Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΠΛΑΤΩΝ ( ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 1 )

ΠΛΑΤΩΝ: ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

+
-
ΠΛΑΤΩΝ
Κωδ. Πολιτείας: 2140-0000
Τιμή Έκδοσης
€6.36
Τιμή Πολιτείας
€4.45
(-30%)
Κερδίζετε €1.91


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η δίκη του μεγάλου φιλοσόφου και η απολογία του στο δικαστήριο, με την οποία φτάνει στην απόλυτη συνέπεια λόγων και πράξεων. Η κατηγορία εις βάρος του και η αντιμετώπισή της.
Ο Πλάτων γεννήθηκε το 427 π.Χ., γόνος επιφανούς Αθηναϊκής οικογένειας. Έλαβε σπουδαία παιδεία και γνώρισε τα Ελληνικά φιλοσοφικά ρεύματα. Αυτό όμως που διαμόρφωσε καθοριστικά την ηθική και πνευματική του υπόσταση ήταν ο Σωκράτης, με τη ζωή, τη φιλοσοφία και τον θάνατό του. Ο μεγάλος φιλόσοφος ήταν αιτία να στραφεί ο νεαρός Πλάτων στη φιλοσοφία, και η Σωκρατική εννοιολογία αποτέλεσε βάση για τη δημιουργία της κατοπινής Πλατωνικής θεωρίας των Ιδεών. Ο Πλάτων ερμήνευσε βαθύτατα τον Σωκράτη ως άνθρωπο και διδάσκαλο, και αποτύπωσε την προσωπικότητά του σε πολλά έργα του. Ταξίδεψε στην Αίγυπτο, την Κυρήνη και τη Μεγάλη Ελλάδα, όπου προσπάθησε, χωρίς επιτυχία να εφαρμόσει τις πολιτικές αρχές του στην οργάνωση των Ελληνικών πόλεων της Σικελίας. Το 387 π.Χ. ίδρυσε στην Αθήνα την Ακαδημία, περίφημο κέντρο της φιλοσοφίας και των Μουσών, που διατηρήθηκε σχεδόν δέκα αιώνες, μέχρι τους χρόνους του Ιουστινιανού. Ο Πλάτων αφοσιώθηκε ως το θάνατό του (348 π.Χ) στη διδασκαλία και τη συγγραφή. Τα έργα του, που σώζονται όλα, ταξινόμησε ο Θράσυλλος σε εννέα τετραλογίες. Όλα σχεδόν ανήκουν στο είδος του διαλόγου, με το οποίο ο Πλάτων αναδείχτηκε, εκτός από κορυφαίος φιλόσοφος, αληθινός ποιητής. Η διδασκαλία του πηγάζει από τα δόγματα της Ελληνικής σκέψης, τον Ορφισμό, την Πυθαγόρεια και την Ιωνική φιλοσοφία και βέβαια τον Σωκρατικό λόγο, και διαμορφώνεται τελικά, ως προσωπική δημιουργία του Πλάτωνος, σε ένα κολοσσιαίο φιλοσοφικό σύστημα. Η φιλοσοφία του - ηθική, οντολογική, πολιτική - είναι το θεμέλιο του παγκόσμιου Ιδεαλισμού και επηρέασε περισσότερο ίσως απ' οποιονδήποτε άλλο τη σκέψη όλων των εποχών. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΙΜΕΝΟ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Λεπτομέρειες
ISBN139789603520276
ΕκδότηςΚΑΚΤΟΣ
ΣειράΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 1
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1992
Αριθμός σελίδων128
Διαστάσεις21x12
ΠρόλογοςΑΝΔΡΕΑΔΗ ΗΛΕΚΤΡΑ
ΜετάφρασηΑΝΔΡΕΑΔΗ ΗΛΕΚΤΡΑ
Κωδικός Πολιτείας2140-0000
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

[13/01/2022] Βεδές Δημήτριος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Πολύ καλό βιβλίο για να ξεκινήσει καποιος μια σχέση με τους αρχαίους φιλοσόφους - και γενικά με την φιλοσοφία. Σίγουρα θα ξεκινήσω να αγοράζω περισσότερα βιβλία απο αυτήν την σειρά. Είναι μικρό βιβλίο, καθόλου κουραστικό, μαζί με την μετάφραση του προφανώς. Όλοι έχουμε ακούσει πάνω κάτω για την απολογία του Σωκράτη νομίζω αξίζει να μάθουμε περισσότερα, ευκαιρία λοιπόν...
[08/05/2019] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το 399 π.Χ. είναι μια τρανταχτή περίπτωση που η δημοκρατία εκδικείται, μην αντέχοντας την κριτική. Η απολογία του Σωκράτη, μέσω της γραφής του Πλάτωνα, είναι μια «απολογία» στην οποία απουσιάζει η δειλία και η ενοχή. Είναι ένα έξοχο ρητορικό κείμενο, όχι «σοφικίστικο», που να επιδιώκει να παρουσιάσει τη μέρα νύχτα και τη νύχτα μέρα, αλλά καθοδηγούμενο από το θεό, την αρετή, την αλήθεια και τον ορθό λόγο. Ο Σωκράτης, με κάποια αυθάδεια και βαθιά αυτοεκτίμηση, καταρρίπτει όλες τις κατηγορίες εναντίον του και, παρά ταύτα, καταδικάζεται σε θάνατο, που, ενώ μπορούσε να τον αποφύγει, θεώρησε ανήθικο να παραβεί τις αποφάσεις των νόμων και της πόλης. Η θανάτωσή του τού χάρισε μια υστεροφημία, που διαρκεί ακόμα, κι ας έχουν περάσει περίπου 2,5 χιλιετίες από τότε! Ο Σωκράτης δεν αναμίχθηκε με την πολιτική. Υπήρξε όμως γενναίος στρατιώτης και «μαχητής του διαλόγου στους δρόμους» απέναντι σε νεότερους και γηραιότερους. Δεν δίδασκε, τουλάχιστο επ’ αμοιβή. Αμέλησε τη δική του ζωή και τη δική του οικογένεια για να μιλήσει για την αξία της λιτότητας και της αρετής. Δεν φοβήθηκε ποτέ το θάνατο. Είχε ώριμες αντιλήψεις για το θάνατο, που επηρέασαν αργότερα τους Κυνικούς, τους Επικούρειους και τους Στωικούς. Διατεινόταν ότι ένα πράγμα γνώριζε, ότι δεν γνώριζε τίποτε, αλλά μάλλον γνώριζε πολύ περισσότερα, τα οποία, πιστεύω, ότι από σεμνότητα δεν τα παραδεχόταν. Κίνησε αντιπάθειες και απέκτησε εχθρούς από το χώρο των ποιητών, των τραγωδών, των ρητόρων, των εμπόρων και των πολιτικών. Το αμάρτημά του ήταν ότι ζούσε όπως φιλοσοφούσε και πάσχιζε μανιωδώς να βρει την αλήθεια. Εξαιρετικό φιλοσοφικό μανιφέστο, που θα μείνει ανεξίτηλο! Αρκετά καλή έκδοση και από τον Κάκτο, με τον πρόλογο και την εισαγωγή, την απλή απόδοση στα νέα ελληνικά και κάποιους σχολιασμούς πάνω στο κείμενο.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Το δωμάτιο με τις πεταλούδες
RILEY LUCINDA
€17.70 €8.85
(-50%)
Κερδίζετε €8.85
ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΕΡΜΑ
BALZAC HONORE. DE
€20.14 €10.07
(-50%)
Κερδίζετε €10.07

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS