Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΜΩΡΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ

Μωρίας Εγκώμιον

+
-
ERASMUS DESIDERIUS
Κωδ. Πολιτείας: 1890-0008
Τιμή Έκδοσης
€23.32
Τιμή Πολιτείας
€11.66
(-50%)
Η τιμή Πολιτείας τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα ήταν €16.32 και θα επανέλθει στην ίδια τιμή τον επόμενο μήνα.


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ότι είναι μοναδικό κι αμίμητο σ' αυτό το έργο, παρατηρεί ο Τσβάιχ, είναι η επιδέξια και μεγαλοφυής μεταμφίεση που μας παρουσιάζει ο συγγραφέας. Ο Έρασμος δεν παίρνει ο ίδιος το λόγο για να τα ψάλλει στους ισχυρούς της γης, αλλά ανεβάζει στην έδρα τη Stultitia, την Τρέλα, για να πλέξει η ίδια το εγκώμιο του εαυτού της. Κι έτσι γίνεται μια διασκεδαστική παρεξήγηση. Ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς, ποιος μιλάει. Είναι ο ίδιος ο συγγραφέας που μιλάει σοβαρά; Είναι η Τρέλα, που πρέπει, φυσικά, να της συγχωρηθούν κι οι πιο τολμηρές αυθάδειες; Χάρη σ' αυτό το διφορούμενο, ο Έρασμος δημιουργεί για τον εαυτό του μια θέση που τον κάνει άτρωτο και του επιτρέπει όλες τις τολμηρότητες. Δεν είναι δυνατό να συλλάβεις την προσωπική του γνώμη κι αν κανένας τα 'βαζε μαζί του γι' αυτούς τους σαρκασμούς, γι' αυτές τις τσουχτερές καμτσικιές που τις μοιράζει τόσο αφειδώλευτα γύρω του, θα μπορούσε να υπερασπίσει τον εαυτό του απαντώντας κοροϊδευτικά: "Δεν το είπα εγώ αυτό, αλλά η Κυρία Stultitia -, και ποιος θα μπορούσε να πάρει στα σοβαρά τα λόγια μιας τρελής"; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςENCOMIUM MORIAE
ISBN139789603350323
ΕκδότηςΗΡΙΔΑΝΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1970
Αριθμός σελίδων192
Διαστάσεις20x17
ΜετάφρασηΤΣΙΡΚΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ
ΕικονογράφησηHOLBEIN HANS
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΕΡΑΣΜΟΣ ΝΤΕΖΙΝΤΕΡΙΟΥΣ
Κωδικός Πολιτείας1890-0008
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Ελισάβετ., agrofylakas, leukokrino, dimbik, dimarvanitidi, blacknarcissus, VickyVakouli

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

dimarvanitidi, blacknarcissus

Κριτικές για το προϊόν

[03/09/2018] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ο Έρασμος ήταν ένας "αιρετικός" φιλόσοφος της Αναγέννησης, που σκανδάλισε με το "Μωρίας Εγκώμιον", ένα αφιέρωμα στην Τρέλα/βλακεία, η οποία βρίσκεται πίσω από κάθε τι στην κοινωνία, πίσω από την τέχνη, τους γέρους, τους θεούς, τα παιδιά, το γάμο, τον πόλεμο, τη φιλία κ.λπ. Φοβερός γνώστης της ελληνικής μυθολογίας, ιστορίας και φιλοσοφίας, καθώς και των αρχαίων ρωμαϊκών υποθέσεων, κοινωνός της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής γραμματείας, χρησιμοποιεί τις γνώσεις αυτές για να στοιχειοθετήσει την άποψη ότι η Τρέλα είναι πανταχού παρούσα, καθοδηγεί τις πράξεις των ανθρώπων και, το σημαντικότερο, είναι ευεργετική για τους ανθρώπους ξεχωριστά και την κοινωνική συνοχή. Η τρέλα μιλάει αφειδώς για τον εαυτό της, εκπροσωπώντας τον εαυτό της και κάνοντας εξομολόγηση της αλήθειας της. Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι η σάτιρα και η φιλοσοφία του Έρασμου είναι μια διονυσιακή κατάφαση στη ζωή, με την ελαφρότητά της και την τρέλα της. Σε πολλά σημεία θυμίζει το Φρειδερίκο Νίτσε, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι στην αρχαία Ελλάδα δέσποζε το διονυσιακό στοιχείο με το παιχνίδισμα και την παλαβομάρα. Η Τρέλα για τον Έρασμο δεν είναι τόσο αυτό που σήμερα η ψυχιατρική ορίζει ως κάτι το παθολογικό, αλλά το αλλόκοτο και ζωηρό, το ξετσίπωτο, το ελαττωματικό ή και κάτι το υπερβολικά χαρούμενο. Αυτή η θετική έμφαση που δίνεται στη Μωρία, την Τρέλα, καθιστά τον Έρασμο αντίπαλο του ορθολογισμού. Με μια δηκτική κριτική και σάτιρα εναντίον των σοφών (Πλάτωνα, Σωκράτη, σοφιστών, Αριστοτέλη, Δημοσθένη και Ρωμαίων όπως ο Σενέκας, ο Κάτωνας και πολλών άλλων) τους οποίους θεωρεί άχρηστους, δειλούς, αλαζόνες, μοναχικούς, μονόχνοτους κ.α., γίνεται προάγγελος μιας διαμάχης που σήμερα είναι μεταξύ των "λαϊκών" ανθρώπων και των λεγόμενων "κουλτουριάρηδων".
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΦΟΝΟ
BLACK SAUL
€16.00 €8.00
(-50%)
Κερδίζετε €8.00
ΡΑΒΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑΛΑ
RABE DAVID
€5.30 €2.65
(-50%)
Κερδίζετε €2.65

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS