Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΔΕΜ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ (ΜΙΚΡΟ)

ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ-ΜΙΚΡΟ ΣΧΗΜΑ)

ΑΡΚΑΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0970-0432




Παρουσίαση

«Τα ετεροθαλή όργανα της ορχήστρας»:
Στα "Πειραματόζωα" του Αρκά ισχύουν δύο τινά: ο υγιής είναι ένας ασθενής που έχει προσωρινά διαφύγει και η φύση είναι παγίως ηττημένη. Το "κατά φύσιν" εδώ έχει αντικατασταθεί από το "παρά φύσιν".
Ο τρομοκρατημένα αποθαυμάζων Ιπποκράτης και ο κακεντρεχώς διηγούμενος Βάκιλος είναι κατά βάθος και οι δύο άφωνοι μπροστά στα όρια του πόνου και τις σαδιστικές δυνατότητες της επιστήμης, ιδωμένες από μια πλευρά τόσο γκροτέσκα ώστε ο καθένας θα προτιμούσε τον ιατρικά ανυποστήρικτο πρωτογονισμό και τη σύντομη θνητότητά του από μια επιβίωση με τόσο κοφτερά δόντια. Ο Αρκάς μοιάζει εδώ σαν να ασπάζεται εξίσου γελαστικά όπως ο Μολιέρος το μένος εκείνου για τους ιατρούς. Πιστεύει πως οι λογής μεθοδολογίες τους είναι βαθύτερα εξωανθρώπινες και πως η σύγχρονη μεταμόσχευση δημιουργεί όργανα παραφωνίας μέσα στην αρμονική ορχήστρα του οργανισμού.
Η συνειδητή υπερβολή του Αρκά στα "Πειραματόζωα" ίσως είναι το ξόρκι της δικής του νεύρωσης, παρούσας σε όλες τις σειρές του.
Μας κάνει να γελάσουμε σαν εκείνους που γελούν αμήχανα και παγωμένα όπως ανήμπορα και γελοία, ταπεινά όντα, μπροστά σ' ένα θέαμα εφιαλτικό που ξεπερνάει τις αντοχές οποιασδήποτε ανθρώπινης αντίδρασης. Εδώ όμως βρίσκεται η διαφορά: είναι ίσως η πρώτη -και μάλλον η μόνη- φορά που ο Αρκάς έχει γελάσει με τις εμπνεύσεις του πριν από μας, μια και, υπαρκτό πρόσωπο καθώς είναι, ξέρει πως δυνητικά υπόκειται στην πιθανή ίδια μοίρα. Γελά πρώτος για να την ξεγελάσει.
Θα έλεγα τα "Πειραματόζωα" μια σειρά "πικρή, μικρή μου αγάπη". Αυτοδικαίως "πικρή" γιατί το γέλιο εν προκειμένω είναι πολύ στυφά πληρωμένο απ' τους γευστικούς κάλυκες. "Μικρή" (τρία τομίδια συνολικά) γιατί το ακριβό δηλητήριο μπαίνει σε μικρά μπουκαλάκια ώστε η δόση να μην είναι θανατηφόρα ούτε για τον γράφοντα ούτε βεβαίως και για τον αναγνώστη. Και "αγάπη" γιατί, παρά τη λυσσαλέα αγριότητά της, είναι η πιο φιλάνθρωπη και αγαπητική σειρά του Αρκά: μας βοηθάει να εξοικειωθούμε με τη χειρότερη δυνατή εκδοχή.
Στα "Πειραματόζωα" ισχύει το του Καβάφη: είναι "νάρκης του άλγους δοκιμές". Διερωτάται όμως ο κάθε καλόπιστος θαυμαστής αυτού του εργαστηρίου (εργαστηρίου και με τις δύο έννοιες) του Αρκά: Πώς εμπνεύστηκε ένα τέτοιο γέλιο που έχει την καταγωγή του... στα Καρπάθια; Και πού τις βρήκε τόσες περί το θέμα γνώσεις του ο Βάκιλος;
Δύο υποθέσεις διαθέτω: ή ο Αρκάς έζησε από κοντά τις ποικίλες κολάσεις των νοσοκομείων σε κάποιον συγγενή ή φίλο του ως φιλάνθρωπος ή μάλλον ιδιοτελώς παρατηρητικός ή, για να προχωρήσω πιο πέρα το μπλακ χιούμορ, πάσχει ήδη ο ίδιος και μας αποστέλλει τα ιατρικά του ανακοινωθέντα... ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Δεν βλέπω βελτίωση
Έχω πολλά στο μυαλό μου
Νιώθω λίγο κομμένος
Λεπτομέρειες
ISBN139789603295624
ΕκδότηςΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2008
Αριθμός σελίδων130
Διαστάσεις17x12
ΕπιμέλειαΑΡΚΑΣ
ΕικονογράφησηΑΡΚΑΣ
Κωδικός Πολιτείας0970-0432
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

alexiapapa

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΜΠΛΟΦΑΔΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
MURATORE MARINA
€5.30 €1.86
(-65%)
Κερδίζετε €3.44
ΘΕΣΜΟΙ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΘΑΝΑΣΗΣ [Καθηγητής]
€11.90 €5.95
(-50%)
Κερδίζετε €5.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS