Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
1984, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ

1984

Ο μεγάλος αδελφός

+
-
ORWELL GEORGE
Κωδ. Πολιτείας: 2140-1006
Τιμή Έκδοσης
€15.90
Τιμή Πολιτείας
€7.95
(-50%)
Κερδίζετε €7.95


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Όλα, ακόμα και το παρελθόν: όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.
Το έγκλημα της σκέψης είναι θανάσιμο αμάρτημα. Γι' αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα. Και όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης, πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος: θα πεθάνει αγαπώντας τον Μεγάλο Αδελφό.
Όταν ο Όργουελ έγραφε το βιβλίο του, το 1984 ήταν μέλλον. Σήμερα είναι παρελθόν. Αλλά, μετά από το έργο αυτό, το πραγματικό 1984 θα είναι πάντα μια χρονιά του μέλλοντος, η πρώτη του ζοφερού μιλένιουμ που απειλεί την ανθρώπινη ιστορία.
Ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία του εικοστού αιώνα, το "1984" διαβάστηκε σαν μανιφέστο και θαυμάστηκε σαν προφητεία. Η εφιαλτική του αλήθεια για το κράτος της θανατερής τρομοκρατίας απέχει μόλις ένα βήμα από το να γίνει πραγματικότητα: ήδη ο Μεγάλος Αδελφός μάς βλέπει. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το έτος 1984 αναπτύχθηκε ένας τεράστιος διάλογος σχετικά με το ποια από όσα προέβλεψε ο Όργουελ στο μυθιστόρημά του έγιναν πραγματικότητα και ποια όχι. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι το σοβιετικό πείραμα υπήρξε η αφορμή και πως αυτό που ενέπνευσε τον συγγραφέα ήταν στην πραγματικότητα το επερχόμενο τέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Σε τελική ανάλυση, μικρή σημασία έχει. Εκείνο που καθιστά ανατριχιαστικά προφητικό το 1984 είναι η διαπίστωση ότι σήμερα όχι μόνο ο Μεγάλος Αδελφός βρίσκεται παντού, αλλά και ότι δεν είναι λίγοι όσοι συνεπαίρνονται από τη "χαρά" της σκλαβιάς. Χιλιάδες άνθρωποι στη Δύση θα το θεωρούσαν μεγάλη τύχη να τους κλείσουν στο σπίτι του Μεγάλου Αδελφού. Περνώντας από την ανάκριση, που είναι η καθεστωτική μορφή της πλύσης εγκεφάλου, ο ήρωας του Όργουελ καταλήγει στο τέλος με δάκρυα χαράς στα μάτια να "συνειδητοποιήσει" ότι ανέκαθεν αγαπούσε τον Μεγάλο Αδελφό. Τώρα όμως έχουμε προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα. Ο Μεγάλος Αδελφός δε χρειάζεται καν να προβάλλει την εικόνα του στην οθόνη. Τον έχει αντικαταστήσει η κάμερα, το βιομηχανικό "ξόανο" που έχει πάρει το όνομά του. Η ελευθερία εκχωρείται πλέον "ελεύθερα". (Αναστάσης Βιστωνίτης, Το Βήμα, 3/3/2002)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςNIGHTEEN EIGHTY-FOUR
ISBN139789603824688
ΕκδότηςΚΑΚΤΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1999
Αριθμός σελίδων344
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΜΠΑΡΤΗ ΝΙΝΑ
ΕπιμέλειαΟΜΑΔΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΟΡΓΟΥΕΛ ΤΖΟΡΤΖ
Κωδικός Πολιτείας2140-1006
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

geomant, kitrinos, mourtz13, skriousi, hbelegri, asd1982, valentina_tokou, NikosB , fitilisachilleas, dimitrisbud, Κυνικός, p_andri21, eleana89, uneasymind, ΓΙΩΡΓΟΣΑΘ, fishy, sharpblad3, effietsakoumi, ardipal, Daniela, queenink, elenaspirou, Irene, Anna0, Savannos, Βιβλιοφάγος, nondas39, dimos, geeksada, oropos1999, Schevah, aw.penny, graobook, Σπύρος1984, Epitimos, koukis, BlackVicSage, g_litsos , sporos2403, Alexandra Zachariadou, ΛΑΒΔΑ ΒΑΣΩ, eugenia_mari, theo811, Grigoris Marduk, ultraviolet365, GOTSISDIMITRIOS, toniapavlaki, arwen evenstar, Ιωάννα Λάσκου, gajudis, Platon Tsintaris, sophiakotsi, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίο, theemmadance, maria_antonia, Jlogk, GPORT, nmpoutis, fluck, linuxman101, Панаётис, Maria996, landlab, jimmis77, fotinipoliteia, Ελευθερία_Λειβ, effie_k, stavpane, tsiopepe, Theodoros_g, OrestisF, master1595, JimELES, emilio77, Skaskaskaros, annanem, Rafail Mammas, konsoiko, Summerwind, Xeantonia, arispa, Γιώργος Πρεφτίτσης, Katerinel, lab.alex, lastride, maria tsadiraki, Nikitas M, eliss4, Chloedancer, Tsekouras T., Xristinazwg, DespinaMikoniati7, mariamav, Άλκηστις Καφφέ, tapazidis, gerasi, Ιστορικός ερευνητής, PanayiotaT, celst, Κατερίνα Μπάτου, Κ. Ν. Κούρος, AlexPap4, Mary Stefanidou , Odyss, Μαρια Τσικε, Μανώλης Γαλανός, kantath, mikeapo, lund100, NekK, ebouraz, stio, spstrouzas, emma1991, nas_os, eleftheriael, Spapathanasopoulou, pantarnakis, Tony_Montana, ytheodoridis, nikoszak, kostasvayenas, revoltman, staglaridis, Kleopatra.mav, GeorgiaF21, pavel19, Ioannisdogakis, pagaion

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

sporos2403, dimos, armanlu, kitrinos, hbelegri, Eleftherios Terezakis, asd1982, BugJackBaron, Gerasczman, ημίφως, fluck, likourgos, raskolnikow, agelikiparask, mitsos, eleana89, kostastz, uneasymind, sharpblad3, orwell52, Daniela, ponokefalos, andisou, Erasmiappd, vasdi, katiachor, Savannos, theo063163, KoMaFi, maria tsadiraki, dimemples, tiasis, maria.stathkamp, fannie, gio.stam, dimitris38, axilpat2, Σπύρος1984, Bleclo, kkaravassilis, vasdelen, johkal, eugenia_mari, Antisocial, bioms, ΦΜ70, aristotelis98, Ιωάννα Λάσκου, NickKarv, gajudis, Xristinazwg, periskofinas, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίο, maria mylona, EvgeniaMitsou, Grigoris Marduk, chris_kostopanagiotou, Nefeli Karapiperi, gthanassis, ultraviolet365, stella.estella.stella, GPORT, nmpoutis, sophiakotsi, Панаётис, landlab, katerina65, jimmis77, fotini_kosti, Μιχάλης Μυρωδιάς, Ελευθερία_Λειβ, tsiopepe, e_vasilis, Katrinaki1975 , Μαρια Κυρτση , nomad90, barbiekar, stg1109, scepticusb , Skaskaskaros, ΚΑΤΕΡΙΝΑ Μ., Krvag, zaxaou, premgiannik, Rafail Mammas, gregouar, Summerwind, arispa, Γιώργος Πρεφτίτσης, kerameosa, lastride, geopap1984, graobook, tosca88, Alexandra Zachariadou, Nikitas M, arwen evenstar, eliss4, DespinaMikoniati7, mariamav, Άλκηστις Καφφέ, tapazidis, gerasi, Ιστορικός ερευνητής, Κατερίνα Μπάτου, Κ. Ν. Κούρος, stauros2020, Μαρια Τσικε, tzortzov, AlexPap4, Odyss, Μανώλης Γαλανός, Chris24, tasos81pl, ioanna10, NekK, ΑΛΑΛΚΟΜΕΝΕΥΣ, catherine.liapi, spstrouzas, nas_os, ADAMS2003GR, Pyrrwn, Tony_Montana, miron, ytheodoridis, nikoszak, kostasvayenas, revoltman, tolisglyfada1, tonia.kostaki, dimitrapanagiot, staglaridis, maria vouka, Kleopatra.mav, Checkmate, NickAngel, bwkini, ani.rst, pavel19, Ioannisdogakis, Eliane94, moutombo, tsoudimi, tinoli00

Κριτικές για το προϊόν

[09/03/2023] revoltman.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Όλοι γράφουν πόσα πράγματα για το συγκεκριμένο επομένως εγώ θα αρκεστώ σε μερικές προτάσεις. Αφότου το διαβάσεις θα αλλάξουν άρδην οι πεποιθήσεις σου για όλο τον κόσμο, για το κράτος και ειδικότερα την σχέση σου με την εξουσία. Θα αμφισβητείς τα πάντα, κάθε σου μικρή ή σημαντική πράξη-στάση ζωής.Δυστυχώς παρατηρείς ότι το 90% που λέει ισχύει 100% σήμερα...Για αυτό ίσως να μην φταίει κάποια "ελιτ" ή κάποιο κόμμα, αλλά η δικιά μας, η ανθρώπινη βλακεία. Τέλος Πολλοί διαβάζοντας το ταυτίζονται με τον πρωταγωνιστή. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από εμάς είμαστε σαν τον Παρσον.
[09/01/2022] Maria Panagiotou.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
"Πόσο πανέμορφη είναι η ανθρωπότητα!
Ω, θαυμαστέ, καινούργιε κόσμε!"
("Τρικυμία" του Σαίξπηρ)
•••••••
[...Τον Όργουελ τον φόβιζαν οι άνθρωποι που θα απαγόρευαν τα βιβλία. Τον Χάξλεϊ τον φόβιζε το γεγονός ότι δεν θα υπήρχε λόγος να απαγορευτεί ένα βιβλίο γιατί δεν θα βρισκόταν άνθρωπος πρόθυμος να διαβάσει. Ο Όργουελ φοβόταν εκείνους που θα μας στερούσαν την πληροφόρηση. Ο Χάξλεϊ φοβόταν εκείνους που θα μας υπερπληροφορούσαν τόσο ώστε να καταντήσουμε πλάσματα παθητικά και εγωιστικά.Ο Όργουελ φοβόταν ότι η αλήθεια θα φυλασσόταν μυστική. Ο Χάξλεϊ φοβόταν ότι η αλήθεια θα πνιγόταν σε έναν ωκεανό σύγχυσης. Ο Όργουελ φοβόταν ότι θα αναπτύσσαμε πολιτισμό υποτέλειας. Ο Χάξλεϊ φοβόταν ότι θα αναπτύσσαμε πολιτισμό κοινοτοπίας.
Ο Όργουελ φοβόταν ότι θα μας καταστρέψουν αυτά που μισούμε. Ο Χάξλεϊ φοβόταν ότι θα μας καταστρέψουν αυτά που αγαπάμε...]
[24/08/2021] NancyKok.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Πόσο μακριά έβλεπε αυτός ο άνθρωπος?! Πόσο στοχευμένο αυτό το βιβλίο?! Λαμβάνοντας υπόψιν τα όσα ζούμε πια, απλά καταπληκτικό! Ένα βιβλίο που καλό θα ήταν να περνούσε από τα χέρια όλων!
[14/04/2021] stavrapt.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Μυθιστόρημα γραμμένο το 1948 που αναφέρεται στο τότε μελλοντικό 1984. Ένα βαρύ κατηγορώ εναντίον των απολυταρχικών καθεστώτων και των μεθόδων τους. Περισσότερο επίκαιρο από ποτέ καθώς ο Μεγάλος Αδελφός συνεχίζει να μας παρακολουθεί...
[06/04/2021] Γρηγόρης Αυξεντίου.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ου αιώνα,πραγματικά προφητικό.Η ολοκληρωτική κοινωνία που περιγράφει έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη δική μας.Μακάρι οι νέοι να διαθέσουν τον ελεύθερο χρόνο τους διαβάζοντας το έργο αυτό του Όργουελ και περιφρονώντας τα παρακμιακά ριάλιτι. Θα ωφεληθούν.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ
BATAILLE GEORGES
€32.00 €16.00
(-50%)
Κερδίζετε €16.00
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)
WELLS HERBERT-GEORGE
€11.90 €5.95
(-50%)
Κερδίζετε €5.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS