Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΣΟΥΡΗΣ: ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ ΝΕΦΕΛΑΙ ( ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ 8 / ΣΕ

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ ΝΕΦΕΛΑΙ

+
-
ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3370-0159
Τιμή Έκδοσης
€6.36
Τιμή Πολιτείας
€4.45
(-30%)
Κερδίζετε €1.91


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Αι πρώται Νεφέλαι παρεστάθησαν επί άρχοντος Ισάρχου. Βραδύτερον ο ποιητής τας μετεσκεύασε και η δευτέρα διδασκαλία έγινεν επί Αμυνίου άρχοντος (423 π.Χ.) διαρκούντος του Πελοποννησιακού πολέμου.
Ο Αριστοφάνης συνέγραψε τας "Νεφέλας" επειδή έβλεπε σαλευόμενα τα ήθη, διαφθειρόμενον το πολίτευμα, και εφοβείτο κατάπτωσιν εθνικήν, η οποία θα ημαύρωνε του Μαραθώνος τα τρόπαια. Και πράγματι, όπως προέβλεπε, το κακόν επήλθεν. Ήτο η κατόπιν (415 π.Χ.) άτυχος εκστρατεία της Σικελίας, την οποίαν προεκάλεσεν ο Αλκιβιάδης.
Δια του έργου αυτού επεδίωξεν ο ποιητής να αποτρέψη να παρασυρθούν από νεωτεριστικάς επιβλαβείς τάσεις, ιδίως τους νέους, διότι δια τους προκεχωρημένους την ηλικίαν δεν υπήρχεν ο ίδιος φόβος, επειδή αυτοί ήτο δύσκολον να αλλάξουν, όπως καταφαίνεται όταν ο Στρεψιάδης από την Σχολήν, όπου είχεν εισέλθει δια να μάθη την στρεψοδικίαν, δεν αποκομίζει κανέν όφελος, ενώ ο υιός του Φειδιππίδης ενστερνίζεται ευκόλως τα διδάγματα.
Τα βέλη στρέφονται κατά των σοφιστών εκείνων, που δια των βλαβερών των διδαχών εξωθούν τους νέους να περιφρονούν τας εθνικάς παραδόσεις δι' αυτό και ο Δίκαιος λόγος αντικρούων τον Άδικον λόγον, χλευάζοντα τας παλαιάς αρχάς, αναφωνεί:
Μ' αυτά κι' αυτά τους άλλοτε παιδαγωγών εμφρόνως εξέθρεψ' άνδρας μαχητάς, με νίκας Μαραθώνος.
Αλλά και εις την αθεΐαν, φρονεί ο Αριστοφάνης, ότι παρεσύροντο οι νέοι, διδασκόμενοι παρά των σοφιστών, ότι η λειτουργία του Σύμπαντος δεν εκπηγάζει από την θείαν δύναμιν, αλλά από την ασυνείδητον φύσιν, με αποτέλεσμα να θεοποιούνται διάφορα φυσικά φαινόμενα και εδώ ο Αριστοφάνης εκλέγει τας "Νεφέλας".
Εις το έργον αυτό σατιρίζεται μεν ο Σωκράτης, αλλά η σάτιρα απευθύνεται κατά των διαστρεφόντων τα διδάγματα του μεγάλου φιλοσόφου, που κάθε άλλο ήσαν αντίθετα προς τας υγιείς ηθικάς αρχάς και παραδόσεις υπέρ των οποίων ημύνετο ο Αριστοφάνης. Θα ήτο δε ασυμβίβαστον να δεχθή κανείς, ότι ο Αριστοφάνης, με την ανωτέραν του διάνοιαν, δεν ήτο εις θέσιν καλλίτερον παντός άλλου να εκτιμήση την αξίαν εκείνου. Εάν δε αυτόν εξέλεξεν ως ήρωα της κωμωδίας του, τούτο έπραξε δια να καταδείξη οποίαν κακομεταχείριση ελάμβανον αι ιδέαι του Σωκράτους εις χείρας εκμεταλλευτών και δια να προσδώση την πρέπουσαν σπουδαιότητα εις το θέμα, λόγω της εξεχούσης φυσιογνωμίας του Σωκράτους [...].
Τόσην εντύπωσιν είχαν προξενήσει αι "Νεφέλαι", ώστε μερικοί έφθασαν μέχρι σημείου να αποδώσουν την καταδίκην του Σωκράτους εις την πολεμικήν του Αριστοφάνους. [...] (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

Αριστοφάνους Νεφέλαι
Αι Νεφέλαι
Επεξηγήσεις τινές
Λεπτομέρειες
ISBN139789604003013
ΕκδότηςΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
ΣειράΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ 8
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2004
Αριθμός σελίδων128
Διαστάσεις19x12,5
ΜετάφρασηΣΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κωδικός Πολιτείας3370-0159
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

messinios, jimbo83h, thanuser, Sofia53, jimis1020, Nefeli Karapiperi, Lefmts, NickAngel

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΝΟΥΒΕΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ)
DOSTOYEVSKY FYODOR
€23.32 €10.49
(-55%)
Κερδίζετε €12.83
Ο ΜΕΓΑΣ ΘΕΟΣ ΠΑΝ
BOARDMAN JOHN
€9.29 €3.25
(-65%)
Κερδίζετε €6.04

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS