Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΙ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ // ΟΜΙΛΙΑ, ΓΡΑΦ

ΤΙ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ

ΟΜΙΛΙΑ, ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΗ

+
-
PORTELLI ALESSANDRO
Κωδ. Πολιτείας: 3490-0418
Τιμή Έκδοσης
€6.50
Τιμή Πολιτείας
€4.55
(-30%)
Κερδίζετε €1.95


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ο ιταλός ιστορικός Alessandro Portelli, ηγετική μορφή διεθνώς του κλάδου της προφορικής ιστορίας, συνέβαλε τα μέγιστα όχι μόνο στην εδραίωσή του, αλλά ανανέωσε μεθοδολογικά και πρακτικά το ίδιο το πεδίο του με την έμφαση που έδινε στη λογοτεχνικότητα των προφορικών μαρτυριών, μέσω της οποίας αναδύεται όχι μόνο το νόημα των ιστορικών συμβάντων, αλλά και η υποκειμενικότητα όσων τα βίωσαν. Ο Portelli κατέδειξε τη σημασία που διαδραματίζει για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης και για την πιο σφαιρική γνώση της ιστορίας η επανερμηνεία των ιστορικών γεγονότων μέσω της ανάμνησης των αφηγητών. Για τον Portelli, τα ολισθήματα, οι συνειρμικές συνδέσεις, ακόμη και τα "λάθη" στην αφήγηση αποκαλύπτουν την ιστορική πραγματικότητα. Αυτή η μεθοδολογική καινοτομία αναδεικνύει τον πρωταρχικό ρόλο της "υποκειμενικής" ανάμνησης στη διαμόρφωση και συγκρότηση της "αντικειμενικής" ιστορικής μνήμης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Φαίνεται ότι υπάρχει ένας φόβος ότι αφ' ης στιγμής ανοίξουν τα φράγματα της προφορικότητας, η γραφή (και μαζί της η ορθολογικότητα) θα σαρωθεί σαν από μία αυθόρμητη ανεξέλεγκτη μάζα ρευστού, άμορφου υλικού. Όμως, αυτή η στάση μάς τυφλώνει έναντι του γεγονότος ότι το δέος μας για τη γραφή έχει διαστρεβλώσει την αντίληψή μας για τη γλώσσα και την επικοινωνία σε σημείο που δεν κατανοούμε πλέον ούτε την προφορικότητα ούτε τη φύση της ίδιας της γραφής. Στην πραγματικότητα, οι γραπτές και οι προφορικές πηγές δεν είναι αλληλοαποκλειόμενες. Έχουν κοινά, καθώς και αυτόνομα, χαρακτηριστικά, και συγκεκριμένες λειτουργίες να επιτελέσουν". (Alessandro Portelli)
Λεπτομέρειες
ISBN139789603483526
ΕκδότηςΠΛΕΘΡΟΝ
ΣειράΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2020
Αριθμός σελίδων64
Διαστάσεις19x12
ΜετάφρασηΛΕΚΚΑ ΒΑΣΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΠΟΡΤΕΛΙ ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ
Κωδικός Πολιτείας3490-0418
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ
BENNETT ALAN
€5.33 €2.66
(-50%)
Κερδίζετε €2.67
DELACROIX
BRUNO SILVIA
€10.00 €5.00
(-50%)
Κερδίζετε €5.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS