Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ - ΝΟΜΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ - ΗΘΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

+
-
ΓΕΜΤΟΣ Α. ΠΕΤΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 4330-0011
Τιμή Έκδοσης
€17.91
Τιμή Πολιτείας
€13.43
(-25%)
Κερδίζετε €4.48


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Οι εμπειρικές κοινωνικές επιστήμες είναι δημιούργημα των νέων χρόνων και της επιδίωξης να εφαρμοστούν στην μελέτη των κοινωνικών φαινόμένων δοκιμασμένες αρχές των φυσικών επιστημών, ιδιαίτερα της Νευτώνειας Μηχανικής. Δεοντολογικές ωστόσο προσεγγίσεις είναι πολύ παλαιότερες. Ανάγονται ήδη στην κλασική Αρχαιότητα και συνεχίζουν ως σήμερα - σε νέες βάσεις και με αυστηρότερες μεθόδους - την προσπάθεια να δοθεί λύση στα αξιολογικά ρυθμιστικά προβλήματα της ανθρωπότητας. Το βιβλίο αυτό είναι μια εισαγωγή στις σημαντικές κοινωνικές επιστήμες, έξι αναλυτικές - εμπειρικές (Οικονομική, Κοινωνιολογία, Πολιτική Επιστήμη, Κοινωνική Ψυχολογία, Κοινωνική ανθρωπολογία, Κοινωνιοβιολογία) και τρεις κανονικές - δεοντολογικές (Νομική, Ηθική, Οικονομική της Ευημερίας). Περιέχει ένα μεθοδολογικό μέρος, όπου ερευνάται η μεθοδολογική ταυτότητα των κοινωνικών επιστημών, ένα ιστορικό μέρος, που παρακολουθεί τη διαχρονική εμφάνιση και πορεία των επιμέρους κοινωνικών επιστημών και τους λόγους που οδήγησαν στην κατασκευή τους, και ένα συστηματικό μέρος που αναλύει κεντρικά προβλήματα και βασικές έννοιες των ειδικών κοινωνικών επιστημών, καθώς και τις μεταξύ τους διαπλοκές και διασυνδέσεις. Κάθε μέρος συνοδεύεται από βιβλιογραφικό πίνακα που βοηθά των αναγνώστη στην περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση των θεμάτων που πραγματεύεται το παρόν βιβλίο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Μέρος πρώτο: Μεθοδολογικά Θεμέλια
1.Η επιστήμη και οι σκοποί της
2. Eπιστήμες αναλυτικού τύπου
3. Δεοντολογικές ή κανονικές επιστήμες
4. Aνθρωπιστικές επιστήμες
Μέρος δεύτερο: Εμφάνιση και ανάπτυξη των κοινωνικών επιστημών
1. Aρχαιότητα
2. Mεσαιωνική κοινωνική σκέψη
3. Νεότεροι χρόνοι: Η εμφάνιση των εμπειρικών κοινωνικών επιστημών
Μέρος τρίτο: Προβλήματα και βασικές έννοιες των ειδικών κοινωνικών επιστημών
Ι. Οι εμπειρικές κοινωνικές επιστήμες
1. Προβλήματα και βασικές έννοιες της Οικονομικής
2. Προβλήματα και βασικές έννοιες της Κοινωνιολογίας
3. Προβλήματα και βασικές έννοιες της Κοινωνικής Ψυχολογίας
4. Προβλήματα και βασικές έννοιες της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
5. Προβλήματα και βασικές έννοιες της Πολιτικής Επιστήμης
6. Προβλήματα και βασικές έννοιες της Κοινωνιοβιολογίας
ΙΙ. Οι δεοντολογικές ή κανονικές κοινωνικές επιστήμες
1. Νομική
2. Ηθική
3. Οικονομική της ευημερίας
Λεπτομέρειες
ISBN139789604024025
ΕκδότηςΤΥΠΩΘΗΤΩ / ΔΑΡΔΑΝΟΣ
ΣειράΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2012
Αριθμός σελίδων304
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας4330-0011
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

[13/10/2018] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Το βιβλίο του Πέτρου Γέμτου «Οι κοινωνικές επιστήμες» είναι ένα εισαγωγικό πόνημα στις κοινωνικές επιστήμες αναλυτικού τύπου που επιδιώκουν γνωστικούς-πληροφοριακούς σκοπούς (π.χ. κοινωνιολογία) και στις κοινωνικές επιστήμες δεοντολογικού ή κανονικού τύπου που επιδιώκουν αξιολογικούς-ρυθμιστικούς σκοπούς (π.χ. Νομική), ενώ δεν αναφέρεται παρά ελάχιστα στις ανθρωπιστικές επιστήμες (π.χ. Ιστορία) που έχουν ως σκοπό την ερμηνεία και κατανόηση ανθρώπινων έργων, πράξεων και θεσμών.
Ο Γέμτος υποστηρίζει ότι οι κοινωνικές επιστήμες μπορούν να παρέχουν βέβαιη γνώση και ορίζει την επιστήμη ως συστηματική, ορθολογική, πνευματική δραστηριότητα που δίνει πορίσματα που έχουν διυποκειμενική ισχύ, δηλαδή κάποια αντικειμενικότητα που ξεπερνά τις προσωπικές αντιλήψεις του κάθε ερευνητή. Σε αυτό το έργο ο Γέμτος υιοθετεί το μεθοδολογικό μονισμό, στην παραδοχή της ύπαρξης δηλαδή κοινών μεθοδολογικών αρχών στις επιστήμες, αναφέροντας όμως και τις αντιρρήσεις και τα προβλήματα που εγείρονται στις διάφορες κοινωνικές επιστήμες.
Παρόλο που ο Π. Γέμτος κάνει κάποιες σύντομες νύξεις στη μεθοδολογία, «Οι κοινωνικές επιστήμες» δεν είναι ένα έργο μεθοδολογίας των κοινωνικών επιστημών και φιλοσοφίας της επιστήμης. Άλλα έργα του ίδιου συγγραφέα είναι καθαρά μεθοδολογικά-επιστημολογικά. Ο Γέμτος πιστεύει στην επιστημονικότητα των κοινωνικών επιστημών, όμως το έργο του είναι καταρχήν μια εισαγωγή σε βασικές έννοιες, βασικά προβλήματα, βασικούς στοχαστές των κοινωνικών επιστημών και στην ιστορική τους εξέλιξη, με μια λόγια επιστημονική γλώσσα, αλλά ωστόσο κατανοητή και με ένα περιεκτικό και συνάμα σύντομο λόγο.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΣΕΙΡΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ (3 ΤΟΜΟΙ)
ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
€41.34 €16.54
(-60%)
Κερδίζετε €24.80
Η φίλη
DRISCOLL TERESA
€15.50 €7.75
(-50%)
Κερδίζετε €7.75

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS