Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΑΥΞΕΝΤΙΑΝΟΣ ΜΕΤΑΝΟΗΜΕΝΟΣ (1752)

ΑΥΞΕΝΤΙΑΝΟΣ ΜΕΤΑΝΟΗΜΕΝΟΣ (1752)

+
-
-
Κωδ. Πολιτείας: 0101-0222
Τιμή Έκδοσης
€25.00
Τιμή Πολιτείας
€20.00
(-20%)
Κερδίζετε €5.00


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

O τόμος αυτός περιλαμβάνει την έκδοση της ανέκδοτης δραματικής σάτιρας "Κωμωδία ήτοι Έργα και καμώματα του μιαρού ψευδασκητού Αυξεντίου του εν τω Κατιρλίω και των ασεβεστάτων και αθέων εκείνου μαθητών, οπαδών και διδασκάλων ή Αυξεντιανός μετανοημένος", ενός πολύ σημαντικού ντοκουμέντου για τον δημόσιο βίο και τον πολιτισμό του 18ου αιώνα. Όπως δηλώνεται στον τίτλο, το θέμα του έργου είναι η δράση ενός μοναχού, του Αυξεντίου, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο παραθαλάσσιο χωριό Κατιρλί (σημερινό Esenkoy) στην περιοχή της Βιθυνίας και ήταν διάσημος ως άγιος και θεραπευτής. Ο σκοπός της σάτιρας είναι η εξουδετέρωση της λατρείας του καλόγερου, ο οποίος καταγγέλλεται ως τσαρλατάνος και αιρετικός. Η υπόθεση του έργου δομείται γύρω από τον σχηματισμό του δικτύου υποστήριξης του Αυξεντίου, τον μηχανισμό των οικονομικών της ομάδας του, τις τεχνικές της θαυματοποιίας με την επιστράτευση μισθωμένων "αρρώστων", τους εξορκισμούς και την εμφάνισή του ως χαρισματούχου πνευματικού πατέρα που βλέπει οράματα αλλά έχει και το προορατικό, τη διδασκαλία του, στην οποία κεντρική θέση έχει ο αναβαπτισμός των Καθολικών και Αρμενίων. Στο τέλος του έργου, τον Σεπτέμβριο του 1752, αποκαλύπτεται η απάτη, ο Αυξέντιος συλλαμβάνεται από τους Τούρκους και στην Κωνσταντινούπολη προκαλούνται ταραχές που έχουν ως αποτέλεσμα την επιστροφή στον πατριαρχικό θρόνο του εξόριστου Κυρίλλου Ε', τον οποίο προπαγάνδιζε στο κήρυγμά του ο Αυξέντιος. Ο σκοπός της εισαγωγής που συνοδεύει την έκδοση του έργου είναι να παρουσιάσει και να συζητήσει τα ζητήματα που συνδέονται με το κείμενο από φιλολογική, ιστορική, θεολογική και θεατρολογική άποψη.
Αυτός ο τόμος είναι ο πέμπτος της εκδοτικής σειράς, "Κείμενα και τεκμήρια του προεπαναστατικού ελληνικού θεάτρου" του ερευνητικού προγράμματος "Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και της Τουρκοκρατίας" της Ακαδημίας Αθηνών, που σκοπό έχει τη συστηματική διερεύνηση του ελληνικού προεπαναστατικού θεάτρου, με τη δημοσίευση πηγών της θεατρικής ιστορίας και με τη φιλολογική έκδοση ανεκδότων και αγνώστων κειμένων της ελληνικής δραματολογίας στην αναφερόμενη περίοδο. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα διεξάγει αποστολές σε αρχεία και βιβλιοθήκες του εξωτερικού και στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπισθούν έγγραφα με πληροφορίες για τη θεατρική ζωή παλαιότερων εποχών και να βρεθούν χειρόγραφα με ανέκδοτα θεατρικά έργα. Τα σχετικά πορίσματα των αποστολών και τα άγνωστα δραματικά κείμενα που θα προκύψουν από τις αναζητήσεις θα δημοσιευτούν στη σειρά αυτή. Ανάλογα με τη φύση και τη δυσκολία του εκάστοτε κειμένου θα αποφασισθεί αν η έκδοσή του θα είναι κριτική ή απλώς φιλολογική. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ
Ο ΓΡΑΦΕΑΣ
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ
Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΟΜΗ
ΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΦΟΣ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η ΕΚΔΟΣΗ
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΣΧΟΛΙΑ
SUMMARY
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ
ΠΙΝΑΚΕΣ
Λεπτομέρειες
ISBN139789604041923
ΕκδότηςΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2010
Αριθμός σελίδων608
Διαστάσεις24x17
ΠρόλογοςΠΟΥΧΝΕΡ ΒΑΛΤΕΡ
ΕπιμέλειαΒΙΒΙΛΑΚΗΣ ΙΩΣΗΦ
Κωδικός Πολιτείας0101-0222
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΗΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΛΟΥ
DELEDDA GRAZIA (NOBEL 1926)
€13.78 €6.20
(-55%)
Κερδίζετε €7.58
ΚΑΝΤ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
CASSIRER ERNST
€32.00 €16.00
(-50%)
Κερδίζετε €16.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS