Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Ο ΕΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

Ο ΕΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

+
-
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
Κωδ. Πολιτείας: 3520-0750
Τιμή Έκδοσης
€14.00
Τιμή Πολιτείας
€9.80
(-30%)
Κερδίζετε €4.20


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

«Μπροστά η Φιλίτσα και πίσω εγώ, ανηφορίσαμε για το σπίτι. Δεν βγάλαμε μιλιά σ' όλο τον δρόμο γιατί ένα πράγμα μόνο ήταν να πούμε κι αυτό δεν θα το λέγαμε ποτέ ο ένας στον άλλον, ποτέ πια όσο ζούσαμε, και πράγματι, ποτέ δεν το 'παμε. Μας έφτανε που, όταν θα ξημέρωνε η μέρα και θα πηγαίναμε στον μπακάλη με το δελτίο, θα παίρναμε τρεις μερίδες ψωμί κι όχι δύο [...].
Τίποτ' άλλο δεν θυμάμαι από κει και πέρα.
Ζήσαμε.»
Στην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, εκτός απ' τον ίδιο τον κατακτητή, οι ήρωες των δέκα ιστοριών αντιμετωπίζουν κι έναν διαφορετικό εχθρό: Κάτω απ' το κράτος της πείνας και του τρόμου, απειλείται η συλλογική ηθική υπόσταση. Βλέπουν να καταλύεται γύρω τους ό,τι συνιστά την έννοια του «ανθρώπινου». Βλέπουν τους γύρω ή και τον εαυτό τους να οπισθοδρομούν σε βαθμίδες πρωτογονικές.
Επιβίωσαν.
Το τίμημα της επιβίωσης το κράτησαν μέσα τους, ένα μυστικό που το βάρος του συνόδευσε την υπόλοιπη ζωή τους. Για να μπορέσουν να συνεχίσουν, άλλοι χρειάστηκε να το ξεχάσουν, άλλοι να το ξορκίσουν, άλλοι να το ανασκευάσουν. (Ε.Χ., από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αν δούμε τα διηγήματα της Ελισάβετ Χρονοπούλου ως γυαλιά ενός καλειδοσκοπικού μηχανήματος προβολής συναισθημάτων, μπορούμε να διαβάσουμε μέσα σ' αυτά αλληλένδετες φωτογραφίες που προβάλλονται σε ένα ζοφερό σκηνικό. Από τη μια, οι εξωτερικές συνθήκες της κατοχής, της πείνας, του θανάτου, των διασπασμένων ανθρώπινων σχέσεων, κι από την άλλη οι εσωτερικές ρωγμές της ανασφάλειας, του φόβου, της καταπίεσης, που με τη σειρά τους οδηγούν στην εκμετάλλευση, στον σφετερισμό περιουσιών, στην προδοσία. Αυτή η σύνδεση αναδεικνύει αφενός τα συναισθήματα σε πρωταγωνιστές ενός γκρίζου θεάτρου, αφετέρου τα σκηνικά, η ατμόσφαιρα, η ανάπλαση ενός κλίματος, που ξεφεύγει από το συγκεκριμένο κι ανάγεται στο διαχρονικό, ίσως είναι πιο σημαντικά στην κατανόηση της ανθρώπινης συνθήκης.
Κι αυτή η διαπίστωση μας οδηγεί πέρα από την Κατοχή. Κάθε περίοδος, όποτε ο κατακτητής σφίγγει όλο και περισσότερο τα λουριά, γεννά φαινόμενα εξαθλίωσης, ηθικής σήψης και κοινωνικής αναλγησίας. (Γιώργος Ν. Περαντωνάκης, bookpress.gr, 7/12/2017)

Περιεχόμενα

Σμέτι
Δεν θα 'ταν πάνω από τριάντα
Ουδέν το αξιοσημείωτο
Ένα μέτρο απόσταση
Εν έτει 1942
Κάθε πρωί
Λεβίδου 3, Κολωνός
Bon voyage
Ποτέ δεν έμαθα πιάνο
Τα πριτσίνια
Σημειώσεις και βιβλιογραφία
Λεπτομέρειες
ISBN139789604355730
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων136
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας3520-0750
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

katerina, absolouta

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

katerina

Κριτικές για το προϊόν

[23/08/2019] katerina.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
5 αστέρια γιατί κάθε διήγημα τιμάει το είδος. Και γιατί κάθε λέξη έχει τοποθετηθεί με σκέψη πολύ, και φροντίδα.






Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ «ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ»
LANDAUER GUSTAV
€9.95 €4.97
(-50%)
Κερδίζετε €4.98
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
BRYUSOV VALERY
€10.60 €4.77
(-55%)
Κερδίζετε €5.83

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS