Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΑΝΙΕΡΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ // ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΑΝΙΕΡΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

+
-
ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3520-0519
Τιμή Έκδοσης
€8.00
Τιμή Πολιτείας
€5.60
(-30%)
Κερδίζετε €2.40


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η σημερινή ελληνική κρίση έχει πολλαπλή αιτιολογία. Η αντιμετώπιση των εξωτερικών, διεθνών, αιτίων που την προκαλούν υπερβαίνει ασφαλώς τις δυνατότητες μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα. Είναι όμως αυτό λόγος να μην πασχίσουμε να αντιμετωπίσουμε τα εσωτερικά αίτια της, το πελατειακό κράτος και την ανομία; Η κρίση εκφράζεται ήδη στην Ευρώπη και ως κρίση δημοκρατίας, όταν εκλεγμένοι πρωθυπουργοί αντικαθίστανται, κατ' απαίτηση των αγορών, με τεχνοκράτες. Ποιος λόγος όμως επέβαλε τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση συνεργασίας, όταν υπήρχε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο πρώτων κομμάτων; Μπορεί να φανταστεί κανείς πιο άδοξο τέλος της Μεταπολίτευσης από αυτή τη συγκυβέρνηση σοσιαλιστών και ακροδεξιών; Η κρίση που ζούμε σήμερα αποτελεί άραγε ρήξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας ή μήπως μετοχή, με οξύτερο τρόπο από άλλες χώρες, στην κοινή μοίρα της Ευρώπης; Αν συμβαίνει το δεύτερο, όπως όλα πια δείχνουν, μπορεί η Ελλάδα να κάνει κάτι διαφορετικό από το να συμμεριστεί την κοινή ευρωπαϊκή περιπέτεια; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το μικρό βιβλίο Ανίερη Συγκυβέρνηση του Σταύρου Ζουμπουλάκη είναι μια σύντομη αλλά περιεκτική διάλεξη που ο συγγραφέας έδωσε στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Η ημερομηνία της διάλεξης είναι σημαδιακή, 16 Νοεμβρίου 2011, την ημέρα που η νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, με 255 ψήφους υπέρ. Έτσι λοιπόν 37 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση και παραμονή του εορτασμού της 38ης επετείου του Πολυτεχνείου, ορκίστηκε κυβέρνηση σοσιαλιστών και ακροδεξιών μέσα στη "γενική σιωπή και ανακούφιση": "δεν μπορώ, λέει ο συγγραφέας, να φανταστώ πιο άδοξο τέλος της Μεταπολίτευσης! Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συγκυβερνά με τον παλαιό Γραμματέα της Νεολαίας της ΕΠΕΝ (το κόμμα του Παπαδόπουλου) και πρόεδρο επίσης του λεπενικού Ελληνικού Μετώπου!" (σ. 33).
Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ; Κατά τον συγγραφέα, η ελληνική κρίση αναλύεται σε δύο πτυχές ή αιτίες: μια εξωτερική και μια εσωτερική. Η εξωτερική σχετίζεται με τα τεράστια προβλήματα που πηγάζουν από την "παγκόσμια συστημική κρίση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού" και της "άγριας νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης", υπό την αιγίδα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, η οποία πιστεύει στην ορθολογικότητα των αυτορρυθμιζόμενων αγορών, δηλαδή τον "μεγαλύτερο μύθο που υπάρχει", (σ. 13). Τα προβλήματα αυτά γίνονται μάλιστα ακόμη πιο δυσεπίλυτα δεδομένης της παγκοσμιοποίησης που "έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη, σχεδόν αδύνατη, τη λήψη μέτρων προστασίας των εθνικών οικονομιών" (σ. 12). Η παγκοσμιοποίηση καταργεί εν τοις πράγμασι τις δικλείδες προστασίες του έθνους κράτους και παραδίδει τους οικονομικά ασθενέστερους βορρά στην αδηφαγία των αγορών. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ, Η ΑΥΓΗ, 22/1/2012)
Λεπτομέρειες
ISBN139789604353361
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2011
Αριθμός σελίδων48
Διαστάσεις21x12
Κωδικός Πολιτείας3520-0519
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

mitsos, nikdimik, wolverine.69, maria_D, Livorno, SAMIOSARIS, tsenteme, demetpapad

Κριτικές για το προϊόν

[12/11/2017] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το σύντομο δοκίμιο του Σταύρου Ζουμπουλάκη, με τίτλο 'Ανίερη συγκυβέρνηση/Μια διάλεξη για την ελληνική κρίση', αποτελεί προϊόν μίας διάλεξης του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών το Νοέμβριο του 2011. Ο συγγραφέας προβαίνει σε μία 'διεισδυτική' ανάλυση που φανερώνει την αγωνία του για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της δημοκρατίας στην Ελλάδα & στην Ευρώπη, προσδιορίζοντας παράλληλα τα αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, την ίδια στιγμή που νοηματοδοτεί διαρκώς το πεδίο της εν Ελλάδι κρίσης η οποία, κατά τον συγγραφέα συναρθρώνει μία εξωτερική & μία εσωτερική πλαισίωση. Η έκφανση της συστημικής καπιταλιστικής κρίσης, παράλληλα με την επίδραση της ιδιαίτερης ψυχοσύνθεσης των Ελλήνων, αυτού του 'κάτι που θέλουν να μας αρπάξουν', του 'μυθεύματος' του 'κυνηγημένου' και της απόσεισης των ευθυνών αναπαράγουν και διευρύνουν τις όψεις της κρίσης στην Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο συγγραφέας εγγράφει τους συμβολισμούς της κρίσης, αναφέρεται στο σημαίνον της δημοκρατίας και στις επάλληλες προβολές της στο παρόν και στο μέλλον, στη διαδικασία της 'τεχνοκρατικοποίησης' που εκ-βάλλει και επικαλύπτει την δημοκρατική αντιπροσώπευση, διακρατώντας τις πτυχώσεις της Μεταπολιτευτικής τομής: την συμμετοχή του κόμματος του ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, τον Νοέμβριο του 2011. Συμβάν που για τον συγγραφέα αποτελεί το τέλος ενός ιστορικού κύκλου και των προσίδιων συνδηλώσεων του, το τέλος του κύκλου της Μεταπολίτευσης. Και ο ακροδεξιός ΛΑΟΣ, ο κανονικοποιημένος ΛΑΟΣ, καθίσταται 'λέξη', πολιτική-ιδεολογική 'γλώσσα' που προσθέτει προστιθέμενη αξία στην αναζήτηση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής και πολιτικής νομιμοποίησης. Παράδοξα, και έχοντας την εκ των υστέρων γνώση, θεωρούμε πως το κυβερνητικό σημείο που συμπυκνώνει την κανονικοποιημένη του πορεία την τελευταία δεκαετία, συνιστά και την απαρχή του τέλους του. Μία εμβριθής ανάλυση από τον Σταύρο Ζουμπουλάκη.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

MY GREEK MEZE (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ)
PSYHOULI ELENI
€17.90 €8.95
(-50%)
Κερδίζετε €8.95
ΘΕΣΜΟΙ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΘΑΝΑΣΗΣ [Καθηγητής]
€11.90 €5.95
(-50%)
Κερδίζετε €5.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS