Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ

GARSHIN VSEVOLOD MIKHAILOVICH
Κωδ. Πολιτείας: 3520-0620




Παρουσίαση

Ο ήρωας του διηγήματος του Γκάρσιν κλείνεται σε ένα ψυχιατρικό άσυλο και ανακαλύπτει πως το απόλυτο Κακό βρίσκεται εκεί με τη μορφή τριών κατακόκκινων λουλουδιών που έχουν φυτρώσει στην άκρη του κήπου και μοιάζουν με παπαρούνες. Κι εκείνος δεν θα σταματήσει, είναι διατεθειμένος να θυσιάσει ακόμη και την ίδια του τη ζωή για να τα κόψει και να σκοτώσει, έτσι, το Κακό.
Με σπάνιας έντασης λιτότητα, το διήγημα αυτό στοιχειώνει όσους το διαβάζουν, καθώς προσεγγίζει με μοναδικό τρόπο το μυστήριο και την ομορφιά της τρέλας, μιας κατάστασης την οποία ο συγγραφέας, έχοντας να παλέψει με τους δαίμονες ενός τρομερού κόσμου, βίωσε ως τα άκρα, βάζοντας τέρμα στη ζωή του στα τριάντα τρία του χρόνια.
Μορφή ευγενική και βασανισμένη από την ψυχική ασθένεια που κληρονόμησε, λογοτέχνης αξιώσεων ο οποίος δεν πρόλαβε καν να διανύσει ένα μέρος της λαμπρής διαδρομής που τον περίμενε, ένθερμος πατριώτης που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Βσέβολοντ Μιχαήλοβιτς Γκάρσιν είναι μια μοναχική, βασανισμένη φιγούρα της ρωσικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα και, ειδικότερα, της περίφημης λογοτεχνικής γενιάς της δεκαετίας του 1870. Παρουσιάστηκε νέος στα ρωσικά γράμματα, αυτή την απαιτητική, λόγω παράδοσης, λογοτεχνική κονίστρα, και τράβηξε αμέσως την προσοχή των συγχρόνων του. Μα η ζωή είχε άλλα σχέδια γι' αυτόν. Με την πάροδο του χρόνου βυθιζόταν ολοένα και πιο πολύ στο πυκνό σκοτάδι που φώλιαζε στην ψυχή του.
Το "Κόκκινο λουλούδι" είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό από τα διηγήματά του. Μιλά με συγκλονιστικό τρόπο για την τρέλα, αυτήν που οδήγησε τον συγγραφέα του στην αυτοκτονία. (Από τον πρόλογο του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη)

Το "Κόκκινο λουλούδι" είναι κατά κοινή ομολογία το opus magnum του πεζογραφικού του έργου. Πρόκειται για μία συναρπαστική, εξαιρετικά καλογραμμένη ιστορία με έντονη συγγραφική φόρτιση και ευδιάκριτους συμβολισμούς, μέρος της μεγάλης ρωσικής παράδοσης για ιστορίες τρέλας με ψυχωτικούς ήρωες. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σχεδόν αυτοβιογραφικό βιβλίο κάνει την αφήγηση ακόμη πιο σπουδαία. Με αυτό το δεδομένο, εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η εξαιρετική αφηγηματική διαύγεια και απόσχιση. Πόσο εύκολο είναι για έναν "τρελό" να μιλήσει τόσο αναλυτικά (αλλά και εντός του λυρισμού του, νηφάλια) για την ουσία της "τρέλας"; (Αλέξης Σταμάτης, ΤΑ ΝΕΑ, 30/3/2015)

Περιεχόμενα

Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Βσέβολοντ Μιχαήλοβιτς Γκάρσιν
ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ
Ruth Zernova
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Λεπτομέρειες
ISBN139789604354351
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2014
Αριθμός σελίδων72
Διαστάσεις22x12
ΠρόλογοςΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Β. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜετάφρασηΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Β. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕπιμέλειαΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΕΛΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΓΚΑΡΣΙΝ ΒΣΕΒΟΛΟΝΤ ΜΙΚΑΙΛΟΒΙΤΣ
Κωδικός Πολιτείας3520-0620
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

tsenteme, kantath

Κριτικές για το προϊόν

[14/02/2018] fotinipoliteia.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ταυτίζεσαι με τον ήρωα και παλεύεις να δεις μαζί του όλες τις πτυχές μεταξύ λογικής και παραλόγου. Εύστοχη και ξεκάθαρη γραφή. Διαβάζεται με μια ανάσα. Σημαντική συμβολή στην κατανόηση της ψύχωσης. Διαβάζεται με μια ανάσα.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΜΑΚΡΑ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '40
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
€26.50 €13.25
(-50%)
Κερδίζετε €13.25
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)
LEROUX GASTON
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS