Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΜΠΟΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΜΠΟΣ

+
-
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΝΑΣΙΑ
Κωδ. Πολιτείας: 3520-0937
Τιμή Έκδοσης
€14.00
Τιμή Πολιτείας
€9.80
(-30%)
Κερδίζετε €4.20


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Μέσα από τις ημερολογιακές σημειώσεις ενός Κύπριου δημοσιογράφου ξεδιπλώνεται η ιστορία των βρετανικών στρατοπέδων της Αμμοχώστου - των "camps", που οι Κύπριοι τα είπαν "Κάμπους"· εκεί όπου, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και λίγο πριν από την ίδρυση του Ισραήλ, κρατήθηκαν Εβραίοι πρόσφυγες. Ακούγοντας τις μαρτυρίες των προσφύγων, ο δημοσιογράφος ανασυνθέτει την παροντική τους κατάσταση και τις προσδοκίες τους για το μέλλον, όλα με φόντο το πιο ακραίο κακό που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Τα απόκοσμα όνειρα που ταράζουν τις νύχτες του ήρωα ξετυλίγουν τη "Φούγκα του θανάτου", το πιο γνωστό ίσως ποίημα για το Ολοκαύτωμα, του Πάουλ Τσέλαν, που, σ' ένα συμβολικό κράμα παραίσθησης και πραγματικότητας, μέσα απ' τα μάτια του δημοσιογράφου γίνεται μια φιγούρα που περιφέρεται στο στρατόπεδο.
Η ημερολογιακή αφήγηση διακόπτεται από τρεις παράλληλες ιστορίες, τοποθετημένες στον ίδιο χώρο και χρόνο, σε γλώσσα που συχνά ταλαντεύεται μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής παραλλαγής της. Μια αγρότισσα κρύβει στο σπίτι της έναν Γερμανό αιχμάλωτο που δραπέτευσε. Μέσα από την ανάμνηση ενός σεφαραδίτικου τραγουδιού, μια Εβραία της Θεσσαλονίκης μνημονεύει την πόλη και τους νεκρούς της. Ένας νεαρός οδηγός, Μεγάλη Παρασκευή, βγάζει κρυφά μερικά παιδιά από το στρατόπεδο.
Το βιβλίο πραγματεύεται σε πρώτο επίπεδο το Ολοκαύτωμα και τις συνθήκες ζωής στα στρατόπεδα κράτησης. Σε παράλληλη ωστόσο πορεία λανθάνουν κι άλλα: Η ένταση των Κυπρίων που σιγοβράζει κάτω από τον αποικιοκρατικό ζυγό κι ο κατοπινός ξεριζωμός από την ίδια την πόλη της Αμμοχώστου. Η εναλλαγή ρόλων -γηγενείς και πρόσφυγες, ριζωμένοι και εκδιωγμένοι, διώκτες και διωκόμενοι- μέσα στην αέναη περιστροφή της ιστορικής συγκυρίας. Η απώλεια του τόπου και του ανήκειν κι η αδυναμία της γλώσσας να την περιγράφει. Η ανθρωπιά ως τελευταίο ανάχωμα μπροστά στον φόβο, την τυφλότητα και το μίσος.
Ποια η σχέση ιστορίας και μνήμης, ποιες οι δυνάμεις της καταστροφής και ποιες οι δυνάμεις της καλοσύνης: Αυτά είναι τα ερωτήματα που συνοψίζονται στο μεγάλο ερώτημα του βιβλίου: "Τι είναι ένας κάμπος". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Η Νάσια Διονυσίου με την ευαισθησία που χαρακτηρίζει τους Κύπριους πεζογράφους και ποιητές σε σχέση με τα επώδυνα βιώματα που, ως μνήμη, εσωκλείουν και μεταπλάθουν στα έργα τους, μας μεταφέρει, πριν από το 1974, στον ειδυλλιακό κάμπο της σφύζουσας από ζωή Αμμοχώστου, όπου είχαν στηθεί οι βρετανικοί «κάμποι». (...) Το βασικό μοτίβο της νουβέλας, στο οποίο αυτή επικεντρώνεται είναι η μνήμη που εγκιβωτίζει τα συναισθήματα της απώλειας του γενέθλιου τόπου, της προσφυγιάς, αλλά και της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας του ανθρώπου στο να διεκδικεί το πού ανήκει». (Έλενα Χουζούρη, bookpress.gr, 10/11/2021)

«Το κυπριακό τοπίο, η οπτική γωνία ενός Κυπρίου, η χρήση της τοπικής διαλέκτου αλλά και των σεφαραδίτικων στίχων, η αντίστιξη των Εβραίων με τους ντόπιους και η μοίρα των δύο λαών υποβάλλει την αίσθηση ότι οι δύο κισσοί που συμπλέκονται μιλάνε από κοινού τόσο για το Ολοκαύτωμα όσο και για την κυπριακή ιστορία, από τους Άγγλους αποικιοκράτες στους Τούρκους εισβολείς». (Γιώργος Ν. Περαντωνάκης, bookpress.gr, 10/03/2022)

Στη Νάσια Διονυσίου απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας 2022 για το βιβλίο της "Τι είναι ένας κάμπος".
Λεπτομέρειες
ISBN139789604357765
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2021
Αριθμός σελίδων112
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ
Κωδικός Πολιτείας3520-0937
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Silverchild, Μενέλαος

Κριτικές για το προϊόν

[11/10/2023] ΓιώργοςΜ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:2
Το θέμα του βιβλίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αναφέρεται στα στρατόπεδα, που έστησε η βρετανική διοίκηση στην Κύπρο για να στεγάσει Εβραίους, οι οποίοι ήθελαν να μεταβούν στη Γη της Επαγγελίας μετά το τέλος του Β' Π.Π. Επειδή, όμως, οι Βρετανοί δεν ήθελαν ν' αναταράξουν την ισορροπία στην περιοχή της Παλαιστίνης, κρατούσαν κάποιες χιλιάδες Εβραίων στη Μεγαλόνησο. Ωστόσο, μάλλον απογοητεύτηκα από το έργο, καθώς έχει συγγράψει ένα μάλλον άνευρο βιβλίο (νουβέλα), χωρίς ένταση και βρασμό. Υιοθετεί ένα μάλλον χλιαρό ύφος όταν περιγράφει την κατάσταση στα στρατόπεδα. Ο δημοσιογράφος είναι μια μάλλον αδιάφορη προσωπικότητα, καθώς η συγγραφέας δεν τον αναδεικνύει, δεν μάς τον παρουσιάζει, παρά τον αφήνει ημιτελή φιγούρα μέχρι το τέλος. Ούτε το εύρημα με τις πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις είναι ιδιαίτερα εύστοχο, ακριβώς επειδή τούς λείπει η απαραίτητη φλόγα, η σπίθα που θα συνεπάρει τον αναγνώστη για να βυθιστεί στην ιστορία. 2 αστέρια κυρίως λόγω θέματος.
[23/03/2022] Silverchild.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Θα το φανταζόσαστε πότε ότι αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Εβραίοι κρατήθηκαν και πάλι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και μάλιστα από τους συμμάχους; Κι όμως, συνέβη!
Μετά τον πόλεμο οι Εβραίοι θέλησαν να ιδρύσουν το κράτος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, για να είναι ασφαλείς, αλλά οι Βρετανοί, που έλεγχαν την περιοχή, ήθελαν να διατηρήσουν μια ισορροπία στην αναλογία Εβραίων κι Αράβων και δεν τους άφηναν να συρρέουν σωρηδόν. Έφτιαξαν, λοιπόν στρατόπεδα στην Κύπρο, camps (καταυλισμούς στα ελληνικά) που οι Κύπριοι τα είπαν κάμπους και τους μάντρωσαν μέσα. Δεν τους έκαναν σαπούνι κι είχαν ένα πιάτο φαΐ να φάνε, αλλά γύρω-γύρω υπήρχε συρματόπλεγμα κι η έξοδος απαγορευόταν. Οι κρατούμενοι είχαν μέρος της διαχείρισης των στρατοπέδων, όπου μπορούσαν να τελέσουν το τυπικό της θρησκείας τους. Γίνονταν γάμοι και γεννιούνταν παιδιά, πράγμα επιτακτικό για τη φυλή τους μετά το Ολοκαύτωμα. Η ζωή, όμως, δεν ήταν ρόδινη και το τραύμα του πολέμου πολύ νωπό.
Το βιβλίο είναι η ημερολογιακή καταγραφή ενός Κύπριου δημοσιογράφου, τον οποίον διάλεξαν οι κρατούμενοι για να παρουσιάσει τη ζωή στους κάμπους. Αφηγείται τις συνεντεύξεις που παίρνει και παρουσιάζει τη ζωή στους καταυλισμούς. Στην αφήγηση παρεμβάλλονται τρεις παράλληλες ιστορίες, που αφηγούνται άλλα άτομα και συμβαίνουν στον ίδιο χώρο και χρόνο.
Με συγκίνησε βαθιά.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ενάντια σε φρούρια και τείχη, 1821
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
€16.60 €8.30
(-50%)
Κερδίζετε €8.30
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΔΙΟΝΥΣΟΣ
ΣΟΥΒΑΛΤΖΗ ΛΙΑΝΑ
€77.00 €34.65
(-55%)
Κερδίζετε €42.35

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS