Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 177 /ΣΕΙΡΑ)

ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

CHRISTIE AGATHA
Κωδ. Πολιτείας: 1250-0884




Παρουσίαση

Το θεατρικό έργο της Κρίστι "Μάρτυς κατηγορίας" άντλησε την κεντρική ιδέα και βασίστηκε στο ομώνυμο διήγημά της, που μάλιστα πρωτοεκδόθηκε το 1948 στις Η.Π.Α. μαζί με άλλα, με τίτλο "Μάρτυς κατηγορίας και άλλες ιστορίες", ως συλλογή μικρών ιστοριών (selection of short stories) αστυνομικού περιεχομένου. Η διασκευή της μικρής ιστορίας σε θεατρικό έργο και ειδικότερα σε ένα συγκλονιστικό δικαστικό δράμα με αντικείμενο τη δολοφονία μιας ηλικιωμένης πλούσιας γυναίκας από ένα νεαρό άνδρα δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τη συγγραφέα. Η Κρίστι υποχρεώθηκε να μελετήσει αρκετά πρακτικά δικαστηρίων σε όμοιες δίκες και να συμβουλευτεί δικηγόρους, για να εξοικειωθεί με νομικές έννοιες και όρους, ώστε το όλο σκηνικό και ιδιαίτερα η δίκη που ακολούθησε στο Κακουργιοδικείο Λονδίνου να διακρίνεται για την ακρίβεια και αυθεντικότητά του, πράγμα που το πέτυχε απολύτως. Το έργο είναι επιδέξια γραμμένο από την αρχή μέχρι το τέλος, η πλοκή του κρατάει σε εκγρήγορση τον θεατή σε όλη τη διάρκεια της παράστασης και φθάνει στην κορύφωσή του στο τέλος, όπου χάρη στην εξαιρετική εφευρετικότητα της Κρίστι, χαρακτηριστικό του μεγάλου ταλέντου της, η λύση του δικαστικού δράματος επέρχεται με δύο επιλόγους, ο δεύτερος από τους οποίους βίαιος και απρόσμενος προσδίδει περισσότερη δραματικότητα. Ο δεύτερος αυτός επίλογος δεν υπήρχε στο διήγημα και η προσθήκη του από την Κρίστι στο θεατρικό έργο ασφαλώς συνετέλεσε κατά πολύ να καταστεί αυτό μεγάλη επιτυχία.
Το έργο έκανε μεγάλη πρεμιέρα στο "Winter Garden Theatre" του Λονδίνου στις 28.10.1953 και πραγματοποίησε 458 παραστάσεις. Τον επόμενο χρόνο παρουσιάστηκε και στη Ν. Υόρκη στο "Henry Miller Theatre", πραγματοποιώντας 645 παραστάσεις, ενώ κέρδισε και το βραβείο των θεατρικών κριτικών Ν. Υόρκης ξένου καλύτερου θεατρικού έργου για την περίοδο 1954 - 55. Η Κρίστι στα απομνημονεύματά της αναφέρεται στην πρεμιέρα του έργου και γράφει: "Μία βραδιά στο θέατρο είναι ειδικά χαραγμένη στη μνήμη μου. Μπορώ με βεβαιότητα να πω, πως αυτή ήταν η μόνη πρεμιέρα την οποία απόλαυσα. Κριτικοί και ιστορικοί του θεάτρου δέχονται, ότι ο "Μάρτυς Κατηγορίας" είναι το καλύτερο θεατρικό έργο της Αγκάθα Κρίστι. [...] (Από την έκδοση)
Λεπτομέρειες
ISBN139789603856498
ΕκδότηςΔΩΔΩΝΗ
ΣειράΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 177
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2012
Αριθμός σελίδων158
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΒΟΥΡΒΑΧΗΣ ΑΓΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΚΡΙΣΤΙ ΑΓΚΑΘΑ
Κωδικός Πολιτείας1250-0884
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

tim8

Κριτικές για το προϊόν

[27/03/2018] tim8.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Αυτό το πασίγνωστο αστυνομικό θεατρικό έργο της Άγκαθα Κρίστι δεν θα πρέπει να λέιπει από την βιβλιοθήκη κανενός φαν της αστυνομικής λογοτεχνίας ή του θεάτρου. Οι διάλογοι τσακίζουν, τα πρόσωπα έχουν μοναδικότητα και αντιθέσεις στην προσωπικότητα, ενώ το παιχνίδι της απάτης δεν ήταν ποτέ τόσο αδίστακτο και ύπουλο. Βαθμολογία: 4,5/5 ή 9/10.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS