Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΤΑΚΟΥΝΙ

ΤΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΤΑΚΟΥΝΙ

+
-
LONDON JACK
Κωδ. Πολιτείας: 0910-0590
Τιμή Έκδοσης
€14.30
Τιμή Πολιτείας
€10.01
(-30%)
Κερδίζετε €4.29


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Το Σιδερένιο Τακούνι" είναι το σκληρό όνομα που δίνει ο Τζακ Λόντον στην Πλουτοκρατία. Το βιβλίο του αυτό κυκλοφόρησε το 1907 και μας περιγράφει τον πόλεμο που θα ξεσπάσει μια μέρα -αν οι κακές μοίρες το επιτρέψουν- ανάμεσα στην Πλουτοκρατία και το Λαό. Αλίμονο! Ο Τζακ Λόντον είχε εκείνη την ιδιαίτερη μεγαλοφυΐα που προβλέπει όσα ο όχλος δεν μπορεί να διακρίνει και κατείχε μια ειδική γνώση που του επέτρεπε να προαισθάνεται το μέλλον. Προέβλεψε τα γεγονότα εκείνα που εκτυλίσσονται τώρα μπροστά στα μάτια μας. Το τρομερό δράμα που μας παρουσιάζει τόσο ζωντανά "Tο Σιδερένιο Τακούνι" δεν ξέσπασε ακόμα και δεν ξέρουμε πότε θα εκπληρωθεί η φοβερή προφητεία του Αμερικανού μαρξιστή. (Ανατόλ Φρανς)

Τίποτα δεν είναι πιο εκπληκτικό στο έργο του Τζακ Λόντον από την αληθινή προφητική πρόβλεψη για τις μεθόδους που το "Σιδερένιο Τακούνι" θα χρησιμοποιήσει για να διατηρήσει την κυριαρχία του πάνω στη συντετριμμένη ανθρωπότητα. Ο Λόντον είναι τελείως απελευθερωμένος από ρεφορμιστικές και πασιφιστικές αυταπάτες. Από τον καμβά του για το μέλλον απουσιάζουν εντελώς η δημοκρατία και η ειρηνική πρόοδος. Πάνω από τη μάζα των αποκλήρων υψώνονται οι κάστες της εργατικής αριστοκρατίας, του πραιτωριανού στρατού, της παντοδύναμης αστυνομοκρατίας και, το επιστέγασμα όλων αυτών, η ολιγαρχία του πλούτου. Όταν κάποιος διαβάζει αυτές τις γραμμές, δεν πιστεύει στα μάτια του: είναι ένας πίνακας του φασισμού, της οικονομίας του, της κυβερνητικής πρακτικής του και της πολιτικής ψυχολογίας του.
Το κεφάλαιο "Το θεριό της αβύσσου ουρλιάζει" είναι αναμφισβήτητα ο πυρήνας του βιβλίου. Όταν εκδόθηκε το μυθιστόρημα, το αποκαλυπτικό αυτό κεφάλαιο πρέ-πει να θεωρήθηκε το άκρον άωτον της υπερβολής. Όμως, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, η πραγματικότητα ξεπέρασε τη φαντασία. Κι όμως η τελευταία λέξη της πάλης των τάξεων δεν είχε ειπωθεί ακόμη: "Το θεριό της αβύσσου" είναι ο λαός που έχει φτάσει στο έσχατο όριο της ταπείνωσης, του εξευτελισμού και της εξα-θλίωσης. Και δε θα ήταν συνετό να κατηγορήσουμε τον γράφοντα για πεσιμισμό! Όχι, ο Λόντον είναι αισιόδοξος, αλλά η αισιοδοξία του χαρακτηρίζεται από οξυδέρκεια και διορατικότητα. "Να σε ποια άβυσσο θα μας γκρεμίσει η μπουρζουαζία αν δεν τη συνεφέρετε" - έτσι σκεφτόταν, κι αυτή η σκέψη σήμερα ηχεί ασύγκριτα πιο επίκαιρη και πιο ζωντανή απ' ό,τι πριν από τριάντα τόσα χρόνια. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Οι εργάτες του Λόντον είναι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες και δεν αγιοποιούνται. Οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης δεν είναι επίσης όλοι αδίστακτοι και καθάρματα. Ο κόσμος που ζει και περιγράφει είναι πραγματικός, τα πρόσωπα ζωντανά, αυθεντικά και απολύτως πειστικά, ενώ σε κανένα σημείο της αφήγησης δεν σου δίδεται η εντύπωση ότι ο συγγραφέας μετατρέπει σε μυθιστόρημα ένα, ας πούμε, κοινωνιολογικό εργαστήριο. Οι περιγραφές των απεργιών που σαρώνουν απ' άκρη σ' άκρη τις ΗΠΑ είναι μεγαλειώδεις. Και όποιος θέλει να διαβάσει ένα βιβλίο όπου να περιγράφεται αυτό που λέμε "ταξικός αγώνας", δηλαδή αγώνας που δίνεται στον δρόμο, στο εργοστάσιο, στα ορυχεία και στα χωράφια, δεν έχει παρά να διαβάσει αυτό το θαυμάσιο μυθιστόρημα. Δεν θα το λέγαμε προφητικό. Η Αμερική μετά το New Deal του Ρούζβελτ ήταν πια μια διαφορετική χώρα. Και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ακόμη πιο διαφορετική. Αλλά ο σημερινός αναγνώστης δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό να συγκρίνει το Σιδερένιο Τακούνι με το αντίστοιχο της δικής μας εποχής. Μόνο που οι μόνοι ολιγάρχες σήμερα, που δεν ελέγχουν απλώς κοινωνίες αλλά ολόκληρα κράτη απ' άκρη σ' άκρη στον πλανήτη, είναι οι έμποροι του χρήματος. Αυτοί συνιστούν πλέον το "Σιδερένιο Τακούνι". Διαφωτιστικός είναι ο πρόλογος του εκδότη, όπως και το άκρως εμπεριστατωμένο επίμετρο της Τιτίκας Δημητρούλια. (ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 4/12/2011)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE IRON HEEL
ISBN139789604461592
ΕκδότηςΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2011
Αριθμός σελίδων350
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΦΡΑΝΣ ΑΝΑΤΟΛ
ΜετάφρασηΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΛΟΝΤΟΝ ΤΖΑΚ
Κωδικός Πολιτείας0910-0590
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

ellinida, terzistolis, dimos, pantz03, geogatz, dimbik, kostasvayenas, plmntks, kzacharakis

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
HEATHER PETER
€18.00 €9.00
(-50%)
Κερδίζετε €9.00
ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΙΝ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)
SHELLEY MARY
€14.89 €7.44
(-50%)
Κερδίζετε €7.45

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS