Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

(ΣΕΤ 6 ΒΙΒΛΙΩΝ) 10 ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΑΙΡΕΣΕΩΝ //

10 ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΑΙΡΕΣΕΩΝ (ΣΕΤ 6 ΒΙΒΛΙΩΝ)

ΟΙ ΔΙΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1910-2017

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΘΑΝΑΣΗΣ [Καθηγητής]
Κωδ. Πολιτείας: 1568-0464




Παρουσίαση

Στην παρούσα σειρά μελετών του ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος ερμηνεύει και αναλύει τις διαιρετικές τομές που σφράγισαν και διαπέρασαν την πολιτική ζωή της χώρας.
Το 1ο τεύχος θέτει στη διάθεση των αναγνωστών την κρίσιμη δεκαετία του 1910 που σφραγίστηκε από την καταλυτική και κυρίαρχη παρουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου, την ανορθωτική ώθηση που έδωσε στην ελληνική κοινωνία και την κοινωνικοπολιτική πόλωση που προκάλεσε, που μετεξελίχθηκε στη συνέχεια σε Εθνικό Διχασμό.
Το 2ο τεύχος καταπιάνεται με την δεκαετία του 1920. Η δεκαετία αυτή σφραγίστηκε από δύο εκθρονίσεις, μία Μεταπολίτευση που πραγματοποιήθηκε με ελάχιστα δημοκρατικές μεθοδεύσεις, αρκετά στρατιωτικά κινήματα, την εγκαθίδρυση και την ανατροπή μιας (πρωσοποπαγούς) δικτατορίας, την περαιτέρω "ομαλοποίηση" της παρεμβατικότητας των "σπαθοφόρων" ένστολων στην πολιτική ζωή, την εγκάρσια διαίρεση των δύο ιστορικών αντιπάλων του Διχασμού ανάμεσα στην "ορθόδοξη" εκδοχή τους (εκφραζόμενη από το Κόμμα των Φιλελεύθερων και το Λαϊκό Κόμμα αντίστοιχα), τις αποκλίνουσες εκφάνσεις τους, κοκ.
Με το 3ο τεύχος ο Διαμαντόπουλος μελετάει την δεκαετία του 1930, η οποία σε μεγάλο βαθμό προδιέγραψε και τις μετέπειτα εξελίξεις. Από το ξεκίνημα της φάνηκε πως η προσπάθεια, η οποία είχε γίνει το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920, για επούλωση των τραυμάτων του Εθνικού Διχασμού θα έμενε χωρίς αποτέλεσμα. Η σύγκρουση βενιζελικών και αντιβενιζελικών θα ξαναέβρισκε την παλιά ακραία βιαιότητά της, παρά την προσέγγιση που εννοούσε η κοινή αντίληψη του κομμουνιστικού κινδύνου.
Στο 4ο τεύχος μελετάει τη δεκαετία του 1940, η οποία ασφαλώς και έχει μείνει στο συλλογικό ιστορικό ασυνείδητο των Ελλήνων ως η δεκαετία της μεγάλης αδελφοκτόνου ανθρωποσφαγής.
Στο 5ο η δεκαετία του 1950 που ξεκίνησε με εύθραυστα κυβερνητικά σχήματα, αλλά κατεγράφη ως περίοδος σχετικής πολιτικής σταθερότητας στο μεγαλύτερο μέρος της... Αρχικά σφραγίστηκε από μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αλλά τέλειωσε με μια αίσθηση σχετικά εμπεδωμένης πολιτικής ομαλότητας (χωρίς βέβαια να έχουν εκλείψει τα θεσμικά και ψυχολογικά αποτυπώματα του αιματηρού Εμφύλιου στη δημόσια ζωή της χώρας)...
Τέλος στο 6ο τεύχος - η "σύντομη" δεκαετία του 1960. Μια χώρα η οποία, λίγο παραπάνω από μια δεκαετία μετά τη λήξη ενός πολυαίμακτου εμφύλιου, νόμιζε πως είχε κατακτήσει ένα επίπεδο πολιτικής κανονικότητας τέτοιο, ώστε να είναι δυνατή η ομαλή κυβερνητική εναλλαγή, σύντομα διαπίστωσε πως τίποτε δεν ήταν δεδομένο... (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

1ο τεύχος, Η δεκαετία του 1910. Εθνικός Διχασμός
2ο τεύχος, Η δεκαετία του 1920. Η δημοκρατία των στρατοκρατών και των προσφύγων
3ο τεύχος, Η δεκαετία του 1930. Η μη βιώσιμη δημοκρατία
4ο τεύχος, Η δεκαετία του 1940. Η αδύνατη συνύπαρξη
5ο τεύχος, Η δεκαετία του 1950. Η ασθμαίνουσα δημοκρατία
6ο τεύχος, Η δεκαετία του 1960. Η "σύντομη" δεκαετία. Από το όνειρο στον εφιάλτη (ή ο Γεώργιος Παπανδρέου ως διαιρετική τομή)
Λεπτομέρειες
ISBN139789604588022
ΕκδότηςΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2017
Διαστάσεις20x13
ΕπιμέλειαΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
Κωδικός Πολιτείας1568-0464
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

jzkor, sakoulios, nickraptis33, MariosBill, filistor

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS