Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ // ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

+
-
GLUCKSMANN RAPHAEL
Κωδ. Πολιτείας: 3520-0821
Τιμή Έκδοσης
€17.70
Τιμή Πολιτείας
€12.39
(-30%)
Κερδίζετε €5.31


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατακερματίζεται, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο νονός της εποχής και ο Ματέο Σαλβίνι το αναδυόμενο άστρο της, τα τείχη πολλαπλασιάζονται και οι γέφυρες καταρρέουν, τα λιμάνια κλείνουν για τους εξόριστους και τα τελωνεία επανέρχονται στην πρότερη δόξα τους, η φιλελεύθερη δημοκρατία που θα εξαπλωνόταν σε όλο τον πλανήτη υποχωρεί καταφανώς: η αποτυχία μας είναι παταγώδης. Εμείς, οι προοδευτικοί διανοούμενοι, οι ανθρωπιστές μαχητές, οι υποστηρικτές μιας ανοιχτής κοινωνίας, οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λοιποί κοσμοπολίτες, είμαστε ανίκανοι να αναχαιτίσουμε το εθνικιστικό και αυταρχικό κύμα που σαρώνει τις κοινωνίες μας.
Η πνευματική μου συγκρότηση μπορεί να χαρακτηριστεί «φιλελεύθερη». Βυθίστηκα στον Καντ πιο εύκολα απ' ό,τι στον Χέγκελ. Θεωρώ ως απόλυτο σημείο αναφοράς το έργο του Μονταίνι και όχι του Μαρξ. Διάβασα τον Βολταίρο με μεγαλύτερο ενθουσιασμό απ' ό,τι τον Ρουσσώ. Ο φιλοσοφικός φιλελευθερισμός που μελέτησα και αγάπησα ήταν μια σκέψη των ορίων, μια προσπάθεια να διαχωριστούν οι πολιτικές, θρησκευτικές, οικονομικές σφαίρες, ο ιδιωτικός χώρος από τον δημόσιο, οι εξουσίες από τις γνώσεις, ένα αντίδοτο στην ύβριν -την υπερβολή- των βασιλέων και των προφητών.
Τι βλέπουμε, όμως, σήμερα να αναπτύσσεται, διατηρώντας το όνομα του φιλελευθερισμού;
Το αντίθετο, το ακριβώς αντίθετο.
Βλέπουμε τα όρια να σβήνουν και να θριαμβεύει η "ύβρις". Βλέπουμε τις πολυεθνικές εταιρείες ν' αρνούνται τη νομοθεσία των κρατών και να προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους. Βλέπουμε τις τράπεζες που σώθηκαν με δημόσιο χρήμα να παραποιούν τους λογαριασμούς τους και να κρύβουν τα κεφάλαιά τους σε φορολογικούς παραδείσους. Βλέπουμε το πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας να μην είναι πλέον λειτουργικό, ελλείψει μιας διαιτητικής αρχής που να μπορεί να το επιβάλει. Βλέπουμε αφεντικά εταιρειών να κερδίζουν εκλογικές αναμετρήσεις χρησιμοποιώντας το σλόγκαν «Πέτυχα στη ζωή μου, αφήστε με να διαχειριστώ τη δική σας».
Η κρίση των δημοκρατιών μας δεν αποτελεί παρένθεση. Για να την ξεπεράσουμε, απαιτείται μια σαφής ρήξη με τις μέχρι σήμερα κυρίαρχες αναλύσεις και πρακτικές. Ας θυμηθούμε ότι μόνο το New Deal του Φράνκλιν Ρούζβελτ εμπόδισε την εμφάνιση του φασισμού στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του '30, όταν την ίδια στιγμή σάρωνε στην Ευρώπη. Ας ακούσουμε την προειδοποίηση του Μακιαβέλι: μερικές φορές, η διαφθορά της κοινωνίας είναι τόσο μεγάλη που το κοινό αγαθό έχει πάψει να υπάρχει. Ένα πολιτικό «χέρι» θα πρέπει τότε να βγει από το σύνηθες κάδρο για να αποκαταστήσει την ισορροπία. (R.G., από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου )

Περιεχόμενα

Το σκαμνί του Ματθαίου
ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ: ΤΟ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣΤΑ
- Η κοινωνία της απομόνωσης
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η επανάσταση
- Ο άνθρωπος χωρίς ενσυναίσθηση
- Το αρχιπέλαγος των γκέτο
Ο πόλεμος της απόσχισης
- Περί διαφθοράς
- Τα παιδιά του '68
ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΤΟ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ
- Η δημοκρατική εξουσία
Να τελειώνουμε με τη διακυβέρνηση
«Να ξαναπάρουμε τον έλεγχο»
- Να γίνουμε πολίτες
Να μην είσαι πια ο εαυτός σου
Tenere ricco il pubblico, povero il privato
Η φιλοσοφική αναγκαιότητα
Η δημόσια πλατεία
- Για μια τραγική οικολογία
Η μητέρα όλων των πολέμων
Ένα μόνιμο στήσιμο στο ραντεβού
Να αναλάβουμε την ευθύνη της σύγκρουσης
Πέντε αιώνες ιστορίας
- Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο
- Είμαστε, άραγε, ικανοί;
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςLES ENFANTS DU VIDE // DE L'IMPASSE INDIVIDUALISTE AU REVEIL CITOYEN
ISBN139789604356560
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΦεβρουάριος 2019
Αριθμός σελίδων224
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΚΑΙΜΑΚΗ ΒΑΛΙΑ
ΕπιμέλειαΜΑΡΑΓΚΑΚΗ ΑΝΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΓΚΛΥΚΣΜΑΝ ΡΑΦΑΕΛ
Κωδικός Πολιτείας3520-0821
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

dimbik, eleutheriakos7, nikhms95

Κριτικές για το προϊόν

[07/03/2022] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Ο Γκλυκσμάν μας προσφέρει σκέψεις για μια δημοκρατία που θα μπορέσει να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα των ημερών μας (ατομικισμός, αλλοτρίωση, έλλειψη συμμετοχής στα κοινά, κοινωνικός διαχωρισμός, διαφθορά, κοινωνικός ανταγωνισμός, περιβαλλοντικές προκλήσεις κ.λπ.). Η σκέψη του είναι φιλοσοφική (πολιτική φιλοσοφία) και κοινωνιολογική. Καταφεύγει πολύ στην κλασική σκέψη, την αρχαία ελληνική, αλλά κυρίως είναι επηρεασμένος από τον αναγεννησιακό φιλόσοφο Μακιαβέλλι. Τα συμπεράσματά του και οι προτάσεις τους πηγαίνουν προς τα όρια της άκρας αριστεράς. Η ανάλυσή του έχει επιχειρήματα και έχει λογική. Με έπεισε στο κομμάτι του «τι πρέπει να γίνει» και το «πώς είναι το ορθό», αλλά όχι ως προς το πόσο εφικτά και εφαρμόσιμα είναι τα όσα προτείνει. Ήδη υπάρχει μια αμηχανία. Συνθήματα, όπως «να πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας» και συνθήματα για επανάκτηση της πολιτικής και της κυριαρχίας, σε έναν κόσμο που κυβερνούν τα λόμπι και οι ελίτ, υφαρπάχτηκαν από λαϊκιστές και εθνικιστές με ξενοφοβικές και, γενικότερα, μισαλλόδοξες τάσεις. Ο συγγραφέας δεν αναφέρεται εκτενώς στο πώς θα διαλυθεί πρακτικά αυτή η αλληλοεπικάλυψη και παρεξήγηση. Επιπλέον, προτείνει ως ενοποιητικό παράγοντα, της πολιτικής, την οικολογία. Όσο βασικά κι αν είναι τα περιβαλλοντικά προβλήματα και το περιβάλλον, όσο επιτακτικές είναι ανάγκες να το βλέπουμε σαν τραγική κατάσταση, δεν βλέπω τάσεις της κοινωνίας, οι οποίες θα δέχονταν ως ομπρέλα την οικολογία. Παλιότερα, το ρόλο της «ομπρέλας» κλήθηκε να παίξει ο μαρξισμός-λενινισμός, κατά τη γνώμη μου με ένα πολύ άγονο κι ελλιπή τρόπο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αποτελεσματικό. Δεν λέω ότι η οικολογία δεν θα έπρεπε να έχει βαρύνουσα σημασία και να επιλύει τις αντιφάσεις. Απλά, δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο εμπειρικά. Είναι ένα ευχολόγιο.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ
LLAMAZARES JULIO
€7.42 €3.34
(-55%)
Κερδίζετε €4.08
Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΚΑΡΓΑΚΟΣ Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΣ
€29.00 €13.05
(-55%)
Κερδίζετε €15.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS