Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

DWORKIN M. RONALD
Κωδ. Πολιτείας: 3520-0480




Παρουσίαση

Στην Αμερική επικρατεί μια ριζικά καταθλιπτική πολιτική κουλτούρα, αδύναμη να εκπληρώσει τα αέναα αιτήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και να σταθεί αντιμέτωπη απέναντι στην τρομοκρατία, υποστηρίζει ο Ronald Dworkin, ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς φιλοσόφους της εποχής μας. Όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ο Dworkin ορίζει και υπερασπίζεται θεμελιώδεις αρχές προσωπικής και πολιτικής ηθικής τις οποίες μπορούν να συμμερίζονται όλοι οι πολίτες. Δείχνει πως οι κοινά αποδεκτές αρχές μπορούν να αντικαταστήσουν τη συγκινησιακή αντιπαράθεση με την πραγματική πολιτική επιχειρηματολογία και, στη θέση της περιφρόνησης, να αποκαταστήσουν τον αμοιβαίο σεβασμό. Τότε μόνο η Αμερική, και όχι μόνο, θα μπορεί να μιλά για δημοκρατία.
Ο Dworkin εισηγείται δύο θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να συμμερίζονται οι πολίτες. Πρώτον, κάθε ανθρώπινη ζωή έχει εγγενώς ίση αξία, δεύτερον, κάθε άνθρωπος έχει αναφαίρετη προσωπική ευθύνη να προσδιορίσει ο ίδιος τι έχει αξία και να την πραγματώσει στη δική του ζωή. Στη συνέχεια, δείχνει τι σημαίνει η προσήλωση σε αυτές τις αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη θέση της θρησκείας στη δημόσια ζωή, για την οικονομική δικαιοσύνη, για τον χαρακτήρα και την αξία της δημοκρατίας. Ο Dworkin υποστηρίζει ότι από αυτές τις αρχές συνάγονται, εντελώς αβίαστα, φιλελεύθεραιδανικά. Όταν τις κατανοήσουμε σωστά, έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τις βλέψεις της θρησκευτικής συντηρητικής μισαλλοδοξίας, με τη σύγχρονη αμερικανική φορολογική και κοινωνική πολιτική, όπως και με τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας. Ωστόσο, ο βασικότερος στόχος του είναι να πείσει τους ανθρώπους όλων των πολιτικών παρατάξεων αλλά και τους πολίτες άλλων κρατών με παρόμοια κουλτούρα... ότι μπορούν και πρέπει να υπερασπίζονται τις δικές τους πεποιθήσεις, ερμηνεύοντας οι ίδιοι αυτές τις κοινές αξίες. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Υπάρχουν ορισμένοι φιλόσοφοι που δεν διστάζουν να βγουν από τη βολή της ακαδημαϊκής συζήτησης και της θεωρητικής αφαίρεσης και να χρησιμοποιήσουν φιλοσοφικά εργαλεία για να πάρουν θέση σε προβλήματα της πολιτικής επικαιρότητας, στοιχιζόμενοι κάποτε με τη μια ή με την άλλη πλευρά. Ο Ρόναλντ Ντουόρκιν αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου φιλοσόφου. Η θεματολογία των γραπτών του είναι εντυπωσιακή. Στις τακτικές παρεμβάσεις του, κυρίως μέσα από τις σελίδες του New York Review of Books, ο Ντουόρκιν έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον δημόσιο διάλογο για τη νομιμότητα της ευθανασίας και της άμβλωσης, των θετικών διακρίσεων, της ελευθερίας του λόγου, των μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και για τους διορισμούς μιας σειράς δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. (Δημήτρης Κυρίτσης, The Books' Journal)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςIS DEMOCRACY POSSIBLE HERE?
ISBN139789604352906
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2010
Αριθμός σελίδων280
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΓΟΥΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΕπιμέλειαΜΟΛΥΒΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΝΤΟΥΟΡΚΙΝ ΡΟΝΑΛΝΤ
Κωδικός Πολιτείας3520-0480
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

zaxaou, alexpyrousis, NIKIGSTATH, hronis

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Μέγας Αλέξανδρος (δίτομο-σκληρόδετη έκδοση)
ΚΑΡΓΑΚΟΣ Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΣ
€69.99 €31.50
(-55%)
Κερδίζετε €38.49
ΟΙ ΥΦΑΝΤΕΣ
HAUPTMANN GERHARD (NOBEL 1912)
€5.33 €2.66
(-50%)
Κερδίζετε €2.67

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS