τα πλοία κι ο τρόπος ζωής των ναυτικών επάνω σε αυτά. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τις εικόνες, τα τεκταινόμενα στο κατάστρωμα και στα αμπάρια του καραβιού, τις συμπεριφορές των επιβαινόντων. Υποψιάζεται τους σκοπούς και τα κίνητρα και βιώνει τη συνεχή αμφιβολία του πλοιάρχου Ντιλέηνο. Πρόκειται για μια λεπτή κι οξυδερκής παρατήρηση των ανθρώπινων σκέψεων κι αντιδράσεων. Πολύ καλό ανάγνωσμα, από τον εξαιρετικό Μέλβιλ.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΕΝΤΑΣΗ, ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΛΑΜΠΡΕΛΛΗΣ Ν. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
€10.60 €3.18
(-70%)
Κερδίζετε €7.42
ΣΤΑΧΤΗ
DELEDDA GRAZIA (NOBEL 1926)
€19.08 €8.59
(-55%)
Κερδίζετε €10.49

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS