Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ

MAIRAL PEDRO
Κωδ. Πολιτείας: 3520-0454




Παρουσίαση

Αν η ιστορία μιας χώρας γυρνούσε πίσω στην εποχή της γέννησής της, αν μια πόλη ολοένα μίκραινε και γινόταν ένα μικροσκοπικό χωριό και μετά ένα βοσκοτόπι, πώς θα μπορούσε κανείς να επιβιώσει; Η Μαρία Βαλντές Νέιλαν, η ηρωίδα αυτού του βιβλίου, γυρεύει το δρόμο της μέσα στο χάος μιας βιβλικής καταστροφής. Από τη μια μέρα στην άλλη, το ηλεκτρικό κόβεται, οι υπολογιστές αντικαθιστώνται από γραφομηχανές, οι εκπομπές στην τηλεόραση προβάλλονται με διακοπές. Η Κοσμοχαλασιά ερημώνει όλες τις πόλεις, διαλύει κάθε ίχνος πολιτισμού. Οι άνθρωποι κλείνονται στο σπίτι τους κι όσα κτίρια έχουν μείνει ακόμα όρθια γίνονται φρούρια, ενώ η τροφή διανέμεται σαν το συσσίτιο. Έξω οι διαδηλωτές κολλάνε προκηρύξεις κατά της Κοσμοχαλασιάς. Βιτρίνες σπάνε, οι δρόμοι γεμίζουν θύματα. Και η Μαρία εισέρχεται σταδιακά στη βαρβαρότητα: χάνει τη δουλειά της ως γραμματέας, περιπλανιέται αβοήθητη στους δρόμους, γίνεται νοσοκόμα μα και πόρνη, διαπράττει ένα φόνο, τρέπεται σε φυγή και καταλήγει στις φυλές της προκολομβιανής περιόδου. Αναζητεί τον Αλεχάντρο και νοσταλγεί τις βόλτες τους με τη μηχανή σε όλο το Μπουένος Άιρες. Ο ωραίος Αλεχάντρο όμως παραμένει άφαντος, ο παράδεισος του Μπουένος Άιρες μοιάζει να 'χει οριστικά χαθεί.
Το μυθιστόρημα αυτό είναι μια πολιτική αλληγορία για την τρομακτική κρίση της Αργεντινής, που τελικά ξεσπά και σαρώνει στο διάβα της τα πάντα. Μια ιστορία για την έρημο, αλλά και για τη φωνή της ερήμου, που αφηγείται με παράδοξο χιούμορ και πηγαία ανθρωπιά την κατάντια της ίδιας της ανθρωπότητας. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Για τον έλληνα αναγνώστη οι εικόνες είναι πολύ οικείες, αφού παραπέμπουν στη δική μας πραγματικότητα. "Περνούσαν κάτι τύποι που κράδαιναν στειλιάρια... Προχωρούσαν σπάζοντας τζαμαρίες, ξεσηκώνοντας και τον υπόλοιπο κόσμο, μέχρι που άρχισαν όλοι να μπαίνουν μέσα στα μαγαζιά. Γινόταν χαμός. Άρχισαν τα χουλιγκάνικα συνθήματα και οι κλωτσιές στα ρολά των καταστημάτων". Η οικονομική κατάσταση της Αργεντινής, η οποία κατέληξε στην κατάρρευση και στην εξέγερση του Δεκεμβρίου του 2001, είχε μακρύ παρελθόν. Το γνωστό τώρα και σε εμάς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβλεπε τη χώρα, η οποία σταδιακά ανακάμπτει κοινωνικά και οικονομικά, χωρίς να έχει ακόμη αναρρώσει. Με τόσες ομοιότητες δεν θέλει και πολύ για να διαβάσουμε το συναρπαστικό μυθιστόρημα του Μαϊράλ. Με την υπενθύμιση ότι η λογοτεχνία δεν ταυτίζεται με την πραγματικότητα. Η τέχνη υπερβάλλει. Κάποτε πάλι η ζωή την ξεπερνά. (ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ, Το Βήμα, 6/6/2010)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςEL ANO DEL DESIERTO
ISBN139789604352647
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2010
Αριθμός σελίδων368
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΚΝΗΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΕπιμέλειαΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΑΙΡΑΛ ΠΕΔΡΟ
Κωδικός Πολιτείας3520-0454
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

geo.thomo, panther

Κριτικές για το προϊόν

[21/12/2021] Petrosar.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που βασισμένη σε μια αλληγορική καταστροφή, την "Κοσμοχαλασιά" μιλάει για τα δεινά που έφεραν στην Αργεντινή οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις. Η καταστροφή σαρώνει τα πάντα, αλλοιώνει τις ζωές των ανθρώπων και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα τους επιστρέφει αιώνες πίσω από τον πολιτισμό που ζούσαν. Έχοντας αποκηρύξει τον τεχνολογικό πολιτισμό και τις έννοιες της ανθρωπιάς, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, ο καθένας προσπαθεί να επιβιώσει όπως όπως. Από κάποιο σημείο και μετά, το ενδιαφέρον μένει κάπως μετέωρο και βρισκόμαστε να παρακολουθούμε σκηνές πολύ ευχάριστες στην ανάγνωση, με γρήγορο ρυθμό (κάποιες θυμίζουν Mad Max) αλλά που δεν προσθέτουν πολλά στην εξαιρετική αρχική ιδέα.
[19/07/2019] panther.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Εξαιρετικό αλληγορικό μυθιστόρημα για την κρίση, τη φτώχεια, την ανάγκη και την ανθρωπιά. Μέσα σε ακραίες συνθήκες όλοι αναζητούν την ελπίδα και την επιβίωση, άλλοι με αλληλεγγύη άλλοι με αποκτηνωση.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΗΒΛΥΝ ΚΟΤΤΟΝ
RONAN FRANK
€14.50 €7.25
(-50%)
Κερδίζετε €7.25
ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS