ΠΛΑΤΩΝ: ΦΑΙΔΩΝ
Ή ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ
ΠΛΑΤΩΝΚωδ. Πολιτείας: 2140-0179
Τιμή Έκδοσης €18.80 | Τιμή Πολιτείας €13.16 |
Η τιμή Πολιτείας σε σύγκριση με τη τιμή έκδοσης είναι χαμηλότερη κατά 30%
- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων
Παρουσίαση
Ο "περί ψυχής" διάλογος του Πλάτωνα. Οι τελευταίες στιγμές του Σωκράτη και η γαλήνια στάση του λίγο πριν από τον θάνατό του. Η συζήτηση και τα επιχειρήματα για την αθανασία της ψυχής.Ο Πλάτων γεννήθηκε το 427 π.Χ., γόνος επιφανούς Αθηναϊκής οικογένειας. Έλαβε σπουδαία παιδεία και γνώρισε τα Ελληνικά φιλοσοφικά ρεύματα. Αυτό όμως που διαμόρφωσε καθοριστικά την ηθική και πνευματική του υπόσταση ήταν ο Σωκράτης, με τη ζωή, τη φιλοσοφία και τον θάνατό του. Ο μεγάλος φιλόσοφος ήταν αιτία να στραφεί ο νεαρός Πλάτων στη φιλοσοφία, και η Σωκρατική εννοιολογία αποτέλεσε βάση για τη δημιουργία της κατοπινής Πλατωνικής θεωρίας των Ιδεών. Ο Πλάτων ερμήνευσε βαθύτατα τον Σωκράτη ως άνθρωπο και διδάσκαλο, και αποτύπωσε την προσωπικότητά του σε πολλά έργα του. Ταξίδεψε στην Αίγυπτο, την Κυρήνη και τη Μεγάλη Ελλάδα, όπου προσπάθησε, χωρίς επιτυχία να εφαρμόσει τις πολιτικές αρχές του στην οργάνωση των Ελληνικών πόλεων της Σικελίας. Το 387 π.Χ. ίδρυσε στην Αθήνα την Ακαδημία, περίφημο κέντρο της φιλοσοφίας και των Μουσών, που διατηρήθηκε σχεδόν δέκα αιώνες, μέχρι τους χρόνους του Ιουστινιανού. Ο Πλάτων αφοσιώθηκε ως το θάνατό του (348 π.Χ) στη διδασκαλία και τη συγγραφή. Τα έργα του, που σώζονται όλα, ταξινόμησε ο Θράσυλλος σε εννέα τετραλογίες. Όλα σχεδόν ανήκουν στο είδος του διαλόγου, με το οποίο ο Πλάτων αναδείχτηκε, εκτός από κορυφαίος φιλόσοφος, αληθινός ποιητής. Η διδασκαλία του πηγάζει από τα δόγματα της Ελληνικής σκέψης, τον Ορφισμό, την Πυθαγόρεια και την Ιωνική φιλοσοφία και βέβαια τον Σωκρατικό λόγο, και διαμορφώνεται τελικά, ως προσωπική δημιουργία του Πλάτωνος, σε ένα κολοσσιαίο φιλοσοφικό σύστημα. Η φιλοσοφία του - ηθική, οντολογική, πολιτική - είναι το θεμέλιο του παγκόσμιου Ιδεαλισμού και επηρέασε περισσότερο ίσως απ' οποιονδήποτε άλλο τη σκέψη όλων των εποχών. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)
Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:
XVII, aposdrak, bat83, Gerasczman, alkis73, sabas, lnspithas, CATRINA, kostas_rb, Summerwind, geopap1984, Αίγαγρος, morstefalex, jdoulfis, alexver, faye1908, healthcure, Βιβλιοφάγος, SophiaTziou, spyros_sub, kommis, dami, titiki2109, Αλέξανδρος Ζερβέας, nicolasgiannaros, makou, mixaela07, Dimitra Lamprinakou, Nikosa97, davidstefi, jfilips9, orthotolavaro , eviioan, gray_slave, Telemachos, ΛΙΝΤΑ ΧΑΝΤΗ, Maloliu , GwgwOuf, thanuser, Alekospagon, Xadias23, Nefeli Karapiperi, axilpat2, nikitasddd, thomasmitsou, iNtagkas, Tsagkarakis, Ιωάννα Λάσκου, Kaffes, aristotelis98, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ, jimbo83h, Γιώργος Παν, Venus, blacknarcissus, No found nobody cares, ΝΙΚΟΛΑΣ99, dimitradiva, Vasilopoulou Maria, Панаётис, k.hajo, Aristonoos, DemetriosMet, lykasti, Marialena Kourbasi, stavros.saridakis, irenenostalgia, RomanosV, lastride, Christos Kitsos, Heleny.ch, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΕΝΙΣΗΣ, Antonio96, Fani Cambitsi, Ιστορικός ερευνητής, xaralabos125, ZoiDalari, Petran153, ΠΥΡΟΕΣΣΑ, revoltman, Twattp, pavel19, JimPap7, mkatsaragakis95, alexanipΚριτικές για το προϊόν
[31/07/2024] Σταυρούκος. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΒαθμολογία:
[20/02/2024] andreaskard. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΜακράν το πιο βαρετό βιβλίο του Πλάτωνα που έχω διαβάσει. Το σκηνικό έχει ως εξής: λίγες στιγμές πριν την άδικη εκτέλεση του Σωκράτη, ο ίδιος συζητάει με τους μαθητές του, τον Σιμμή και τον Κέβη για τον δυισμό ανάμεσα στην ψυχή και το σώμα. Εδώ ο Σωκράτης πηδάει από το ένα λογικό σφάλμα στο επόμενο αποδεικνύωντας (δήθεν) οτι η ψυχή υπάρχει και μάλιστα οτι είναι ανώτερη και αγιότερη από το σώμα. Σε κάποια φάση είχα την εντύπωση οτι ο Σωκρατης θα μιλούσε για την βασιλεία των ουρανών…Αναφέρεται στην αρχή μάλιστα οτι ο φιλόσοφος θέλει να είναι κοντά στον θάνατο διότι το σώμα -ο μεσολαβητής της των αισθήσεων- όντας περιορισμένων ικανοτήτων απαιτεί τροφή, σεξ, ρούχα, πλούτη και άλλα πράγματα που ο «σωστός» φιλόσοφος αντιμετωπίζει με περιφρόνηση. Γιατί όμως; Στην Απολογία ο Σωκράτης για πρώτη φορά στην ιστορία διδάσκει οτι ο φόβος προς τον θάνατο είναι παράλογος γιατί πολύ απλά μπορεί να είναι είτε το μεγαλύτερο καλό είτε το μεγαλύτερο κακό. Με άλλα λόγια μπροστά στα παραμύθια της μεταθανάτιας ζωής όπου όλη η ανθρωπότητα θα τραγουδάει και θα κυνηγιεται σε ανθόσπαρτους λόφους αγάπης και ομόνοιας ο Σωκράτης της Απολογίας ορθώνει το επαναστατικό «ΔΕΝ ΞΕΡΩ». Κάτι όμως άλλαξε μέσα του. Αξιοσημείωτο είναι οτι υπήρξε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την απόφαση του δικαστηρίου μέχρι τον θάνατο του Σωκράτη. Για αυτό ο Σωκρατης του Φαίδωνα είναι διαφορετικός από τον Σωκράτη της Απολογίας. Περιμένοντας την τελεσίδικη εκτελεσή του -ακριβώς όπως ο Ντοστογιεφσκι- κάτι άλλαξε μέσα του. Ο πραγματικός Σωκράτης πέθανε πριν πίει το κώνειο και την θέση του πήρε ένα μοίασμα «φιλοσόφου», ένας προάγγελος του χριστιανισμού και περιφρονητής του σώματος. Ο Σωκράτης του «Των σωμάτων θηλυνομένων και αι ψυχαί πολύ ασθενέστεραι γίγνονται» στο Σωκράτη γερόντιο που «αγαπούσε» το θάνατο και είπε ψέματα στον εαυτό του (σαν πιστός!) για να σωθεί… Η υπακοή τους στους νόμους τον έστειλε σε θάνατο και αντί να παραδεχθεί το σφάλμα έγινε…μηδενιστής!
Βαθμολογία:
Κορυφαίο φιλοσοφικό βιβλίο, η θεώρηση του δυϊσμου στον Πλατωνα. Από τα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν πεθάνεις!
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.