Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

DAENINCKX DIDIER
Κωδ. Πολιτείας: 3520-0193




Παρουσίαση

Παρίσι, 17 Οκτωβρίου 1961. Η αστυνομία συγκρούεται με χιλιάδες Αλγερινούς που διαδηλώνουν υπέρ της ανεξαρτησίας της Αλγερίας. Ένας Γάλλος καθηγητής της ιστορίας πέφτει νεκρός. Τουλούζη, είκοσι χρόνια μετά. Ο γιος του καθηγητή δολοφονείται. Συνδέονται άραγε τα δυο εγκλήματα; Ο επιθεωρητής Καντέν αναλαμβάνει την υπόθεση. Οι επίμονες έρευνές του θα ανασύρουν οδυνηρές μνήμες και θα ρίξουν φως σε γεγονότα που ως τότε είχαν επιμελώς αποσιωπηθεί. Το «Έγκλημα και μνήμη» ανασυνθέτει με ακρίβεια τη μαζική σφαγή των Αλγερινών διαδηλωτών στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1961, την οποία οργάνωσε, με πρωτοφανή βιαιότητα και φυλετικό μίσος, ο αρχηγός της αστυνομίας Μωρίς Παπόν (ο Παπόν καταδικάσθηκε αργότερα ως εγκληματίας πολέμου για τη σύλληψη και αποστολή στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όλων των εβραίων του Μπορντώ). Πέπλος σιωπής «για πατριωτικούς λόγους» επιβλήθηκε στον Τύπο. Πολλά χρόνια αργότερα η ιστορική έρευνα θα κατορθώσει να αποκαλύψει πλήρως την υπόθεση αυτή. Το «Έγκλημα και μνήμη« συνετέλεσε αποφασιστικά στο να γίνει ευρύτερα γνωστή η μελανή αυτή σελίδα της σύγχρονης γαλλικής ιστορίας. Το 1999 η Εισαγγελία του Παρισιού αναγνώρισε και επίσημα τη διάπραξη του εγκλήματος, ενώ το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας ενέταξε το «Έγκλημα και μνήμη« στο σχολικό πρόγραμμα των λυκείων της χώρας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Από τότε που ο Άνθρωπος απέκτησε την κυριότητα του παρόντος, του μέλλοντος και του παρελθόντος, εφευρίσκοντας όπλα ολοκληρωτικής καταστροφής, ο αγώνας για τη μνήμη έγινε καθημερινό στοίχημα. Δεν μπορούμε πια να σκεφτόμαστε τον κόσμο αγνοώντας ότι έχουμε την ικανότητα να διαγράψουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ο 20ος αιώνας ήταν αυτός όλων των εξαλείψεων και η 17η Οκτωβρίου στο Παρίσι είναι ένα μηδαμινό παράδειγμα. Κατά το θρίαμβο των Ναζί, το 1940 ο εξόριστος γερμανός φιλόσοφος Walter Benjamin έγραψε : "Οι νεκροί δεν θα είναι ασφαλείς από τον εχθρό εάν θριαμβεύσει". Καλούσε να πάρουμε ανάποδα την ιστορία, να εκφράσουμε πόσο το παρόν μας σφύζει από Ιστορία και να κάνουμε αυτόν τον ανθρώπινο κρίκο ένα χώρο αντίστασης. Ξέρουμε ότι αυτοκτόνησε μερικές εβδομάδες αργότερα." (Ντιντιέ Ντενένξ, από συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην Φιλολογική Βραδυνή. Πηγή: το ιστολόγιο της κυρίας Σταυρούλας Σκαλίδη)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςMEURTRES POUR MEMOIRE
ISBN139789604350018
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2005
Αριθμός σελίδων224
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΣΩΜΕΡΙΤΗΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
ΜετάφρασηΣΩΜΕΡΙΤΗΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
ΕπιμέλειαΑΜΙΛΗΤΟΥ ΕΦΗ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΝΤΕΝΕΝΞ ΝΤΙΝΤΙΕ
Κωδικός Πολιτείας3520-0193
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

mtoli, ΦΜ70, noevellyn, tanstil, maria vouka

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ΦΜ70, tanstil

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

AMERICAN VISA
RECACOECHEA JUAN. DE
€14.84 €5.19
(-65%)
Κερδίζετε €9.65
SIGMUND FREUD
GAY PETER
€42.40 €19.08
(-55%)
Κερδίζετε €23.32

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS