Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΩΝ - Η

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΩΝ

Η ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1922-1967

+
-
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ι. ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Κωδ. Πολιτείας: 3710-1650
Τιμή Έκδοσης
€19.70
Τιμή Πολιτείας
€14.77
(-25%)
Κερδίζετε €4.93


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Στηριγμένο σε πρωτογενές υλικό του αθηναϊκού τύπου της περιόδου, το βιβλίο παρουσιάζει και αναλύει τη διαμόρφωση και τις μεταλλάξεις της συντηρητικής σκέψης στην Ελλάδα από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Στο πρώτο κύριο μέρος της μελέτης διερευνάται το πώς μέσα από την καταγγελία του βενιζελικού έθνους από τους αντιβενιζελικούς, που αυτοπροσδιορίζονταν ως νομιμόφρονες και συνταγματικοί, συγκροτήθηκε η έννοια του λαού. Ο «λαός» γίνεται ο «λαός των νομιμοφρόνων» και συμπορεύεται σε ένα βαθμό με εκείνους τους συντηρητικούς αστούς που έχουν ως σημαία τους την κουλτούρα της τάξης, του μέτρου και της ψυχικής ενότητας του έθνους. Πρόκειται για μια έννοια του λαού η οποία αντιπαραβάλλεται με την ιδέα των πραγματικών Ελλήνων που εμφανίζεται λίγο πριν από τη Μεταξική Δικτατορία και λειτουργεί ως νομιμοποιητική της αιχμή, ενώ αποτελεί γέφυρα και θεμέλιο της μεταπολεμικής συντηρητικής σκέψης, που επηρεασμένη από τη διεθνή εμπειρία στηρίχτηκε στον αντικομμουνισμό και την εθνικοφροσύνη. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Λεπτομέρειες
ISBN139789604490714
ΕκδότηςΣΑΒΒΑΛΑΣ
ΣειράΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούλιος 2009
Αριθμός σελίδων328
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας3710-1650
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

ANAF, iliagrou

Κριτικές για το προϊόν

[09/02/2018] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Η επιστημονική μονογραφία της Δέσποινας Παπαδημητρίου με τον τίτλο 'Από τον λαό των νομιμοφρόνων στο έθνος των εθνικοφρόνων/Η Συντηρητική Σκέψη στην Ελλάδα 1922-1967, προβαίνει σε έναν θεωρητικό προσδιορισμό της έννοιας του 'λαού' και της πολιτικής-ιδεολογικής του χρήσης, με πεδία αναφοράς την Μεσοπολεμική και την Μεταπολεμική περίοδο.
Η συγγραφέας, αντλεί αρχικά από το επιστημονικό υλικό των διαμεσολαβήσεων και της θεωρητικοποίησης των εννοιών, προσδιορίζει τις διαθλάσεις της ιδεολογίας, ή των ιδεολογιών και της χρήσης τους, συγκροτώντας παράλληλα το θεωρητικό υπόδειγμα παρουσίασης της έννοιας του λαϊκισμού: από την ιστορική του προέλευση, από την ευρύτερη ιστορικότητα του έως τις αρνητικές-αντιστικτικές εγκλήσεις του 'κατατρεγμένου λαού', καθώς και τις 'φορτισμένες' θετικά εννοιολόγησης του ως στιγμή-συμβάν ανάδυσης στην κοινωνικοπολιτική επιφάνεια.
Εγγράφοντας το θεωρητικό πλαίσιο, η συγγραφέας νοηματοδοτεί τις εκφάνσεις της παρουσίας του 'νομιμόφρονος λαού' του Μεσοπολέμου, ο οποίος 'κατασκευάζεται' εννοιολογικά σε αντι-Βενιζελική & σε αντι-φιλελεύθερη κατεύθυνση, ανα-φέρει τον αντιστικτικό 'εχθρό' που συσσωρεύει εθνικά 'δεινά', αρθρώνοντας τις εκφάνσεις του αντι-ματεριαλισμού, του αντι-ηδονισμού και του εθνικά οικείου, την στιγμή όπου επιτελείται η ιδεολογία ενός περιώνυμου 'Τρίτου Δρόμου', του 'ούτε-ούτε' και του 'μετά'.
Η 'κατασκευή' του 'λαού των νομιμοφρόνων' λαμβάνει χώρα διαμέσου των νομιμοποιητικού 'εργαλείου' του τύπου, προσιδιάζοντας και σε τύπους εγκόλπωσης της φασιστικής-ναζιστικής ιδεολογίας, υπό το πρίσμα ενός βαθέος μετασχηματισμού. Σε ένα πλαίσιο πολιτικής-ιδεολογικής κινητικότητας, ο 'λαός' της μεταπολεμικής περιόδου, επιτελείται διαρκώς, συμβολίζεται στην ίδια την 'χρησιμότητα' του, 'εδαφοποιείται' στα τεκταινόμενα της δεκαετίας του 1940, συγκροτούμενος στη βάση του παραταξιακού και ιδεολογικού αντι-κομμουνισμού, ενέχοντας τις κατευθύνσεις της επιθυμίας: ο ιδεατός εθνικοφρόνων'.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΣΕΙΡΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ (3 ΤΟΜΟΙ)
ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
€41.34 €16.54
(-60%)
Κερδίζετε €24.80
ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΗΒΛΥΝ ΚΟΤΤΟΝ
RONAN FRANK
€14.50 €7.25
(-50%)
Κερδίζετε €7.25

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS