Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Χ/Δ Α΄Τ. «ΑΡΧΕΙΟ ΑΓΩΝΟΣ», 1806-1832 / ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙ

«ΑΡΧΕΙΟ ΑΓΩΝΟΣ», 1806-1832 (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ-ΧΑΡΤΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΕΠΙΤΟΜΕΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

+
-
-
Κωδ. Πολιτείας: 2829-0270
Τιμή Έκδοσης
€18.01
Τιμή Πολιτείας
€13.51
(-25%)
Κερδίζετε €4.50


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Με την έντονα φορτισμένη, αλλά όχι απολύτως κυριολεκτική, ονομασία "Αρχείο Αγώνος" απόκειται στο Τμήμα των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη ένα πολύτιμο σύνολο από πεντέμισι περίπου χιλιάδες έγγραφα, τα οποία αγοράστηκαν το 1938 από τον Αντώνη Μπενάκη. Η Μαρία Δημητριάδου, επιμελήτρια αυτού του τόμου, στην εισαγωγή της αποτυπώνει την ιδιαίτερη φύση αυτού του υλικού, ιχνηλατεί με τον αρμόζοντα τρόπο τη διαδρομή του, καταγράφει τα προβλήματα -τους τρόπους συγκρότησής του σε αρχειακή μονάδα-, αποτυπώνει τα ερωτήματα και σκιαγραφεί τις ενότητές του, προσανατολίζοντας τον αναγνώστη στα πολλαπλά επίπεδά του.
Τα έγγραφα που συγκροτούν το "Αρχείο Αγώνος" στο Μουσείο Μπενάκη, και των οποίων οι περιλήψεις δημοσιεύονται στον παρόντα τόμο, εκτείνονται χρονικά από το 1806 μέχρι το 1832. Με τις πληροφορίες που αποδεσμεύουν μπορούν να συμβάλουν στον φωτισμό ποικίλων πτυχών του ελληνικού βίου, στη διάρκεια των κρίσιμων δεκαετιών που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν την έκρηξη της εθνικής επανάστασης των Ελλήνων. Ο ερευνητής λοιπόν θα αντλήσει στοιχεία πολύτιμα για την οικονομία και τους μηχανισμούς της, τις νοοτροπίες, την κοινωνική διαστρωμάτωση και τις αποτυπώσεις της στο πολιτικό επίπεδο, κυρίως στη διαμόρφωση των διοικητικών μηχανισμών, κατά τις κρίσιμες εκείνες δεκαετίες, είτε στο πλαίσιο της οθωμανικής κυριαρχίας είτε στην αρχή της διαμόρφωσης των διοικητικών μηχανισμών του επαναστατημένου και κατόπιν ανεξάρτητου ελληνικού χώρου. Δεν χρειάζεται να τονιστεί η αυτονόητη σημασία του εν λόγω υλικού, καθώς μέσα απ' αυτό αναδεικνύεται η πολυπλοκότητα της συμπλοκής του οικονομικού, του κοινωνικού και του πολιτικού, μάλιστα σε εποχές συμπυκνωμένου ιστορικού χρόνου, σε εποχές επιταχύνσεων, όπως η συγκεκριμένη. Η πλήρης ανατροπή της ιστορικής πραγματικότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα χρόνια της επανάστασης, η γοργή διαμόρφωση νέων δομών, οι επανανοηματοδοτήσεις και η προσπάθεια των ανθρώπων να ενταχθούν στον νέο κόσμο, είναι, μαζί με άλλες, βασικές προϋποθέσεις για την προσέγγιση του υλικού. Ο πλούτος, η υψηλή συνοχή και η έκταση που καλύπτει το "Αρχείο Αγώνος" το καθιστούν γόνιμο πεδίο για τέτοιου είδους αναζητήσεις. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Δημήτρης Αρβανιτάκης
Το "Αρχείο Αγώνος" στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη
Τάσος Σακελλαρόπουλος
Εισαγωγή
Φάκελοι 1 - 7
Αντιστοιχία αρίθμησης
Διόρθωση Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας
Βιογραφικά Σημειώματα
Γλωσσάρι
Τοπωνύμια
Ευρετήρια
Ευρετήριο προσώπων
Ευρετήριο τοπωνυμίων
Ευρετήριο θεσμών - οργάνων - αξιωμάτων
Ευρετήριο πλοίων - μονών - εκκλησιών
Λεπτομέρειες
ISBN139789604761012
ΕκδότηςΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΣειράΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ 1
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2011
Αριθμός σελίδων340
Διαστάσεις24x17
ΠρόλογοςΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕπιμέλειαΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
Κωδικός Πολιτείας2829-0270
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΟΘΩΜΑΝΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
ΚΟΝΟΡΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
€23.32 €11.66
(-50%)
Κερδίζετε €11.66
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ
€10.90 €3.82
(-65%)
Κερδίζετε €7.08

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS