Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή και αντικαταβολή για αγορές άνω των 30€ | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 350.000 τίτλους

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ // ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΕΚΑΥΜΕΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1510-0154
Παρουσίαση

Οι αναθεωρητές ιστορικοί, εδώ και τριάντα-σαράντα χρόνια, προέβησαν σε μια βίαιη "αλλαγή παραδείγματος" στην ελληνική ιστοριογραφική επιστήμη, καταγγέλλοντας την προηγούμενη ιστορική ανάλυση ως "αναχρονιστική και εθνοκεντρική", επιβεβλημένη από την "ως τότε κυρίαρχη ελληνοχριστιανική ιδεολογία"... Ένας από τους διακηρυγμένους στόχους της νέας ιστοριογραφίας είναι και η απαλλαγή της ιστορικής αφήγησης από τα "στερεότυπα" και τους "μύθους", με τους οποίους υποτίθεται πως ήταν αυτή μέχρι τότε συνδεδεμένη.
...Από τους πρώτους "εθνικούς ιστορικούς μύθους" που μπήκαν αμέσως στο στόχαστρο των αναθεωρητών ιστορικών και των οπαδών τους, ήταν το κρυφό σχολειό. Όμως, όπως καταδεικνύεται από μια σειρά ιστορικών μαρτυριών, το κρυφό σχολειό υπήρξε μια ιστορική πραγματικότητα, που γεννήθηκε μέσα απ' τον άγριο και συνεχή διωγμό που υφίστατο η παιδεία των Ελλήνων καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, από την αρχή μέχρι το τέλος της.
...ο διωγμός της παιδείας από τους Τούρκους προσέλαβε τον χαρακτήρα μιας de facto απαγόρευσης, η οποία ως τελικό στόχο της είχε την ίδια την ελληνική γλώσσα και συνείδηση. Αν ήθελε η κεντρική οθωμανική εξουσία, θα μπορούσε να ελέγξει, έστω και εν μέρει, τις σχετικές αυθαιρεσίες των τοπικών αξιωματούχων της. Όπως και το έκανε κάποιες φορές. Όμως, τις περισσότερες αδιαφορούσε, αν δεν υποδαύλιζε την καταπίεση που ασκούσαν στη μόρφωση και την παιδεία των Ελλήνων τα κατά τόπους διοικητικά όργανά της, οι γενίτσαροι, ακόμη και ο τουρκικός όχλος.
...Το κρυφό σχολειό είναι μια ιστορική πραγματικότητα που επεκτείνεται χρονικά σε όλη την Τουρκοκρατία, και όχι μόνον στους "σκοτεινούς αιώνες" της "πρώτης" Τουρκοκρατίας, όπως νομίζουν πολλοί μελετητές που αποδέχονται την ύπαρξή του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Ανδρέας Σταλίδης: Οι πηγές της μελέτης του Κεκαυμένου
Εισαγωγικό Σημείωμα
Το Κρυφό Σχολειό στη σύγχρονη έρευνα
Η δίωξη της παιδείας από τους Τούρκους
Περιορισμοί και διώξεις της θρησκευτικής ελευθερίας
Σχολεία που έκλεισαν οι Τούρκοι
Το Κρυφό Σχολείο στην Ιστορία: Οι μαρτυρίες
Οι λόγοι που καθιστούσαν αναγκαία τα κρυφά σχολειά
Συμπεράσματα
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α'
Οι περίοδοι ακμής της ελληνικής παιδείας στην οθωμανική Αυτοκρατορία
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β'
Η ανάπτυξη της ελληνικής παιδείας σε συνθήκες ανοχής και ελευθερίας
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
ISBN139789604271344
ΕκδότηςΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΣειράΑΤΡΟΠΟΣ 11
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2012
Αριθμός σελίδων248
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
Κωδικός Πολιτείας1510-0154
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

xronis13, karaman, ΚΩΣΤΑΣ1973, Histor10, βιβλιοπόντικας, Epitimos, feggeros12, xadamalas

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

karaman, ΚΩΣΤΑΣ1973, Histor10, feggeros12

Κριτικές για το προϊόν

[09/02/2022] Βεδές Δημήτριος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ένα βιβλίο που αποδομεί τους εθνοαποδομιτες αναθεωρητικους ιστορικούς. Έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Αυτή η μελέτη για να πραγματοποιηθεί πρέπει να κοστίσε στον συγγραφέα - ιστορικό απίστευτο χρόνο, γιατί μιλάμε για μαρτυρίες και αλληλογραφίας του 16ου-18ου αιωνα που για να τις βρει και να εντοπίσεις και το ζητουμενο είναι ασύλληπτα δύσκολο. Το σημαντικό δεν είναι μόνο η απόδειξη και η ισχυροποίηση της πραγματικότητας του "κρυφού σχολείου" αλλά και η παρουσία της "ελληνικής ταυτότητας" στα εν λόγω δεδομενα που παρουσιάζονται ακόμα και σε χρονο λιγότερο από ένα αιώνα μετά την άλωση, γεγονός που και ο ίδιος δε πολύ πίστευα ως θύμα και γω της πλύσης που μας καναν. Το "ελληνικό έθνος" δεν είναι προϊόν του 18ου και του 19ου αιώνα όπως συνεβει μαζικά με πολλά άλλα εθνη στην λοιπή Ευρώπη, ο Έλληνας ο Ρωμιός ήταν παρών σε όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ως πρόσωπο ξεχωριστό από τους λοιπούς χριστιανικούς λαούς της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
[28/01/2022] Γρηγόρης Αυξεντίου.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Άρτι αναγνωσθέν .Θαυμάσιο βιβλίο, συγχαρητήρια στον συγγραφέα και τον εκδότη.Πλέον,όποιος θελήσει να μάθει για το Κρυφό Σχολειό δεν μπορεί να προσπεράσει το έργο αυτό.Ο Κεκαυμένος αποδομεί τα αίολα επιχειρήματα των αποδομητών και αναθεωρητών ιστορικών, που συντονισμένα επιτίθενται στους 《εθνικούς μας μύθους 》.Μεθοδικά ο συγγραφέας αναιρεί τις απόψεις για δήθεν θρησκευτική ελευθερία και ακώλυτη εκπαιδευτική δραστηριότητα στην τουρκοκρατία επιχειρηματολογώντας και τεκμηριώνοντας επαρκώς τις απόψεις του. Οι πηγές στις οποίες στηρίζεται είναι πολλές, ετερόκλητες, από διάφορες εποχές και περιοχές. Δεν αμφισβητούνται.Τέλος,παραθέτει και σειρά μαρτυριών για την ύπαρξη του Κρυφού Σχολειού.
[14/04/2021] xadamalas.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ο κ. Κεκαυμένος αποδεικνύει στο εξαιρετικό του βιβλίο ότι "καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει". Επίσης αποδομεί με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο όλους τους αναθεωρητές ιστοριογράφους με τις πολλαπλές πηγές που παραθέτει στο βιβλίο του, οι οποίες πηγές δείχνουν ότι οι αναθεωρητές ιστοριογράφοι λειτουργούν κάτω από την συγκεκριμένη ιδεολογία τους και όχι την αλήθεια. Το βιβλίο του εκθέτει ανεπανόρθωτα.
[06/10/2020] Histor10.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Τρομερό βιβλίο που αποτελεί κόκκινο πανί για τους λεγόμενους αναθεωρητές ιστορικούς. Παραθέτει πολλά έγγραφα που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του κρυφού σχολείου και καταρρίπτει το αφήγημα των αναθεωρητών ότι όλα ήταν ρόδια στην Οθωμανική κατοχή
[27/03/2020] ΚΩΣΤΑΣ1973.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:0
Μια αξιολογότατη μελέτη, η οποία πλουτίζει το ζήτημα του Κρυφού Σχολείου και ουσιαστικά αποδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, την ύπαρξή του, με την χρήση και ανάλυση μεγάλου αριθμού ιστορικών πηγών (ελληνικών και ξένων, από διάφορους αιώνες, ακόμη και προ της Επαναστάσεως), οι οποίες "αγνοήθηκαν" επιδεικτικά από τους αναθεωρητές ιστορικούς.
Χρειάζεται μελέτη του βιβλίου από όλους και ιδίως από όσους εκπαιδευτικούς, καλοπροαίρετα, έχουν παρασυρθεί από την γραμμή της αμφισβήτησης του Κρυφού Σχολείου.
Όταν μελετήσουν τις ιστορικές πηγές οι ίδιοι, είναι βέβαιο ότι θα αναθεωρήσουν την άποψη που τους είχε επιβληθεί από τους ιστορικούς χωρίς πηγές.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βιβλία σε τιμές προσφοράςΠερισσότερα

ΗΧΟΣ ΛΕΠΤΟΣ ΓΛΥΚΥΤΑΤΟΣ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ
ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
€19.45 €9.72
(-50%)
Κερδίζετε €9.73
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ
ADLER STELLA
€26.00 €13.00
(-50%)
Κερδίζετε €13.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS