Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΛΕΞΙΚΟ ΡΗΜΑΤΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

ΛΕΞΙΚΟ ΡΗΜΑΤΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

+
-
ΒΕΒΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΚΟΛΙΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1000-0803
Τιμή Έκδοσης
€28.00
Τιμή Πολιτείας
€21.00
(-25%)
Κερδίζετε €7.00


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Για δύο βασικούς λόγους γράψαμε το "ΛΕΞΙΚΟ ΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, από το παρελθόν στο παρόν":
-Θελήσαμε να καταδείξουμε με το δικό μας τρόπο τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας μέσα στο χρόνο, ακόμα και με τις διαφοροποιήσεις της και τις αλλαγές της. Γι' αυτό ένα τμήμα κάθε ρήματος που πραγματευόμαστε είναι αφιερωμένο σε λέξεις, φράσεις, ακόμα και παροιμίες-αποφθέγματα που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα, έστω και με αλλοιωμένη σημασία μερικές φορές. Για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο την άποψή μας ότι η Αρχαία ελληνική δεν είναι "νεκρή" και ότι ο μαθητής δεν πρέπει να την αντιμετωπίζει ως ξένη γλώσσα, αλλά ότι μπορεί εύκολα να την κάνει κτήμα του με το γλωσσικό του αισθητήριο, αναζητήσαμε και βρήκαμε για κάθε ρήμα ένα απόσπασμα από τη νεοελληνική ποίηση ή λογοτεχνία που περιλαμβάνει αυτό το ρήμα ή κάποια συγγενή του λέξη. Έτσι ο μαθητής-σπουδαστής αυτό το τμήμα του ΛΕΞΙΚΟΥ μπορεί να το χρησιμοποιήσει και για άλλα γλωσσικά μαθήματα, αλλά και να το θεωρήσει ως ερέθισμα για να έρθει σε επαφή -προαιρετικά και ευχάριστα πια- με τους νέους Έλληνες ποιητές. Τα ποιητικά αποσπάσματα έχουν παραπομπή (το όνομα του ποιητή και τον τίτλο του ποιήματος), καθώς και αναλυτική βιβλιογραφία στο πίσω μέρος του βιβλίου. Κρατήσαμε όλες τις ιδιαιτερότητες της γλώσσας των ποιητών μας, μόνο που χρησιμοποιήσαμε το μονοτονικό.
-Επειδή όμως θεωρούμε ότι η γλωσσομάθεια και ευρυμάθεια έρχεται και μέσα από την "καθαρή" γνώση, γι' αυτό σε κάθε ρήμα παραθέτουμε την ετυμολογία και το θέμα ή τα θέματά του, τις συντάξεις και σημασίες του, κάποιες συντακτικές σημειώσεις (για σαφέστερη αντίληψη του συντακτικού παραπέμπουμε στο ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, Καλλιόπη Βέβα, εκδ. ΓΡΗΓΟΡΗ) και μερικές "ιδιαίτερες" φράσεις που σχηματίζει το ρήμα, χρησιμοποιώντας σε πολλές και αποσπάσματα (με τη μετάφρασή τους) από τους αρχαίους Έλληνες πεζογράφους και ποιητές, τα οποία περιλαμβάνουν αυτές τις φράσεις. Συνεχίζουμε με τους αρχικούς χρόνους του ρήματος και γραμματικές επισημάνσεις αυτού (για καλύτερη κατανόηση της γραμματικής παραπέμπουμε στη ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ και ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, Καλλιόπη Βέβα - Θεοδοσία Θεοχάρη, εκδ. ΓΡΗΓΟΡΗ), με τα σύνθετα του ρήματος και τις σημασίες τους, με συνώνυμα και αντίθετα, σε πολλά από τα οποία δίνουμε οριζόντια τους αρχικούς χρόνους, τις σημασίες τους, την ετυμολογία τους, λέξεις ή φράσεις στη νέα Ελληνική. Επίσης, παραθέτουμε λέξεις της αρχαίας Ελληνικής (με τη σημασία τους) που συγγενεύουν με το ρήμα που εξετάζουμε. Τέλος, όπου κρίνουμε απαραίτητο, παραθέτουμε πίνακες κλίσης και κάνουμε αναφορές στην Ελληνική μυθολογία ή επιστήμη ή παράδοση.
Έτσι, ευελπιστούμε ότι το ΛΕΞΙΚΟ μας θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στα χέρια όποιου ασχολείται με την Ελληνική γλώσσα, αλλά και ευχάριστο εγχειρίδιο για κάθε αναγνώστη, αφού θα του κρατήσει συντροφιά όχι μόνο με τις λέξεις-φράσεις και παροιμίες που θα βρει ή τα ποιητικά αποσπάσματα, αλλά και με τις σημειώσεις από την ελληνική μυθολογία ή τη λαϊκή παράδοση.
Όλα αυτά βέβαια μπορέσαμε και τα υλοποιήσαμε στο ΛΕΞΙΚΟ ΡΗΜΑΤΩΝ με την ουσιαστική στήριξη των διευθυντών και των συναδέλφων του φροντιστηρίου "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ" (www.ekpedefsitheoritiko.gr) και τους ευχαριστούμε θερμά.
Καλλιόπη Βέβα, Αθανάσιος Κολιαλής (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Εισαγωγικά
Καταλήξεις βαρύτονων ρημάτων (Ενεργητική Φωνή, Μέση Φωνή)
Α-Ω
Βιβλιογραφία
Τα επιπλέον ρήματα (με αλφαβητική σειρά) στα οποία δίνονται οι αρχικοί χρόνοι και σε ποιο ρήμα θα τα βρείτε
Λεπτομέρειες
ISBN139789603339106
ΕκδότηςΓΡΗΓΟΡΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2015
Αριθμός σελίδων528
Διαστάσεις28x21
Κωδικός Πολιτείας1000-0803
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ ΠΑΡΤΑΛΙ
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
€17.70 €8.85
(-50%)
Κερδίζετε €8.85
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)
WELLS HERBERT-GEORGE
€11.90 €5.95
(-50%)
Κερδίζετε €5.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS