Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ΕΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ΕΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ

+
-
ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1510-0214
Τιμή Έκδοσης
€23.32
Τιμή Πολιτείας
€16.32
(-30%)
Κερδίζετε €7.00


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Σε ολόκληρη τη μακρά περίοδο των έξι, ή επτά αιώνων της κατοχής, τουλάχιστον μετά το 1204, η ορθοδοξία αποτελεί τον κατ' εξοχήν φορέα της διατήρησης της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων, ακριβώς διότι η ελληνική ιδιοπροσωπία, κατέναντι των Τούρκων αλλά και των Λατίνων, αναδεικνύεται, πρωταρχικώς, ως θρησκευτική ιδιοπροσωπία. Τα εκατομμύρια των εξισλαμισθέντων της Μικράς Ασίας και των Βαλκανίων χάθηκαν οριστικά για τον ελληνισμό. Συναφώς, ο ρόλος της Εκκλησίας υπήρξε αποφασιστικός: ο ελληνισμός επιβίωσε δια της ορθοδοξίας.
Στη Δύση, η καθολική θρησκεία αποτέλεσε επί πολλούς αιώνες τον αντίπαλο της εθνικής συγκρότησης των ευρωπαϊκών λαών, ο διαφωτισμός θα στραφεί κατ' εξοχήν εναντίον του Πάπα και της καθολικής Εκκλησίας, η δε εθνική ταυτότητα θα επιβεβαιωθεί, συχνά, μέσω της σύγκρουσης με την Εκκλησία.
Αντίθετα, ο ελληνικός κόσμος δεν αντιμετωπίζει μόνο μια διπλή κατοχή -την Τουρκοκρατία και τη Φραγκοκρατία-, αλλά και μια διττή πνευματική απειλή: Η τουρκική κατοχή είναι ταυτοχρόνως και ένα διαρκές εγχείρημα επιβολής του ισλάμ, δια των εξισλαμισμών και του παιδομαζώματος, ενώ η φραγκική παρουσία δεν περιορίζεται στα κατεχόμενα εδάφη αλλά και επιχειρεί να μεταβάλει τον ελληνικό κόσμο σε θρησκευτικό-πνευματικό παράρτημα της Δύσης.
Παράλληλα, λοιπόν, με τη διαρκή αντίσταση στα μέτωπα των πολεμικών συγκρούσεων, ο ελληνισμός θα διασωθεί ακουμπώντας στις μείζονες πνευματικές παρακαταθήκες του, στην ορθόδοξη πίστη, τη γλώσσα, τη συνείδηση της ιστορικής του διαχρονίας και, τέλος, τη λαϊκή παράδοση. Και η Εκκλησία, ως ο σημαντικότερος θεσμός του υπόδουλου γένους, θα διεξάγει έναν αδιάκοπο "διμέτωπο" αγώνα για να διασφαλίσει την ορθόδοξη-ελληνική ιδιοπροσωπία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Α' Έλληνες και Οθωμανοί
Έλληνες και Οθωμανοί
Το ράσο και το ξίφος
Β' Ορθοδοξία και Δύση
Κρειττότερον ιδείν
Οι Ιησουίτες και ο Κύριλλος Λούκαρις
Ορθόδοξοι και Λατίνοι στα Επτάνησα
Γ' Εσωτερικές Αντιθέσεις
Αναβαπτισμός: εκσυγχρονισμός και παράδοση
Η κοινωνική και πολιτική θέση της Εκκλησίας
Δ' Παιδεία και Εκκλησία
Εκκλησία - εκπαίδευση - κρυφό σχολειό
Ο φωτισμός και ο Κοσμάς Αιτωλός
Ε' Εκκλησία και Διαφωτισμός
Οι Κολλυβάδες και ο ριζικός αντιδιαφωτισμός
Ο Ρήγας και οι Χρησμοί του Αγαθάγγελου
Ο Κοραής και ο.... Παπατρέχας
Αντί Επιλόγου: Έθνος και Γένος στην ελληνική παράδοση
Παράρτημα: Η Επανάσταση του ησυχασμού
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
ISBN139789604271979
ΕκδότηςΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2018
Αριθμός σελίδων366
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Κωδικός Πολιτείας1510-0214
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Γρηγόρης Αυξεντίου

Κριτικές για το προϊόν

[03/02/2022] Γρηγόρης Αυξεντίου.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Άρτι ολοκληρωθέν. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο των τελευταίων ετών, που ρίχνει φως στη σκοτεινή περίοδο της Τουρκοκρατίας.Ο Καραμπελιάς, μετά από μεγάλη έρευνα στις πηγές, ασχολείται με τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά και την ευρύτερη πνευματική Αναγέννηση, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης του 1821.Ο συγγραφέας με τεκμηριωμένο λόγο εξηγεί γιατί ποτέ στην Ελλάδα η Εκκλησία δε στάθηκε απέναντι στον Διαφωτισμό. Μεμονωμένα άτομα ίσως είχαν αντιδραστικές απόψεις, όχι όμως και η Εκκλησία σαν σύνολο (άρα και η μομφή αφορά τα πρόσωπα και όχι τον θεσμό).Οι Έλληνες κληρικοί στάθηκαν στο πλευρό του λαού στους αιώνες της σκλαβιάς και πολλές φορές έδωσαν το αίμα τους στους Αγώνες για την Ελευθερία. Ιδιαίτερη τιμή αξίζει στον κατασυκοφαντημένο εθνομάρτυρα Γρηγόριο Ε',που μαρτύρησε το Πάσχα του 1821.Ο θρυλικός γραμματέας του ΚΚΕ Ν.Ζαχαριάδης επιβεβαιώνει τα παραπάνω, σε μια μαρτυρία-έκπληξη που παρατίθεται στο βιβλίο.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
NILSSON MARTIN-PERSSON
€21.20 €9.54
(-55%)
Κερδίζετε €11.66
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙΤΑΝΕΣ
ΓΟΛΟΣΟΒΚΕΡ ΙΑΚΩΒΟΣ
€15.90 €7.95
(-50%)
Κερδίζετε €7.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS