Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ILLSKA - ΤΟ ΚΑΚΟ

ILLSKA - ΤΟ ΚΑΚΟ

+
-
NORDDAHL EIRIKUR-ORN
Κωδ. Πολιτείας: 3520-0747
Τιμή Έκδοσης
€25.00
Τιμή Πολιτείας
€17.50
(-30%)
Κερδίζετε €7.50


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η Άγκνες, νεαρή ιστορικός, γράφει τη διπλωματική της με αντικείμενο την άνοδο των ακροδεξιών ρευμάτων στην Ισλανδία και την Ευρώπη. Για τις ανάγκες της έρευνάς της, συναντά τον Άρνορ, έναν νεοναζί διανοούμενο, και τον ερωτεύεται, παρά τη λιθουανοεβραϊκή της καταγωγή. Ο σύντροφός της, ο Όμαρ, βάζει φωτιά στο σπίτι τους, όταν διαπιστώνει την απιστία της Άγκνες.
Θα μπορούσε να είναι ένα συνηθισμένο ερωτικό τρίγωνο, κάπως προκλητικό ίσως (Εβραία συνάπτει ερωτική σχέση με ναζί).
Το Illska (Το Κακό) είναι, όμως, κάτι πολύ περισσότερο. Κάνει μια βουτιά στην ιστορική μνήμη, στην κατάκτηση της Λιθουανίας από τους Γερμανούς και τη μαζική εξόντωση των Εβραίων της χώρας, που διεξάγεται με την ενεργό συνεργασία μερίδας του ντόπιου πληθυσμού (ανάμεσά τους και οι χριστιανοί πρόγονοι της Άγκνες, από την πλευρά του πατέρα της, που σκότωσαν τους Εβραίους, από την πλευρά της μητέρας της, προγόνους της), για να περάσει στο επικίνδυνο σήμερα. Κύριο θέμα αυτής της αριστοτεχνικής, ιλιγγιώδους, πολυφωνικής και πολυπρισματικής αφήγησης είναι το Ολοκαύτωμα και το επίμονο ερώτημα που θέτει: Πώς μπόρεσε να συμβεί αυτό το απόλυτο κακό; Πώς δεν θα επαναληφθεί; Πώς ο σύγχρονος φασισμός, ο οποίος σταδιακά μετατρέπεται σε "κανονικό" φαινόμενο, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Όπου γίνεται λόγος για τον έρωτα, την προδοσία, το Ολοκαύτωμα, την ιστορική μνήμη, την Ισλανδία, τη Λιθουανία, την Ευρώπη, τη σύγχρονη αναβίωση του φασισμού, τη σαγήνη του Κακού. Ο συγγραφέας αποδεικνύεται σοφός μάγος και άξιος παιδαγωγός, που μας προσφέρει ένα μυθιστόρημα συνάμα ρεαλιστικό και ονειρικό, πολιτικό και μεταμοντέρνο. Ένα μυθιστόρημα για το κακό που μας κάνει καλό, γιατί δίνει σάρκα και νόημα σε όλα όσα πραγματεύεται. (Lire)

Για τον Νόρδνταλ, που είναι εξοπλισμένος με το χιούμορ των ευρυμαθών και των πρωτότυπων δημιουργών, η ομορφιά είναι δολοφόνος και η τέχνη σκοτώνει, αν δεν προσέξουμε και αν δεν καταπιανόμαστε διαρκώς με τη διαλεκτική αποδιάρθρωσης/αναδιάρθρωσης των κελευσμάτων της τέχνης. Ο Χίτλερ, για τον Ισλανδό συγγραφέα, ήταν ο καλλιτέχνης και παθιασμένος περφόρμερ που "άδραξε την αισθητική και την πήγε ώς στα άκρα, κάτι που τελείωσε με το μεγαλύτερο λουτρό αίματος που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα". Ένα λουτρό αίματος μέσα στο οποίο ακόμη κολυμπάμε, κοντά οχτώ δεκαετίες μετά, γιατί ακόμη δεν έχουμε μάθει να θυμόμαστε μέσω της Λήθης και να λησμονούμε μέσω της Μνημοσύνης. Δύσκολα πράγματα, αλλά και πάλι επιτακτικά και κατεπείγοντα. (Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, bookpress.gr, 27/7/2017)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςILLSKA
ISBN139789604355532
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2017
Αριθμός σελίδων576
Διαστάσεις24x16
ΜετάφρασηΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΡΟΥΛΑ
ΕπιμέλειαΚΟΣΜΑ ΕΛΕΝΗ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΝΟΡΔΝΤΑΛ ΕΙΡΙΚΟΥΡ-ΕΡΤΝ
Κωδικός Πολιτείας3520-0747
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

harikan, Μενέλαος, DIGIAKON, dimbik, Christos Kitsos

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Christos Kitsos, adastra

Κριτικές για το προϊόν

[02/12/2019] Petrosar.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Στο μεταίχμιο 3 και 4 αστεριών καταλήγω να δίνω 3 στο πρωτόλειο έργο του Ισλανδού Νόρδνταλ. Ίσως το αδικώ γιατί έχει σημεία που πραγματικά δείχνει μεγάλο ταλέντο. Όταν επιστρατεύει το χιούμορ για παράδειγμα, αυτό είναι πολύ υψηλού επιπέδου και σημαδεύει πίσω από τις λέξεις που χρησιμοποιεί. Πολύ καλά είναι δοσμένοι και όλοι οι χαρακτήρες που εξελίσσονται και αποκαλύπτονται σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης. Θεωρώ ότι μειονεκτεί όταν σοβαρεύει την πρόζα του και στη χρήση της αφήγησης σε παράλληλα επίπεδα όπου κάποια τμήματα μοιάζουν πολύ μεγάλα και ξεκομμένα από τον σκελετό που τρέχει παράλληλα εκείνη τη στιγμή. Σίγουρα αγγίζει πολλά θέματα και θέτει ερωτήματα αλλά καθώς αυτά πάνε - έρχονται και επανέρχονται δεν αποτέλεσαν την ιδανική σύνθεση στο δικο μου μυαλό τουλάχιστον.
[14/05/2019] apoapost.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εξαιρετικό. Αποτελεί υπόδειγμα μεταμοντέρνου μυθιστορήματος το οποίο έχει νόημα και ουσία, επιβεβαιώνει ότι η μεγάλη αφήγηση δεν θα πεθάνει όσο θα υπάρχουν ταλαντούχοι νέοι συγγραφείς που θα μπορούν να εξελίσσουν δημιουργικά τη φόρμα με τα νέα (μετα)μοντερνιστικά στοιχεία με ένα περιεχόμενο όμως που προβληματίζει, ενδιαφέρει, συγκινεί, δίνει τροφή για σκέψη. Νομίζω ότι ο Ισλανδός συγγραφέας τα κατάφερε περίφημα και μας προσφέρει ένα πολυεπίπεδο έργο, ένα κομψοτέχνημα.

Όσοι είστε λάτρεις της ιστορίας του β' παγκοσμίου πολέμου αλλά δεν σας αρέσουν ή έχετε βαρεθεί τα συνήθως μονοδιάστατα και τυποποιημένα πολεμικά μυθιστορήματα του συρμού, είναι αυτό που θέλετε και ζητάτε. Θα εκπλαγείτε από την πρωτοτυπία που αναλύονται ζητήματα όπως το ολοκαύτωμα, η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο τα σημάδια που άφησε χαραγμένα στο σύγχρονο μεταπολεμικό κόσμο της Βόρειας Ευρώπης, οι ανοιχτές πληγές του παρελθόντος που ξανανοίγουν (άλλες φορές ντροπαλά και άλλες ξεκάθαρα κυνικά) μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό κόσμο με πολλούς μετανάστες.

Είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα; Είναι ένα σύγχρονο πολιτικό μυθιστόρημα με ιστορικές αναφορές και αφετηρίες; Είναι ένα μυθιστόρημα για το ολοκαύτωμα; Είναι μια σπουδή στη φασιστική ιδεολογία; Είναι ένα bildungsroman μυθιστόρημα; Ένα ψυχολογικό θρίλερ; Τίποτα από αυτά και όλα αυτά μαζί. Το σίγουρο είναι ότι θα το λατρέψετε. Διαβάστε το.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΙΑ ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
TAYLOR CHARLES
€43.00 €21.50
(-50%)
Κερδίζετε €21.50
ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΕΡΒΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
€4.97 €1.74
(-65%)
Κερδίζετε €3.23

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS