Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ // ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

RUNCIMAN STEVEN
Κωδ. Πολιτείας: 0910-0555




Παρουσίαση

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΠΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΕΙΝΑΙ, ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ, ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΓΝΩΣΤΗ.
Την περίοδο εκείνη, ο Ελληνισμός επέζησε τρεφόμενος από την Εκκλησία, γιατί οι 'Έλληνες; αδιάκοπα ήλπιζαν και έκαναν σχέδια για την ημέρα που θα ανακτούσαν εκ νέου την ελευθερία τους. Δεν μπορεί κανείς να επιρρίψει εξολοκλήρου την ευθύνη στους Τούρκους εάν τέτοιες βλέψεις τους προκαλούσαν να δρουν ως απάνθρωποι δυνάστες. Αλλά υπήρξαν Τούρκοι, όπως ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, που ο λαός του τον ονόμασε Νομοθέτη, ή οι Μεγάλοι Βεζίρηδες της οικογένειας Koprulu, οι οποίοι ήταν με συνέπεια δίκαιοι και φιλικοί απέναντι στους Έλληνες. Ακόμη και ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής, αφού κορέστηκε ο άγριος πόθος του για κατακτήσεις; (και δεν ήταν πιο άγριος από πολλούς συγχρόνους του στην αναγεννησιακή Ευρώπη) περηφανευόταν να αποκαλεί τον εαυτό του αυτοκράτορα των Ελλήνων, καθώς; και των Τούρκων. Στο επίπεδο των πιο χαμηλών κοινωνικών τάξεων, οι σχέσεις; ανάμεσα στα δύο έθνη ήταν συχνά αληθινά φιλικές. Εάν απορρίψουμε τους Έλληνες ως ανέντιμους και τους Τούρκους ως; άγριους, πέφτουμε στο κενό. Παρομοίως δεν πρέπει να επιτρέπουμε στα αισθήματά μας υπέρ ή εναντίον της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να επηρεάζουν την αντικειμενικότητά μας. 0 ιστορικός έχει τις προσωπικές του προτιμήσεις και συμπάθειες, αλλά η πολυμάθεια δεν έχει ως αποτέλεσμα την κατανόηση του θέματος, εκτός εάν τη χειριστεί κανείς με ανοχή και χωρίς προκαταλήψεις.
Οι Έλληνες παρουσιάζουν την τάση να μην ασχολούνται με την ιστορία των προγόνων τους που έζησαν επί Τουρκοκρατίας. Σφάλλουν, επειδή αυτή φέρει μαρτυρίες για το θάρρος και την ακατανίκητη ζωτικότητα του Ελληνισμού, καθώς και για την πνευματική δύναμη της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, αν και περιέχει πολλά στοιχεία τα οποία θα τους προκαλούσαν μελαγχολία εάν τα ανακαλούσαν στη μνήμη τους. Η ιστορία έχει επίσης πανανθρώπινο ενδιαφέρον, γιατί δείχνει τι μπορεί να συμβεί σε άνδρες και γυναίκες που εξαναγκάζονται να γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Στην εποχή μας υπάρχουν ακόμη χώρες στις οποίες μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, οπότε αυτό μάλλον δεν είναι άνευ ενδιαφέροντος. (STEVEN RUNCIMAN)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟ Ι: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ
1.ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ
2. Η ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
3. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
4. Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
5. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ
6. Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΥ
7. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΙΙ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥΣ
1. Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
2. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΙΣΤΩΝ
3. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
4. Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΡΩΜΗ
5. Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ: Η ΛΟΥΘΗΡΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
6. Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ: Ο ΚΑΛΒΙΝΙΣΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
7. Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ: ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ
8. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑ
9. Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ
10. ΟΙ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ
11. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ
12. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE GREAT CHURCH IN CAPTIVITY
ISBN139789604461301
ΕκδότηςΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2010
Αριθμός σελίδων512
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ
ΕπιμέλειαΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΡΑΝΣΙΜΑΝ ΣΤΙΒΕΝ
Κωδικός Πολιτείας0910-0555
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

aposdrak, veni.vidi.vici, lab.alex, polykarpostimbas, xadamalas

Κριτικές για το προϊόν

[11/09/2022] gioul2222.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Δέν απεκλήθη τυχαία:σερ. Είναι αυτός πού στήν τελευταία του συνέντευξη θά πάρει θέση μιλώντας προφητικά: "...χαίρομαι μέ τήν σκέψη ότι στά επόμενα 100 χρόνια η Ορθοδοξία θά είναι η μόνη ιστορική Εκκλησία πού θά υφίσταται".
[09/02/2022] Γρηγόρης Αυξεντίου.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Άρτι αναγνωσθέν .Εμβληματικό έργο ενός κορυφαίου επιστήμονα και φίλου των Ελλήνων. Γλαφυρός και ευχάριστος λόγος, που συχνά διανθίζεται με χιούμορ. Ο συγγραφέας αναγνωρίζει πως οι Έλληνες ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην τουρκοκρατία και υφίσταντο σοβαρότατους περιορισμούς στη θρησκευτική λατρεία και την εκπαίδευσή τους.Παραδέχεται φυσικά τον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας στη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας στους αιώνες της σκλαβιάς .Επισημαίνει, όμως, και τις ανάρμοστες συμπεριφορές πολλών ιεραρχών με τη δουλοπρέπεια,τους χρηματισμούς κλπ.Αντί, όμως,να κατηγορήσει συνολικά την Εκκλησία (όπως πολλοί αντικληρικαλιστές) ,εξηγεί πειστικά πως τέτοιες συμπεριφορές παρουσιάζουν όλοι οι λαοί που ζουν σκλαβωμένοι χωρίς δικαιώματα. Δεν ξέρω αν ο Ράνσιμαν είχε βαπτιστεί χριστιανός ορθόδοξος, πάντως δήλωσε πως ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της Ορθοδοξίας, γιατί ο καθολικισμός και ο προτεσταντισμός κατέληξαν σε ορθολογιστικά σχήματα που δεν μπορούν να βοηθήσουν τον σύγχρονο άνθρωπο.
[27/04/2019] veni.vidi.vici.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Δεν υπάρχουν λόγια για τον κορυφαίο, τον πρώτο γραμμής και μακράν πιο μάχιμο βυζαντινολόγο Σερ Στήβεν Ράνσιμαν. Αν και τα ιστορικά ζητήματα των Εκκλησιών απαντώνται σε πομπώδη ύφη, στο συγκεκριμένο αριστούργημα ο συγγραφέας καταφέρνει με εξαιρετική γραφή και ακαταμάχητη ροή λόγου να εξηγήσει, να ερμηνεύσει και να αντιπαραθέσει τα γεγονότα με πλήρη ακρίβεια, η οποία πλαισιώνεται από την αποφυγή των άσκοπων πληροφοριών, φτάνοντας στο προσωπικό του επίτευγμα, το οποίο δεν είναι άλλο παρά αυτό που αναφέρει στην αρχή του έργου: ο ιστορικός έχει την υποχρέωση να καταστήσει ικανό τον λαό να κατανοήσει την ιστορία. Εξαιρετικό.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
KOLFER EOIN
€11.10 €4.44
(-60%)
Κερδίζετε €6.66
ΟΜΗΡΟΣ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ (ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ-ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)
ΟΜΗΡΟΣ
€42.40 €19.08
(-55%)
Κερδίζετε €23.32

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS