Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ - ΔΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

ΔΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3520-0101




Παρουσίαση

Γιατί ένα μεγάλο μέρος των συγχρόνων γοητεύεται από τις συνταγές ευτυχίας των κάθε λογής γκουρού; Γιατί η ανθρωπιστική σοφία -αυτή των «Ελλήνων Τραγικών» ή του ευρωπαϊκού μυθιστορήματος- δεν είναι σε θέση να αγγίξει τις μεταφυσικές ανησυχίες των ανθρώπων της εποχής;
Ο συγγραφέας θέτει το ζήτημα του ηδονισμού, της σαγήνης που ασκεί το ακραίο, και της σύγχυσης που επικρατεί ανάμεσα στο αίτημα του «ευ ζειν» και στον πιο ανιαρό ναρκισσισμό.
Σε αυτό το οδοιπορικό, συναντάμε τα αδιέξοδα των «ιδιωτικών δρόμων» αλλά και την πλάνη κάποιων βεβαιοτήτων που επανεμφανίζονται με τη μορφή της επίθεσης στη Δύση, στον ορθολογισμό και στην κριτική ατομικότητα (νεο-ορθόδοξη αντίληψη της κοινότητας, ιδεολογίες της «εθνικής παράδοσης» και του αντιευρωπαϊσμού, κλπ.). Στην ψυχρή βία των συνταγών ευτυχίας που αναμιγνύουν το λόγο του μάνατζερ και τις κοινοτοπίες των γκουρού, ο συγγραφέας αντιπαραβάλλει έναν εγκάρδιο ορθολογισμό. Ένα Λόγο που αποδέχεται τα όριά του και αναγνωρίζει τη σημασία του μυστηρίου και της μεταφυσικής μέσα στα όρια της δημοκρατίας.
Μέσα από ένα διαρκή διάλογο με τις φωτεινές και τις σκοτεινές πλευρές του πολιτισμού μας, από τον Ευριπίδη και τον Απόστολο Παύλο μέχρι τον Σαντ και τον Βαλερύ, από το ποίημα στη φιλοσοφία και αντίστροφα, το βιβλίο αυτό καταγράφει αγωνίες, ανοίγει πολεμικές και επιμένει στη διάσωση του ανθρωπισμού από το ναυάγιο των παρηγορητικών βεβαιοτήτων του εικοστού αιώνα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Με γλώσσα χυμώδη, πλαστική, ακριβή αλλά και κατανοητή, ο Σεβαστάκης, επιφανής εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς συγγραφέων, αναρωτιέται για τα σημεία των καιρών μας, για τους γκουρού, τους δασκάλους της εσωτερικής σοφίας, για τους μάνατζερ, τη νεοορθοδοξία και τον ελληνοκεντρικό αντιδυτικισμό. Ανάγνωσμα απολαυστικό και πολλαπλώς ψυχωφελές μια μικρή όαση αναστοχασμού. (Νίκος Γ. Ξυδακης, Madame Figaro)

Ο Νικόλας Σεβαστάκης, έχοντας θητεύσει στην ποίηση, στην πολιτική φιλοσοφία, την κριτική και το δοκίμιο, μπορεί με ώριμη άνεση να ανατέμνει ορισμένες κεντρικές τάσεις της μεταμοντέρνας κατάστασης. Είναι εξόχως ενδιαφέρον το ότι δεν μένει σε στείρους οικονομισμούς, δεν επιτρέπει την αγκύλωση της σκέψης του σε ξέφτια ιδεών και σε σκληρύνσεις που τόσο ταλάνισαν τη γενιά του (και γενιά μας). Απεναντίας, ξέρει να συνθέτει, ξέρει να ελίσσεται υπεύθυνα στο αχανές πεδίο των ιδεών, χωρίς να χάνει το νήμα, χωρίς να προσφεύγει σε εύκολους εκλεκτισμούς, χωρίς να ελέγχεται είτε για εσωστρέφεια και κλειστότητα (όπως συμβαίνει με όσους διαψεύδονται από τα γεγονότα) είτε για άκριτες και άκρατες φιλοφρονήσεις προς ό,τι τον εμπνέει και συνθέτει το πρόγραμμά του. (Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Η Καθημερινή)

Διαβάζεται σαν μυθιστόρημα εποχής, της δικής μας όμως εποχής. (Ανδρέας Πανταζόπουλος, Η Αυγή)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
1. Η δοσολογία της Σωτηρίας και άλλα ευτράπελα
2. Η Ασιατική Μαγγανεία
3. Έχασε ο κόσμος τη μαγεία του;
4. Ο τόπος της Αγάπης
5. Αυτός που το πρόσωπό του δεν αναδίνει φως, δεν θα γίνει ποτέ άστρο.
6. Η τέχνη της ηδονής
7. Ο μουσικός άνθρωπος
8. Το ποίημα δεν έχει απάντηση
9. Η νέα ειδωλολατρία
10. Η Παράδοση αλλά ποιά Παράδοση;
11. Ένας εγκάρδιος Λόγος
12. Η μεταφυσική της παρηγοριάς
13. Το Non-Stop
14. Μαιναδισμός
15. Η γόνιμη ευτυχία
16. Εγκώμιο των μορφών
17. Πέραν της δυσφορίας
18. «Αυτό το ένστικτο της απομάκρυνσης δίχως επιστροφή...»
19. Η πολιτική τόλμη
Υστερόγραφο
Σημειώσεις
Λεπτομέρειες
ISBN139789604354436
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2014
Αριθμός σελίδων204
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας3520-0101
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Efi Markou, agrofylakas

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

aposdrak, effrosyni1976, gvardavas

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΚΑΛΟΥ - ΚΑΚΟΥ
ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
€8.79 €3.96
(-55%)
Κερδίζετε €4.83
ΣΕΙΡΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ (3 ΤΟΜΟΙ)
ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
€41.34 €16.54
(-60%)
Κερδίζετε €24.80

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS