Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε΄ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε' ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

+
-
ΚΕΚΑΥΜΕΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1510-0222
Τιμή Έκδοσης
€16.96
Τιμή Πολιτείας
€11.87
(-30%)
Κερδίζετε €5.09


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η εκτέλεση του πατριάρχη υπήρξε η πράξη που μεταστοιχείωσε τον Αγώνα των Ελλήνων από απελευθερωτική επανάσταση σε θρησκευτικό πόλεμο, καθιστώντας έτσι αδύνατη την οποιαδήποτε πιθανότητα για συνεννόηση και συνδιαλλαγή με τους Τούρκους, ενώ γέμισε τις ψυχές των Ελλήνων από ακόρεστη δίψα για εκδίκηση.
Όλοι, Έλληνες και ξένοι, εχθροί και φίλοι, γνώριζαν και παραδέχονταν ότι ο μαρτυρικός πατριάρχης είχε μια μοναδική ενάρετη προσωπικότητα, με σπάνιο ήθος, καθώς διακρινόταν για το ασκητικότατο παρουσιαστικό του, την απέχθειά του προς τα χρήματα, και την παροιμιώδη φιλευσπλαχνία και φιλοπτωχεία του.
Αποφασισμένος να μείνει μέχρι το τέλος στις επάλξεις του χρέους και του καθήκοντος, ο πατριάρχης που συντόνισε και οργάνωσε την προετοιμασία της Επανάστασης, πρώτος αυτός πότισε με το αίμα του το δέντρο της λευτεριάς, κάνοντάς το να ρίξει μπόι και να θεριέψει, αφήνοντας κατάπληκτο όλον τον κόσμο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος του εκδότη
Ο Γρηγόριος Ε' και η ιστοριογραφία
Ο αφορισμός της Επανάστασης στην Μολδοβλαχία
Ο Γρηγόριος Ε' και η Φιλική Εταιρεία
Ο Αφορισμός: Τα κείμενα και το περιεχόμενό τους
Ο Γρηγόριος Ε' και η νεωτερικότητα: Μια διεξοδική αποτίμηση
Ο Γρηγόριος Ε' ως εκκλησιαστική και κοινωνική προσωπικότητα
Η εκτέλεση του Γρηγορίου Ε' και η άρνηση της Επανάστασης
Σύνοψη - συμπεράσματα
Σημειώσεις
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο

Επιμέλεια έκδοσης: Σταματοπούλου Χριστίνα, Νικόλας Δημητριάδης
Λεπτομέρειες
ISBN139789604272044
ΕκδότηςΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΣειράΑΤΡΟΠΟΣ 12
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2019
Αριθμός σελίδων286
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Κωδικός Πολιτείας1510-0222
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

giannisatha87, xadamalas

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

karaman, ΚΩΣΤΑΣ1973, Histor10, feggeros12

Κριτικές για το προϊόν

[09/04/2022] Γρηγόρης Αυξεντίου.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Άρτι αναγνωσθέν. Συγχαρητήρια στον συγγραφέα για την κοπιαστική του έρευνα σε βιβλιοθήκες και για το θάρρος του να συγγράψει ένα βιβλίο που ανατρέπει την παγιωμένη υποτιμητική άποψη των εθνομηδενιστών ιστορικών για τον εθνομάρτυρα Γρηγόριο Ε' .Ο Κεκαυμένος μεθοδικά αποσαρθρώνει τα ανιστορικά και κομπλεξικά επιχειρήματα εναντίον του μάρτυρα Πατριάρχη (κυκλοφόρησε και ένας λίβελλος εναντίον του πρόσφατα με πανηγυρικά σχόλια επιδοκιμασίας...).Ο Γρηγόριος ,όπως αποδεικνύεται από τις πηγές, ήταν ενήμερος και υποστήριζε τη δράση της Φιλικής Εταιρείας. Είχε τη δυνατότητα να διαφύγει στο εξωτερικό, προτίμησε όμως να θυσιαστεί για χάρη του ποιμνίου του .Ήταν πράος ,ταπεινός και αφιλοχρήματος.Μια ευγενική φυσιογνωμία που προκαλούσε τη συμπάθεια. Οι δε αφορισμοί που εξαναγκάστηκε με συντάξει (με χαρακτηριστική καθυστέρηση) είχαν σκόπιμα λάθη, ώστε να είναι ανυπόστατοι. Όπως παραδέχθηκε ο Καποδίστριας και πολλοί άλλοι, ο θάνατος του Πατριάρχη καθιστούσε εντελώς ανέφικτο οποιονδήποτε συμβιβασμό με τους Τούρκους. Δεν υπήρχε επιστροφή πλέον. Οι Έλληνες εξοργίστηκαν για τη φριχτή δολοφονία του υπέργηρου Πατριάρχη και προέβησαν σε μαζικές πράξεις αντεκδίκησης εναντίον των Τούρκων. Η προσπάθεια κάποιων κύκλων να εμφανίσουν την Εκκλησία αντίθετη στην Επανάσταση είναι εμπαθής και ανιστόρητη. Πέρα
από τη συμμετοχή δεκάδων αρχιερέων στη Φιλική Εταιρεία ,δεσπόζει ο λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα.Η Επανάσταση πρώτα έγινε υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος.
[08/04/2021] xadamalas.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Οι πηγές που παραθέτει ο κ. Κεκαυμένος (και είναι πολλές), πολλές από τις οποίες για έναν παράξενο λόγο αποκρύπτονται από την εθνικιστική και την αναθεωρητική ιστοριογραφία δείχνοντας την μεροληψία τους προς το πρόσωπο του πατριάρχη Γρηγορίου Ε, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα και αποκαθιστά την μνήμη του σπουδαίου εθνομάρτυρα πατριάρχη Γρηγόριο Ε'. Για αυτό το αξιόλογο βιβλίο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κ. Κεκαυμένο!
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΦΟΒΟΣ
ROBIN COREY
€29.68 €14.84
(-50%)
Κερδίζετε €14.84
ΑΝΤΙΟ, ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ
CHANDLER RAYMOND
€16.45 €8.22
(-50%)
Κερδίζετε €8.23

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS