Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΔΕΜ. 1204 Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ( ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝ

ΤΟ 1204 ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1510-0117




Παρουσίαση

Το 1204 - χρονολογία κατά την οποία κατεστράφη ολοσχερώς η Κωνσταντινούπολη, συμπαρασύροντας το χιλιόχρονο οικοδόμημα του Βυζαντίου - παραμένει σχεδόν άγνωστο ή αγνοημένο. Η απόκρυψη της σημασίας της πρώτης και καθοριστικής Άλωσης συσκοτίζει τη διαδικασία συγκρότησης του νεώτερου ελληνισμού και της συνέχειάς του με τον βυζαντινό, καθώς, στην πραγματικότητα, το πρώτο «έθνος-κράτος» του συγκροτείται κατά την υστεροβυζαντινή εποχή. Η αποφασιστική στιγμή της στροφής υπήρξε η περίοδος ανάμεσα στο 1071 και τον 14ο αιώνα, την οποία συμβολικά χαρακτηρίζουμε ως «1204», όταν οι Φράγκοι θα απομυζήσουν και θα διαμελίσουν τον βυζαντινό ελληνισμό, για να τον παραδώσουν ανήμπορο στα χέρια των Οθωμανών. Ο ελληνισμός δεν θα μπορέσει ποτέ πια να σταθεί στα πόδια του ως αυτόνομος χώρος, ως συνέχεια της ελληνικής «οικουμένης», και θα επιβιώνει στο εξής ως ένας απλός μεθοριακός σταθμός μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οκτώ αιώνες μετά το 1204, θέτουμε και πάλι ως προϋπόθεση για την από-αποικιοποίηση της σκέψης μας το αίτημα της αναγνώρισης μιας ταυτότητας συγκροτημένης δια της αντιστάσεως. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΒΡΥΩΝΗ ΣΤΗ Γ΄ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗΣ
ΜΕΡΟΣ Α΄. ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΜΕΡΟΣ Β΄. ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΜΕΡΟΣ Γ΄. ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
ΜΕΡΟΣ Δ΄. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΗΣΥΧΙΑ
ΜΕΡΟΣ Ε΄. ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΜΕΡΟΣ ΣΤ΄. ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΧΑΡΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΚΤΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Λεπτομέρειες
ISBN13Χ19789604271016
ΕκδότηςΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΣειράΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ 10
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2011
Αριθμός σελίδων578
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας1510-0117
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

[23/08/2023] Reni78.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Μία άρτια ιστορική εργασία που πραγματεύεται τις απαρχές του Νέου Ελληνισμού, καταρρίπτοντας εθνοαποδομητικούς μύθους και τις προκαταλήψεις αναφορικά με τον υποτιθέμενα σκοταδιστικό χαρακτήρα της χιλιόχρονης ανατολικορωμαϊκής ιστορίας.
[03/06/2023] Aris0978.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Απο τα καλυτερα βιβλια για καποιον που θελει να καταρριψει τους οποιους μυθους εχουν δημιουργηθει σχετικα με την βυζαντινη περιοδο (σκοταδιστικη κτλπ), και την συνεχεια του Ελληνισμου απο τους εθνοαποδομητες. Αν είχε και μια κριτικη σχετικα με τα σλαβικά κρατη(Σερβια,Βουλγαρια,Ρωσσια) που ανταγωνιζονταν το Βυζαντιο θα ταν τελειο! O συγγραφεας προτεινει το 1204 ως αρχη του νεωτερου Ελληνισμου παροτι σε μεταγενεστερο βιβλιο του διορθωσε και προτεινει το 1071. Αυτο ομως δεν εχει καμια ουσιαστικη σημασια, τονιζει την αποικιοκρατια που βιωσε ο Ελληνισμος απο τους ομοθρησκους Ευρωπαιους (Φραγκοκρατια κτλπ). Για τον μεσω Ελληνα που θελει να απαλλαγει απο μειωτικες προπαγανδες του Βυζαντιου που εχουν καταρριφθει εδω και 1 αιωνα αλλα διαφοροι εθνοαποδομητες συνεχιζουν να αναπαραγουν το βιβλιο ειναι κορυφαιο, καθως απαντα σε ολες σχεδον τις απαξιωτικες οπτικες. Οι θαυμαστες μονο του αρχαιοελληνικου πολιτισμου θα το βρουν πολυ ενδιαφερον και θα αλλαξει την οπτικη τους σχετικα με την βυζαντινη περιοδο. Ο συγγραφεας χρησιμοποιει και οικονομικα στοιχεια και θεολογικες,ιδεολογικες αναλυσεις με μια μαρξιζουσα οπτικη , δεν ειναι τυχαιο οτι η εισαγωγη ειναι του κορυφαιου βυζαντινολογου Σπυρου Βρυωνη.
[05/03/2022] Andy1979.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ένα από τα καλύτερα βιβλία Βυζαντινής Ιστορίας που προσεγγίζει πάρα πολλά θέματα με πλήθος βιβλιογραφικών παραπομπών. Πλήρες και ουσιαστικό ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη ιστορικών βιβλίων. Εκτός των άλλων πρόκειται για ένα βιβλίο σταθμό στην ελληνική ιστοριογραφία που θα αποτελέσει, αν δεν αποτελεί ήδη, σημείο αναφοράς για τη Βυζαντινή Ιστορία.
[15/06/2021] Γρηγόρης Αυξεντίου.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Άρτι ολοκληρωθέν.Εξαιρετικό βιβλίο-σταθμός,που καταδεικνύει πειστικά πως αφετηρία για τη διαμόρφωση του νεώτερου Ελληνισμού αποτέλεσε η περίοδος ανάμεσα στο 1071 και τον 14ο αιώνα. Παράλληλα, ο Καραμπελιάς επιβεβαιώνει πως το Βυζάντιο υπήρξε έκφραση της ορθόδοξης πνευματικότητας,συνεχιστής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και πρωτοπόρο στην 《Αναγέννηση 》 των νέων χρόνων. Η υποτίμηση του Βυζαντίου ως δήθεν σκοταδιστικού και θεοκρατικού (η οποία δυστυχώς παρέσυρε και κάποιους Ελληνες) δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Κάτι που είναι πρωτότυπο και μου άρεσε στο βιβλίο αυτό είναι πως παρατίθεται και μια 《Ιστορία των Ιδεών 》.Παρακολουθούμε τις φιλοσοφικές,θεολογικές και πολιτικές έριδες της υστεροβυζαντινής περιόδου και διαπιστώνουμε το υψηλό πνευματικό επίπεδο των βυζαντινών μας προγόνων.Το εθνομηδενιστικό κατεστημένο της διανόησης που κυριαρχεί αγνόησε αυτό το σπουδαίο έργο .Επειδή έχω γνωρίσει όμως τον συγγραφέα,μπορώ να πω πως δε δίνει σημασία. Προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο αυτό .
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΝΤΙΟ, ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ
CHANDLER RAYMOND
€16.45 €8.22
(-50%)
Κερδίζετε €8.23
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΖΑΜΠΕΛ
TABUCCHI ANTONIO
€14.90 €7.45
(-50%)
Κερδίζετε €7.45

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS