Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ (ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ / ΣΕΙΡΑ)

Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ

+
-
PESSOA FERNANDO
Κωδ. Πολιτείας: 2800-2701
Τιμή Έκδοσης
€11.99
Τιμή Πολιτείας
€8.39
(-30%)
Κερδίζετε €3.60


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Μπορεί ένας αναρχικός να είναι τραπεζίτης;
Μπορεί ένας τραπεζίτης να είναι αναρχικός;
Είναι δυνατόν αυτές οι αντικρουόμενες ιδιότητες να συνδυάζονται;
Ο μεγάλος Πορτογάλος συγγραφέας προσφέρει ένα κείμενο που κλονίζει τις καθιερωμένες αντιλήψεις, προβληματίζει, διχάζει και ενενήντα χρόνια μετά την πρώτη του δημοσίευση παραμένει απολαυστικό, προκλητικό και συνάμα επίκαιρο.
Ο Αναρχικός τραπεζίτης του Πεσσόα, που δημοσιεύτηκε το 1922, είναι σαν να γράφτηκε σήμερα. Το διήγημα, με τον οξύμωρο τίτλο, παραμένει τόσο επίκαιρο, τόσο αειθαλές και ριζοσπαστικό, σε μια περίοδο όπου δόγματα και πρόσημα έχουν αποπροσανατολίσει ολόκληρες γενιές. Καθώς οι κοινωνικοί θεσμοί εμφανίζουν συμπτώματα αποσταθεροποίησης, καθώς διαρρηγνύονται οι συνδετικοί αρμοί, ομάδες ανθρώπων εκδηλώνουν τάσεις έντονης αμφισβήτησης έως και ριζοσπαστικοποίησης κατά των θεσμών, τους οποίους οι ίδιες γενιές υπερασπίζονται άλλοτε επιλεκτικά κι άλλοτε στο σύνολό τους. (Από τον πρόλογο του Άρη Πορτοσάλτε)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςO BANQUEIRO ANARQUISTA
ISBN139789604817603
ΕκδότηςΜΙΝΩΑΣ
ΣειράΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2015
Αριθμός σελίδων90
Διαστάσεις21x13
ΠρόλογοςΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ ΑΡΗΣ
ΜετάφρασηΜΕΙΡΑ ΡΕΙΣ ΕΝΤΣΟΝ
ΕπιμέλειαΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΠΕΣΟΑ ΦΕΡΝΑΝΤΟ
Κωδικός Πολιτείας2800-2701
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

giovand, Grigoris Marduk, tsiopepe, mourtz13, Βεδές Δημήτριος

Κριτικές για το προϊόν

[14/02/2024] Βεδές Δημήτριος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Ευχάριστο βιβλίο και μπορώ να κάνω το άλμα να πω ότι είναι επίκαιρο το θέμα που αναλύει. Δηλαδή το γεγονός πως πολλοί μιλάνε σήμερα για επαναστατικές ιδέες αμφισβητούν την "εξουσία", αλλά στην ζωή τους όλοι κυνηγάνε την ανέλιξη τους στην ιεραρχία. Προφανώς η συλλογιστική του πρωταγωνιστή υποπίπτει επανειλημμένα σε λογικά σφάλματα, και ο αντίλογος είναι ανύπαρκτος ακόμα και από τον συνομιλητή του ο οποίος προσπαθεί με έναν ήπιο τρόπο να τον στριμώξει στην αντίφασή του.
[25/02/2022] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Σ’ αυτό το διήγημα, που μοιάζει με δοκίμιο, ο Πεσσόα περιγράφει έναν αναρχισμό, ο οποίος θυμίζει Στίρνερ και όχι Μπακούνιν ή Κροπότκιν. Ο γνωστός συγγραφέας τραβάει τη λογική στα άκρα και φαίνεται να απορροφάει τις αντιφάσεις. Στην πραγματικότητα, ο Πεσσόα ήταν πολιτικά συντηρητικός. Αλλά ήταν, περισσότερο, μια πολυσχιδής, αν όχι σχιζοειδής, προσωπικότητα, με τα ετερώνυμά της και τις πολλές της ταυτότητες. Στο διήγημα «Ο Αναρχικός τραπεζίτης» ξεδιπλώνονται η αναρχική θεωρία, που ο Πεσσόα μάλλον γνώριζε καλά, καθώς και οι αδυναμίες της. Σύμφωνα με το συμπέρασμα, που προκύπτει από λογική ακολουθία, το να είναι κανείς πάμπλουτος, αδηφάγος, καιροσκόπος και απατεώνας τραπεζίτης και ταυτόχρονα αναρχικός, όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά πρόκειται για την πιο γνήσια και ειλικρινή σύζευξη θεωρίας και πράξης. Ο τραπεζίτης, στο διήγημα, αραδιάζει την επιχειρηματολογία του με σωκρατικό τρόπο. Ο συνομιλητής του απλά βοηθάει στην εξέλιξη της συζήτησης και υποβοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Στην ουσία δεν υπάρχει αντίλογος στον τραπεζίτη. Πρόκειται για ένα χρήσιμο έργο, που μπορεί να μην έχει λυρισμό, έχει όμως την καθαρότητα και ακρίβεια ανάλυσης ενός δοκιμίου, ένα πόνημα που μοιάζει με έργο κλασικού αναρχικού φιλοσόφου. Συμβάλλει στο «διάλογο» και αποτελεί τροφή για σκέψη και έναυσμα για αναστοχασμό.
[21/10/2017] xenokako.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Ενα ευχαριστο και ευφανταστο βιβλιο, ευκολο στην αναγνωση. Με εξεπληξε το ''μαγειρεμα'' του Πεσσοα συγχεοντας τα δυο ακρα, στο τελος ομως ισως με βρηκε και ελαχιστα προβληματισμενο, καθως δεν απεχει και πολυ απο την πραγματικοτητα. Αντιλογος οντως δεν υπαρχει ουσιαστικος, ομως αυτο που ηθελε να πετυχει, το εκανε με το παραπανω. Διαχρονικο, ισως αιρετικο για μερικους, γροθια στο κατεστημενο.
[02/10/2017] colombiano.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Εύκολο στην ανάγνωση, παραθέτει σκέψεις σε μορφή διαλόγου. Για εμένα έλλειπε η αντίθετη άποψη ή η ισχυρή κρίση των επιχειρημάτων. Πολλές φορές δεν υπάρχει πραγματικός αντίλογος στα λεγόμενα του τραπεζίτη.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΕΒΔΟΜΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΝΤΑ ΣΤΟΝ ΧΑΒΙΕΡ
BERGER JOHN
€12.64 €3.79
(-70%)
Κερδίζετε €8.85

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS