Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Τ. Α+Β ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΕΝΕΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (ΚΑΤ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΕΝΕΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ 1962-2000) (ΔΙΤΟΜΗ ΕΚΔΟΣΗ)

+
-
ΣΑΡΛΗΣ ΠΑΝΤ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0101-0322
Τιμή Έκδοσης
€40.00
Τιμή Πολιτείας
€32.00
(-20%)
Κερδίζετε €8.00


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η παρούσα δίτομη έκδοση, που εντάσσεται στη σειρά εκδόσεων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση της πολύχρονης προσπάθειάς μου για τη διάσωση των στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής Φενεού Κορινθίας.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πρωτεύουσα του Δήμου Φενεού, την Γκούρα. Κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας συμμετείχα ενεργά σ' όλες τις εκδηλώσεις του λαϊκού πολιτισμού των συντοπιτών μου. Όταν γύριζα από το σχολείο άφηνα τη ντρίλινη τσάντα μου, τρώγαμε συνήθως τη γνωστή τριψάνα με γάλα, όλα μαζί τ' αδέλφια, βάζαμε στον ώμο την ξινάρα με το μεγαλύτερο αδελφό μου και τρέχαμε στο χωράφι να βοηθήσουμε τους γονείς μας στις εποχιακές εργασίες.
Με το φυσικό περιβάλλον της γενέτειράς μου ανέπτυξα ακατάλυτους δεσμούς. Από την αγροτική και ποιμενική ζωή των συγχωριανών μου συσσώρευσα εμπειρίες, που λειτούργησαν ως αστείρευτη πηγή γνώσης και αγάπης για την πολύτιμη φύση και τους ξωμάχους του φενεατικού κάμπου και των βουνών που τον περιβάλλουν.
Παράλληλα η συμμετοχή μου στις οικογενειακές και κοινωνικές εκφράσεις του ανθρώπινου βίου κέντριζε το ενδιαφέρον μου. Δοξασίες, παραδόσεις, θρύλοι, ήθη και έθιμα, προλήψεις, παραμύθια, τραγούδια χαράς ή μοιρολόγια με έθελγαν ιδιαίτερα. Έτσι τα κατέγραφα πρωτίστως για προσωπική μου ικανοποίηση και γνώση.
Όλα αυτά τα αποθέματα γνώσεων και εμπειριών αποτέλεσαν τη βάση μιας νέας κατεύθυνσης και προορισμού, που έθεσα στη ζωή μου, ύστερα από την αποφοίτησή μου από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και συγκεκριμένα μετά τη διετή μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παρακολουθώντας τις παραδόσεις για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό του καθηγητή μου, αείμνηστου ακαδημαϊκού Γεωργίου Μέγα.
Θεώρησα τότε καθήκον μου, ως δάσκαλος, ν' ακολουθήσω την προτροπή του πατέρα της Ελληνικής Λαογραφίας, Νικολάου Πολίτη, που, απευθυνόμενος στους Έλληνες δασκάλους, ζητούσε να αποθησαυρίσουν το τοπικό λαογραφικό υλικό που αφορούσε σ' όλες τις εκφράσεις του λαού.
Από τότε άρχισα συστηματική επιτόπια έρευνα και αφοσιώθηκα ολοκληρωτικά στη συλλογή στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού. Στη δίψα μου για τη διάσωσή τους, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα οι συμπατριώτες μου. Χάρη στη ζείδωρη δύναμη του λόγου και της μνήμης των ηλικιωμένων συντοπιτών μου διασταύρωνα και αδιάλειπτα κατέγραφα τα στοιχεία της έρευνάς μου.
Σύχναζα στην απόμακρη καλύβα του αγρότη ή στο κονάκι του τσοπάνη στα ψηλώματα και παρέμενα κοντά τους για να παρακολουθώ κάθε διαδικασία των εποχιακών τους εργασιών. Ο φενεατικός κάμπος, οι βουνοπλαγιές του λεκανοπεδίου, οι δυσπρόσιτες κορυφές της Ζήρειας, το Αθάνατο Νερό και τα Νεραϊδάλωνα του Χελμού, καθώς και η Φωλιά του Λίγκου στον Σαϊτά αποτελούν σημεία αναφοράς του οδοιπορικού μου.
Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990 απευθύνθηκα στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας (Κ.Ε.Ε.Λ) της Ακαδημίας Αθηνών. Είχα την τύχη να συναντήσω τη σημερινή του Διευθύντρια κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, η οποία με ευαισθησία και θέρμη ενδιαφέρθηκε για την πολύχρονη προσπάθειά μου, που εκτείνεται σε περισσότερο από σαράντα χρόνια. Με ενεθάρρυνε και με προέτρεψε να συνεχίσω την έρευνα και τη σύνθεση των στοιχείων, που είχα συλλέξει σύμφωνα με βασικές υποδείξεις της.
Με την καθοδήγησή της διεύρυνα τον κύκλο της έρευνάς μου και συμπλήρωσα με περισσότερα στοιχεία το υλικό που αναφερόταν στην άσκηση των διαφόρων επαγγελμάτων στην τοπική οικιστική, ώστε ν' αναδειχθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία στην φενεατική αρχιτεκτονική, στην οικοσκευή, στην τοπική γυναικεία και ανδρική φορεσιά, γιορτινή και καθημερινή, καθώς και σε άλλους κλάδους της λαϊκής χειροτεχνίας και τέχνης.
Η Ακαδημία Αθηνών επαίνεσε το 2000 και αυτό το τμήμα της εργασίας μου, όπως είχε επαινέσει και τα δύο προηγούμενα με εισήγηση της κ. Καμηλάκη. Όταν (με εισήγηση της ίδιας) καθιερώθηκε η δημοσίευση λαογραφικών εργασιών, στη σειρά "Πηγές του λαϊκού Πολιτισμού" αποφάσισα να απευθυνθώ στο Κέντρο Λαογραφίας για τη δημοσίευση του έργου μου. [...] (Β.Π. Σαρλής, από την έκδοση)

Περιεχόμενα

Λίγα λόγια για τον Συλλογέα
Προλογικό σημείωμα
Γιατί ασχολήθηκα
Ε ισαγωγή
Καθημερινή Ζωή - Επαγγέλματα
Καθημερινή ζωή
Α. Κατοικία
Ι. Οικισμός
II. Κατοικία-Σπίτι
III. Βοηθητικοί χώροι
IV. Έπιπλα και σκεύη
V. Αντιπροσωπευτικά σπίτια στο Φενεό
α'. Περιγραφή φενεατικού σπιτιού, β'. Αρχοντόσπιτα και παρακατιανές κατοικίες, γ'. Μεταπολεμική περίοδος
Β. Ενδυμασία, υπόδεση, κόμμωση - καλλωπισμός
Ι. Ενδυμασία
α'. Ανδρική, β'. Γυναικεία
ΙΙ. Υπόδεση
III. Κόμμωση - καλλωπισμός
α'. Γυναικών: - Κόμμωση - Καλλωπισμός, β'. Ανδρών: Κόμμωση - Καλλωπισμός
Γ. Τροφές και ποτά
α'. Γεύματα, β'. Προσαρμογή της τροφής, γ'. Βασικές τροφές: Το-ψωμί (παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών), το λάδι, οι ελιές, το κρέας,τα όσπρια, τα λαχανικά, το αβγό, το ψάρι, η πίττα, τα γλυκά, τα φρούτα, δ'. Τροφές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ε'. Τροφές του λαϊκού εοργολογίου, στ'. Ειδικές τροφές κατά τη γέννηση, βάπτιση, ζ'. Παροιμίες σχετικές με τη διατροφή, η'. Λαϊκές δοξασίες για την τροφή, θ'. Συντήρηση των τροφών, ι'. Ποτά, Σήμερα.
Δ. Ποιμενική ζωή
α'. Γενικά, β'. Ξεχειμώνιασμα-ξεκαλοκαίριασμα, γ'. Κούρος, δ'. Απογαλακτισμός, ε'. Ασθένειες, στ'. Ποιμενικά μουσικά όργανα, ζ'. Κοινωνική οργάνωση των βοσκών
Ε. Γεωργική ζωή
Ι. Καλλιέργεια δημητριακών
α'. Καλλιέργεια σιτηρών, β'. Καλλιέργεια καλαμποκού και φασολιών, γ'. Ζώα του γεωργού. Χτες και σήμερα.
II. Αμπελουργία
α'. Καλλιέργεια του αμπελιού, β'. Τρύγος, γ'. Από το μούστο στο κρασί, δ'. Παρασκευή του τσίπουρου, ε'. Ιστορία, τραγούδια, ανέκδοτα
III. Κηπουρική
IV. Δεντροκομία
V. Λινάρι
VI. Άλλες καλλιέργειες
1. Σπάρτο
2. Κάνναβι
3. Βαμβάκι
4. Ρύζι
VII. Σηροτροφία
ΣΤ. Κυνήγι
α'. Χρόνος κυνηγιού, β'. Κυνηγετικά σκυλιά, γ'. Μέσα και τρόποι κυνηγιού, δ'. Κυνήγι του λαγού, της τσίχλας και της πέρδικας, ε'. Εξαρτήματα του κυνηγού, στ'. Θηρευόμενα είδη, ζ'. Συνεργατικό κυνήγι, η'. Άδεια κυνηγιού, θ'. Ιστοριούλες, μύθοι, παροιμίες για θηρευόμενα ζώα
Ζ'. Μελισσοκομία [...]
Η'. Λαϊκή βιοτεχνία - επαγγέλματα
Υφαντική
Πλεκτική
Κεντητική
Νερόμυλοι
Αγωγιάτης, ζωέμπορος, χατζής
Κουρέας
Ράφτης
Τσαγκάρης
Σιδεράς
Καλατζής
Φαναρτζής
Σαμαράς, πεταλωτής
Οικοδόμος, λατόμος
Υλότομος
Ξυλουργός
Ξυλογλύπτης
Βαρελάς
Κεραμιδάς
Ασβεστάς
Άλλα επαγγέλματα
Θ'. Φυσιογνωμίες και τύποι του Φενεού
Σαν επίλογος
Λεπτομέρειες
ISBN139789604040360
ΕκδότηςΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΣειράΚΕΝΤΡΟΝ ΕΡΕΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2003
Αριθμός σελίδων1252
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΠΟΛΥΜΕΡΟΥ-ΚΑΜΗΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Κωδικός Πολιτείας0101-0322
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

PLAN B
ΦΙΤΣΙΟΥ ΖΕΤΗ
€7.42 €3.71
(-50%)
Κερδίζετε €3.71
Ο ΕΒΔΟΜΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)
SEGHERS ANNA
€21.20 €9.54
(-55%)
Κερδίζετε €11.66

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS