Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ! ( ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ /ΣΕΙΡΑ )

ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ!

ΚΑΤΣΟΥ-ΚΑΝΤΑΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
Κωδ. Πολιτείας: 4580-1325




Παρουσίαση

Ένας δάσκαλος, στη ρημαγμένη από το σεισμό πόλη της Καλαμάτας, προσπαθεί να συνεφέρει τους μαθητές της τάξης του από φόβο, τον πόνο και τη θλίψη που έχουν ριζώσει στις καρδιές τους. Με συνεργάτες τους μαθητές αγωνίζεται για τη διάσωση των παλιών νεοκλασικών κτιρίων που απειλούνται με αφανισμό. Κάτω από πολλές αντιξοότητες, αλλά με τη βοήθεια της υπουργού Πολιτισμού, του δήμου και μιας καθηγήτριας μουσικής, παλεύουν να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες και τα μνημεία του πολιτισμού.
Μια συγκινητική ιστορία που μέσα από τις σελίδες της ξετυλίγονται τα παθήματα των σεισμοπαθών μαθητών και των οιικογενειών τους. Μια ιστορία γεμάτη ευαισθησία, αγάπη για τον πολιτισμό, πίστη στη ζωή και ελπίδα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η συγγραφέας είναι αρμόδια να μιλήσει στα παιδιά άνω των ένδεκα ετών για τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός που έπληξε την Καλαμάτα "...Πάνω που σουρούπωνε, ώρα 20.23, Σάββατο βράδυ, 13 Σεπτεμβρίου, παραμονή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού...1986". Η κυρία Κάτσου γνωρίζει και, όπως όλοι μας άλλωστε, αγαπά τον γενέθλιο τόπο. Γνωρίζει όμως και τον σπαραγμό που βίωσαν η πόλη και οι κάτοικοί της.
Στο μυθιστόρημα εξιστορούνται, με ζωντάνια και σωστή έκφραση, οι προσπάθειες των ανθρώπων να ορθοποδήσουν, να προσαρμοστούν, να περισώσουν ό,τι μπορούν και πρώτα πρώτα την αξιοπρέπειά τους. Μερικοί και την πατρογονική κληρονομιά. Ανάμεσά τους και ένας δάσκαλος, νέος και με πολλή διάθεση να βοηθήσει τα παιδιά του που δεν είναι σε άριστη κατάσταση. "Προσφυγιά! Του 'ρθε ξαφνικά τούτη η λέξη στο μυαλό. Προσφυγιά! Πρόσφυγες μέσα στην πόλη τους. Ηταν πολύ πικρό". Σκέφτεται και στενοχωριέται. Προσπαθεί να τονώσει το ηθικό των παιδιών. Μήπως και το δικό του; Σε σκηνή ζει κι εκείνος.
Ο φόβος, η ζωή στους καταυλισμούς, η ξενιτιά, οι απώλειες, οι τραυματισμοί, η καταστροφή. Εννιακόσιες οικογένειες έφυγαν για την Αυστραλία. Πολλοί φιλοξενούνται σε συγγενείς σε άλλες πόλεις. Δίχως σπίτι, δίχως δουλειά, δίχως καμία προσμονή. Αγριες και βέβηλες καταστάσεις, για την αντοχή των παιδιών πιο πολύ. Μια πόλη, μια αρχόντισσα-πόλη ρημαγμένη, με τους κατοίκους της σαν τρομαγμένα πουλιά. Μια πρωτεύουσα ιστορική, ολοζώντανη, σημαντικό κέντρο εμπορίου και βιομηχανίας και ακόμη σημαντικότερες μνήμες από τους αιώνες που την είχαν μέχρι τότε σεβαστεί.
Ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο αληθινός κύριος Χρίστος Σακελλαρίου, ο δάσκαλος, μπαίνει στις παιδικές συνειδήσεις σαν αχτίδα φωτός, σαν μουσική υποσχετική, σαν ανακούφιση κι ελπίδα. Μαζί δραστηριοποιούνται, από κοινού αγωνίζονται για τη διάσωση των υπέροχων νεοκλασικών κτηρίων που υπέστησαν μεγάλες φθορές, χτυπήθηκαν αλύπητα από τον σεισμό, ράγισαν, πόνεσαν (ασφαλώς και πονούν τα σπίτια, τόσες ζωές προφυλάσσουν και προστατεύουν) και τώρα κινδυνεύουν να καταστραφούν εντελώς. Και από την εγκατάλειψη και από τα σχέδια των ανθρώπων που ονειρεύονται πολυώροφα κτήρια. Και από τους άρπαγες. Καταρρέουν μες στη θλίψη της πόλης και αυτά.
Αλλά ευτυχώς εδώ θα συμβεί ένα μικρό θαύμα. Τα παιδιά με τον δάσκαλό τους (και εδώ καταφαίνεται πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο δάσκαλος στον ολάνοιχτο κόσμο του παιδιού) κατορθώνουν να αφυπνίσουν τους αρμοδίους, κατορθώνουν να κάνουν πολύ κόσμο να ενδιαφερθεί για την κληρονομιά μας. Πώς; Ο νεαρός αναγνώστης θα το μάθει μέσα από τις γεμάτες προσπάθειες, ελπίδες, μα και καημούς σελίδες τού "Σώστε την πόλη μας!", που είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να ξυπνά το ενδιαφέρον και για το διάβασμα και για τους τρόπους διατήρησης των ωραίων και πολύτιμων έργων που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. (ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 10/10/2008)

Περιεχόμενα

Στη σκηνή
Η πόλη και το αρχοντικό
Το γράμμα
Μια πρωτότυπη ιδέα
Μάθημα τοπικής Ιστορίας
Μια δυναμική, δημιουργική ομάδα
Το Μαριάννα 9 και ο καταυλισμός
Η αναμέτρηση
Η διαδήλωση
Τα κυκλάμινα άνθισαν!
"Καλαμάτα, η πόλη που κλαίει..."
Τα προβλήματα παίρνουν το δρόμο για τη λύση τους
Η καταιγίδα
Στο υπόγειο
Γιορτή
Γλωσσάρι
Πηγές
Λεπτομέρειες
ISBN139789604532445
ΕκδότηςΨΥΧΟΓΙΟΣ
ΣειράΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2007
Αριθμός σελίδων202
Διαστάσεις21x14
Προτεινόμενες ηλικίεςΆνω των 12 ετών
ΕπιμέλειαΤΣΙΡΟΥΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
Κωδικός Πολιτείας4580-1325
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Β

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

babisskamn, gtmi

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΟΘΩΜΑΝΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
ΚΟΝΟΡΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
€23.32 €11.66
(-50%)
Κερδίζετε €11.66
ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ
KHADRA YASMINA
€18.70 €8.41
(-55%)
Κερδίζετε €10.29

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS