Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΝΟΙΞΗ

ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΝΟΙΞΗ

+
-
CARSON RACHEL
Κωδ. Πολιτείας: 2140-0695
Τιμή Έκδοσης
€14.84
Τιμή Πολιτείας
€10.39
(-30%)
Κερδίζετε €4.45


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Είμαι απαισιόδοξος για την ανθρώπινη φυλή, γιατί είναι πάρα πολύ εφευρετική όταν πρόκειται να ωφεληθεί. Βλέπουμε τη φύση σαν κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να υποτάξουμε. Θα είχαμε μεγαλύτερες πιθανότητες να επιζήσουμε, αν μπορούσαμε να προσαρμοστούμε σ' αυτόν τον πλανήτη και να τον δούμε μ' ευγνωμοσύνη και όχι με αμφιβολία και με δικτατορικά αισθήματα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η έρευνα και η συγγραφή της «Σιωπηλής άνοιξης» πραγματοποιούνταν στις μεταπολεμικές συνθήκες θριάμβου της τεχνολογίας και της χημικής επιστήμης, που υπόσχονταν έναν γραμμικό δρόμο προς την πρόοδο και την καθολική κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στους φυσικούς του εχθρούς. Οπως, για παράδειγμα, η ατομική βόμβα έδωσε τη νίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι τα εντομοκτόνα όπως το DDT υπόσχονταν την εξάλειψη της ελονοσίας και άλλων ασθενειών και την ανθρώπινη ευημερία. Χαρακτηριστική αυτής της αντίληψης είναι ακριβώς η περίπτωση του Αμερικανού επιδημιολόγου Frederick Soper (1893-1977), για τον οποίο η προοπτική αυτή αποτελούσε εδραιωμένη πεποίθηση. Εξάλλου, το 1948 ο εμπνευστής της εντομοκτόνου χρήσης του DDT Ελβετός χημικός Paul Hermann Muller είχε τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ Ιατρικής.
Η «Σιωπηλή άνοιξη» της Rachel Carson όμως, που έκανε την εμφάνισή της με την υποστήριξη και με προδημοσίευση του περιοδικού «The New Yorker», ήρθε να καταγγείλει ως αλαζονική αυτή τη θριαμβολογία και να κάνει έκκληση για μια ταπεινοσύνη στη σχέση ανθρώπου με τη φύση και τη ζωή στο σύνολό της. Στο έργο της, που αποτελεί κριτική της νεωτερικής αντίληψης της προόδου, παρακολουθεί τη χρήση των εξαιρετικά τοξικών συνθετικών ουσιών και τη διείσδυσή τους στον αέρα, στο νερό, στο χώμα και στην τροφική αλυσίδα φυτών, ζώων, ψαριών, εντόμων και ανθρώπων, για να αφυπνίσει το αναγνωστικό της κοινό για τον θάνατο και τις αλλοιώσεις στα οικοσυστήματα που προκαλούσε η ίδια η ανθρωπότητα στο όνομα της προόδου. (Κατερίνα Γαρδίκα, Η Καθημερινή 03-01-2016)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςSILENT SPRING
ISBN139789603829263
ΕκδότηςΚΑΚΤΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1981
Αριθμός σελίδων336
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΚΑΝΔΗΛΙΔΗ Λ.
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΚΑΡΣΟΝ ΡΕΙΤΣΕΛ
Κωδικός Πολιτείας2140-0695
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Daniel Ides, leukokrino, nmpoutis, eleutheriakos7, angeta

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

angeta

Κριτικές για το προϊόν

[30/12/2021] angeta.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ο,τι πιο ωραίο έχει γραφτεί για το περιβάλλον. Δεν μπορεί να λείψει από την βιβλιοθήκη κανενός οικολόγου
Απόσπασμα:
Τα πρωϊνά κάποτε πάλλονταν από τους ήχους των κοκκινολαίμηδων, των περιστεριών, της κίσσας, του τροχίλου και από δεκάδες άλλες φωνές την αυγή. Τώρα δεν ακούγονταν τίποτε και μονάχα η σιωπή βασίλευε πάνω από κάθε χωράφι και μέσα στα δάση και στα έλη. Οι μηλιές άρχισαν να ανθίζουν, αλλά δεν ακούγονταν κανένα βουητό από μέλισσες και έτσι δε θα γίνονταν η γονιμοποίηση και δεν θα καναν καρπούς.
Στις άκρες των δρόμων που ήταν κάποτε τόσο όμορφες υπήρχε μόνο ξερή και μαραμένη βλάστηση, σα να χε περάσει κάποια φωτιά. Ακόμα και τα ποτάμια ήταν νεκρά.
Καμιά κατάρα, καμιά εχθρική ενέργεια δεν είχε σταματήσει την ανανέωση της ζωής σ αυτόν το δυστυχισμένο κόσμο. Οι ίδιοι οι άνθρωποι ήταν υπεύθυνοι.
[24/09/2017] gmisir.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Μανιφέστο που ξύπνησε την περιβαλλοντολογική συνείδηση πολλών ανθρώπων της δεκαετίας του ΄60 και έγινε best seller. H βιολόγος της θάλασσας Rachel Carson προσπαθεί με σχετικά απλό τρόπο να δείξει την επικινδυνότητα των χημικών που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο και υποβαθμίζουν αρκετά την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος.
Κλασικό και διαχρονικό το βιβλίο αυτό δεν πρέπει να λείπει από ΚΑΝΕΝΑ ράφι και γραφείο ανθρώπων με περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες .
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ
ΛΟΥΚΑΤΟΣ Σ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
€12.72 €6.36
(-50%)
Κερδίζετε €6.36
MENSA - ΕΞΑΣΚΗΣΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ
FOULTON JOSEPHINE
€12.80 €5.76
(-55%)
Κερδίζετε €7.04

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS